Brzdové kotouče s lopatkovým a žebrovým větráním: rozdíly

Proč používat větrané kotouče?

 
Tepelné namáhání brzdového kotouče je mimořádně silné; ve skutečnosti se veškerá energie vozidla přeměňuje na teplo generované na rozhraní kotouče/destičky a nárůst teploty na tomto místě je značný. V závislosti na měnící se tepelné vodivosti kotoučové litiny a třecího materiálu brzdové destičky je ve většině případů více než 80% generovaného tepla absorbováno brzdovým kotoučem.
 
Chlazení brzdového kotouče je proto pro správnou funkci brzdové soustavy nezbytné. Dochází k němu cirkulací vzduchu v důsledku pohybu vozidla, ale především pohybem vzduchu vyvolaným otáčením samotného kotouče.
V závislosti na množství rozptýleného tepla je třeba použít vhodné řešení, které zaručí správný chod brzdy. Řešením, které se obecně používá ke zvětšení povrchu pro výměnu tepla se vzduchem, jsou větrané kotouče s přiměřenou šířkou ventilačního kanálu a stále účinnějších tvarů větrání. Ty zajišťují vylepšené chlazení v porovnání s pevnými kotouči, které se proto používají většinou na zadní nápravu středně velkých automobilů nebo na přední nápravu kompaktních a městských automobilů.
 
Před několika lety si společnost Brembo patentovala svou technologii PVT (Pillar Venting Technology), která díky tvaru a rozložení žeber dokáže vytvářet cirkulaci vzduchu uvnitř větrací komory, což umožňuje větší odvod tepla; navíc je poloha žeber uspořádána tak, aby vytvářela dobrou bariéru proti tvorbě a šíření prasklin.
 
Od devadesátých let prošel tento typ technologie neustálým vývojem, přičemž se zlepšil zejména výkon při jejím použití na těžkých vozidlech a vozidlech vystavených značnému tepelnému namáhání.
 
Poslední novinkou od společnosti Brembo je patent PVT plus určený pro nákladní vozidla a vysoce výkonné automobily, který dále zvyšuje výkon při brzdění a zahrnuje všechny dříve vyvinuté technologie.
 
Brzdové kotouče s žebrovou ventilací srovnané s brzdovými kotouči s příčelovou ventilací
 

Jaké vylepšení nabízí větrání PVT ve srovnání s konvenčním větráním?

 
Vysoké teploty, které vznikají během brzdění, vedou postupem času k opotřebení kotoučů, což se projeví sníženým brzdným výkonem a nadměrným opotřebením brzdových destiček.
 
Díky zdokonalenému chladicímu systému PVT větrání zvyšuje odolnost proti tepelným prasklinám o více než 40%, což následně snižuje opotřebení a prodlužuje průměrnou životnost brzdových kotoučů a destiček.
 
Společnost Brembo postupně pokračovala ve zlepšování kvality svých větraných kotoučů PVT a implementovala patenty T Pillar a Star Pillar pro trh nákladních vozidel.
Řešení T Pillar bylo vyvinuto s cílem zabránit pronikání částic do větrací komory brzdových kotoučů nákladních vozidel a řešení Star Pillar dále zvyšuje odolnost proti tepelným prasklinám.
 
I díky know-how získanému při vývoji těchto patentů bylo možné vytvořit systém PVT Plus určený pro trh nákladních vozidel a automobilový průmysl v segmentech prémiových limuzín a vysoce výkonných automobilů.
 
 
Ukázat příčle brzdového kotouče ve tvaru latinského kříže

Co obnáší řešení PVT Plus?

 
Řešení větrání PVT Plus dále zlepšuje větrání ve srovnání s předchozími systémy, čímž zaručuje další zvýšení životnosti brzdových destiček a kotoučů.

Speciální křížový tvar ventilačních žeber a jejich rozložení poskytuje o 30% větší odolnost proti tepelným prasklinám a zároveň nabízí výrazné snížení hmotnosti samotného kotouče, a to až o 10%.

To znamená několik výhod, nejen během brzdění, ale i při celkovém výkonu vozidla. Snížená hmotnost skutečně znamená nižší spotřebu, méně emisí CO2 a lepší jízdní vlastnosti.
 
 

Co to znamená z hlediska bezpečnosti jízdy?

 
Aby byla zaručena vynikající úroveň bezpečnosti v každé brzdové soustavě, nový větrací systém PVT Plus předpokládá pro každý brzdový kotouč jinou geometrii, která je navržena speciálně s ohledem na parametry cílového vozidla.
 

A co podpora a údržba?

 
V případě brzdových kotoučů se zakřivenými lopatkami a směrovaným větráním, kde se počítá s jedním kotoučem pro pravé kolo a druhým pro levé kolo, umožňuje použití řešení PVT Plus výměnu obou kotoučů pouze jedním číslem dílu, což vzhledem k vyšší úrovni výkonu zaručuje stejný, ne-li lepší výkon než brzdové kotouče se směrovanými lopatkami. To znamená snadnější montáž a správu náhradních dílů.
 

Je ještě něco, na co se chcete zeptat?

Kontaktujte tým technické podpory Brembo. Naši technici se vám ozvou co nejdříve!
Návrat na seznam
Jak si vybrat správný výrobek
Přečtěte si následující článek
Brzdové destičky Xtra: věci, které možná nevíte
Zásady ochrany osobních údajů">