Brzdová kapalina: proč je pro brzdový systém vašeho vozidla nezbytná

 
Brzdové kotouče, třmeny, brzdové destičky a hlavní brzdové válce jsou čtyřmi základními body každého brzdového systému; jsou však pravděpodobně zbytečné bez jádra celého systému, brzdové kapaliny, která přenáší sílu, kterou řidič vyvíjí prostřednictvím brzdového pedálu na brzdový systém.
 

Brzdová kapalina: vlastnosti a typy

 
Brzdová kapalina se vyznačuje zejména tím, že je nestlačitelná, ale existují ještě dva důležité parametry, které charakterizují různé typy brzdové kapaliny: bod varu a jejich viskozita.
  • Ve většině moderních automobilů se používají brzdové kapaliny na bázi glykolu, které jsou označeny systémem DOT (Department of Transportation - Přepravní oddělení). Nejčastěji používané kapaliny jsou označeny jako DOT3, DOT4, DOT5.1: přičemž každé označení se mimo jiné vztahuje na minimální bod varu a normy viskozity;
  • U ostatních vozidlech s centrálním brzdovým systémem a spojkou se však používá brzdová kapalina na bázi minerálního oleje s označením LHM.
 
Kapaliny DOT a LHM se nikdy nesmí kombinovat.
 
Rozsahy brzdové kapaliny označené čísly DOT (Department of Transport) a LHM (tj. na minerální bázi)
 

Provozní teplota a Uzamčení par

 
Brzdové systémy a brzdové kapaliny působí v širokém rozsahu teplot. V extrémních podmínkách může teplota brzdové kapaliny dosáhnout až 200 °C.
Když provozní teplota překročí bod varu kapaliny, v kapalině se začnou tvořit páry, které vytvářejí bubliny a zvyšují stlačitelnost, což v konečném důsledku znamená, že brzdění vozidla trvá déle. Tento jev je znám jako Uzamčení par. Tento jev je způsoben absorpcí vlhkosti z vnějšího prostředí přes porézní potrubí. To způsobí, že kapalina začne tvořit bublinky páry mnohem dříve, než dosáhne původního bodu varu uvedeného na štítku.
 

Viskozita a elektronické systémy brzdového systému

 
Viskozita brzdové kapaliny je dalším důležitým požadavkem na dobrou funkčnost brzdového systému, zejména v moderních vozidlech vybavených protiblokovacím systémem (ABS) a elektronickým stabilizačním programem (ESP).
Kapaliny v těchto systémech proudí přes regulační mechanismy (často ventily s velmi úzkými průchody) a je důležité, aby viskozita byla vhodná a umožňovala přesný a okamžitý přenos brzdné síly.
Kromě toho musí dobrá brzdová kapalina umožnit dobrou funkčnost systému i za velmi nepříznivého počasí a viskozita musí být zohledněna, aby nedocházelo ke zpoždění reakce.
 
Při výběru dobré brzdové kapaliny by měly být zohledněny i další vlastnosti; mezi ně patří: ochrana brzdového systému před korozí, účinné mazání, kompatibilita s elastomery a optimální tepelná stabilita.
Brzdovou kapalinu kontrolujte v časových intervalech stanovených výrobcem a v případě potřeby ji vyměňte. Údržba brzdového systému je důležitým příspěvkem k bezpečnosti vašeho vozidla.

Je ještě něco, na co se chcete zeptat?

Kontaktujte tým technické podpory Brembo. Naši technici se vám ozvou co nejdříve!
Návrat na seznam
Poznatky
Přečtěte si následující článek
Sady na opravu brzdového třmenu
Zásady ochrany osobních údajů">