Ποιο είναι το σωστό υγρό φρένων για το αυτοκίνητό μου;

Κάθε πότε πρέπει να το αλλάζω; Τα υγρά φρένων είναι ανταλλάξιμα;
 
Η σωστή λειτουργία του συστήματος πέδησης δεν εξαρτάται μόνο από τη συντήρηση των μηχανικών και υδραυλικών του εξαρτημάτων, αλλά και από την ποιότητα του υγρού φρένων που πρέπει να μετατρέψει το μηχανικό πάτημα του πεντάλ σε υδραυλική πίεση στη δαγκάνα φρένου.
 
Εκτός από αυτόν τον ζωτικής σημασίας ρόλο, το υγρό φρένων είναι επίσης υπεύθυνο για τη διατήρηση της λίπανσης του συστήματος πέδησης και την προστασία των εξαρτημάτων του από τη διάβρωση.
 

Κάθε πότε;

Συνήθως συνιστάται να αλλάζετε το υγρό φρένων σύμφωνα με τις ειδικές συστάσεις του κατασκευαστή, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος που χρησιμοποιείται. Η αλλοίωση του υγρού φρένων είναι αρκετά γρήγορη, ακόμη και όταν οι ποσότητες νερού είναι πολύ μικρές και, επομένως, ως γενικός κανόνας συνιστάται να αλλάζετε το υγρό μετά από χρονικό διάστημα 2 έως 3 ετών.
Όσο περνάει ο καιρός, το υγρό φρένων έχει την τάση να απορροφά εξωτερική υγρασία μέσω της πορώδους επιφάνειας των σωλήνων των φρένων. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε προοδευτική αλλοίωση των αρχικών χαρακτηριστικών του, ειδικά του σημείου βρασμού, το οποίο σε ένα υγρό φρένων 3 ετών μπορεί να σημαντικά χαμηλότερο από αυτό ενός καινούριου υγρού φρένων. Το αποτέλεσμα είναι βραδύτερη απόκριση κατά την πέδηση ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, το πάτημα του πεντάλ φρένου δεν έχει αποτέλεσμα: το φαινόμενο αυτό ονομάζεται απόφραξη από ατμούς (Vapour Lock), με το υγρό φρένων να βράζει όταν φτάσει σε υψηλές θερμοκρασίες κατά την πέδηση.
Επίσης, το υγρό φρένων πρέπει ιδανικά να είναι διαυγές και καθαρό. Εάν το υγρό φρένων είναι σκούρο και θολό, έχουν συσσωρευτεί ακαθαρσίες και πρέπει να το αλλάξετε.
 

Ποιο;

Μπορείτε να δείτε ποιο είναι το σωστό υγρό φρένων για το αυτοκίνητό σας στο εγχειρίδιο συντήρησης.
Γενικά, τα υγρά φρένων χαμηλού ιξώδους DOT 4 και DOT 4 πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις του 90% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη και παγκοσμίως.
Το υγρό φρένων Brembo DOT 4 είναι κατάλληλο για χρήση σε όλα τα αυτοκίνητα, από τα παλαιότερα έως τα τελευταία μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων αυτών με σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (ABS).
Για τα αυτοκίνητα τελευταίας γενιάς, τα οποία εκτός από ABS διαθέτουν επίσης συστήματα ελέγχου σταθερότητας ή πρόσφυσης (ESP, ASR, TCS, EBD), συνιστούμε ένα υγρό ακόμη υψηλότερης απόδοσης, ειδικά σε ό,τι αφορά το ιξώδες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για το υγρό φρένων Brembo DOT 4 LV (χαμηλού ιξώδους).
Σε αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα, το υγρό ρέει μέσω των μηχανισμών ελέγχου (γενικά, πρόκειται για βαλβίδες με πολύ στενές διόδους) και είναι ζωτικής σημασίας το υγρό να ρέει ομαλά ειδικά λόγω της ανάγκης για μεταφορά της πίεσης άμεσα και με ακρίβεια.
Για τους χρήστες που προτιμούν μια πιο σπορ χρήση των αυτοκινήτων τους και των φρένων τους, συνιστούμε τη χρήση του DOT 5.1 αντί για το DOT 4 LV, το οποίο ωστόσο, λόγω των χαρακτηριστικών του, απαιτεί ακόμη πιο προσεκτική συντήρηση σε σύγκριση με τα υγρά DOT 4
 

Τα υγρά φρένων είναι ανταλλάξιμα;

Τα συστήματα πέδησης αυτοκίνητων έχουν σχεδιαστεί για χρήση ειδικού τύπου υγρού. Επομένως, το αυτοκίνητο πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο υγρού για την υπόλοιπη διάρκεια ζωής του κυρίως επειδή τα εσωτερικά εξαρτήματα του συστήματος πέδησης έχουν σχεδιαστεί, επιλεγεί και ελεγχθεί ώστε να λειτουργούν με το συγκεκριμένο υγρό. Παρόλο που τα υγρά DOT 3 και DOT 4 είναι όλα με βάση τη γλυκόλη, η χημική σύνθεση κάθε τύπου υγρού είναι διαφορετική και, επομένως, θα έχει διαφορετική επίδραση στο σύστημα. Για να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα λειτουργεί όπως θα έπρεπε, το καλύτερο που μπορεί να κάνετε είναι συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το υγρό φρένων που συνιστάται από τον κατασκευαστή.
 
Εναλλακτικά, εάν πιστεύετε ότι πρέπει να βελτιώσετε την απόδοση των φρένων σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό φρένων με καλύτερες προδιαγραφές από τις αρχικές. 
 
Επομένως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσετε, για παράδειγμα, το DOT 4 αντί για το DOT 3 ή το DOT 4LV αντί για το DOT 4. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η αλλαγή συνιστάται. Ωστόσο, θα ήταν επικίνδυνο να χρησιμοποιήσετε DOT χαμηλότερου ιξώδους από το συνιστώμενο από τον κατασκευαστή.
 

Για να μάθετε περισσότερα

Η λειτουργία του υγρού φρένων και οι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντική η συντήρησή του:
 
 

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι άλλο;

Επικοινωνήστε με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της Brembo. Οι τεχνικοί μας θα επικοινωνήσουν μαζί σας το συντομότερο δυνατό!
Επιστροφή στο ευρετήριο
Πώς να επιλέξετε το σωστό προϊόν
Διαβάστε το επόμενο άρθρο
Πώς μπορώ να βρω το σωστό προϊόν για τοποθέτηση στο αυτοκίνητό μου χρησιμοποιώντας τη λειτουργία αναζήτησης Brembo Parts;
Πολιτική περί ιδιωτικού απορρήτου">