Δισκόπλακες φρένων από σύνθετο υλικό: μια λύση για μείωση του βάρους του αυτοκινήτου και της κατανάλωσης καυσίμου

 
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις συμπαγείς δισκόπλακες φρένων και τις δισκόπλακες φρένου (σε δύο μέρη);
Οι πρώτες αποτελούνται από ένα μόνο τεμάχιο από χυτοσίδηρο, ενώ οι δισκόπλακες από σύνθετο υλικό αποτελούνται από δύο ξεχωριστά στοιχεία: επιφάνεια πέδησης από χυτοσίδηρο και μουαγιέ από αλουμίνιο ή χάλυβα. Αυτά τα δύο εξαρτήματα μπορούν να ενωθούν με διάφορους τρόπους:
  • με τη χρήση σταθερών κουζινέτων, όπως στην περίπτωση των πλευστών δισκόπλακων
  • με τη χρήση χαλύβδινων πείρων, όπως στην περίπτωση των πριτσινωτών δισκόπλακων (π.χ. στα μοντέλα premium BMW)
  • με τη χρήση χύτευσης, όπως στην περίπτωση των δισκόπλακων σύνθετης χύτευσης.
 
Δισκόπλακες φρένων από σύνθετο υλικό
 

Πλεονεκτήματα δισκόπλακων από σύνθετο υλικό: μειωμένο βάρος


Η χρήση μουαγιέ από αλουμίνιο (ή χάλυβα), αντί του μουαγιέ από χυτοσίδηρο, επιτρέπει τη μείωση του συνολικού βάρους της δισκόπλακας κατά περίπου 15%.
Αυτή η μείωση μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου, την απόδοση και το κράτημα στον δρόμο. Η αιτία για αυτό είναι η δισκόπλακα περιλαμβάνεται στο μη αναρτημένο βάρος του οχήματος, το οποίο επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά του οχήματος.
 
Βάρος οχήματος
Ας δούμε τη διαφορά ανάμεσα στο μη αναρτημένο και στο αναρτημένο βάρος:
  • Τα εξαρτήματα που παραμένουν στην ίδια απόσταση από το έδαφος περιλαμβάνονται στο μη αναρτημένο βάρος, όπως τροχοί, ελαστικά, φρένα, μουαγιέ, ημιαξόνια και αμορτισέρ.
  • Το αναρτημένο βάρος αναφέρεται σε όλα τα εξαρτήματα του οχήματος πάνω από τα ελατήρια ανάρτησης, όπως το σασί, ο κινητήρας, το σώμα και το κιβώτιο ταχυτήτων.
 
Ο λόγος ανάμεσα στο αναρτημένο και στο μη αναρτημένο βάρος είναι βασικός παράγοντας για τον ορισμό της συμπεριφοράς ενός οχήματος και για τη διασφάλιση ελάχιστης άνεσης και πρέπει να είναι ίσος με 5: τα μικρά αυτοκίνητα έχουν συνήθως λόγο ελαφρώς πάνω από 5, ενώ τα αυτοκίνητα του τομέα premium μπορεί να υπερβαίνουν τους 7 βαθμούς.
Επίσης, οι υψηλές τιμές υποδηλώνουν μεγαλύτερη ακρίβεια και σταθερότητα, μειώνοντας τις επιδράσεις των ανώμαλων επιφανειών.
 
 

Απόδοση και μειωμένες εκπομπές

 
Οι τροχοί και οι δισκόπλακες φρένων είναι βάρη που χρησιμοποιούν πολύ περισσότερη ισχύ κινητήρα λόγω της περιστροφικής τους κίνησης. Συνεπώς, η μείωση του μη αναρτημένου βάρους οδηγεί σε αύξηση της διαθέσιμης ισχύος και μείωση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών, γεγονός που αποτελεί σημαντικό στόχο για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος.
 
Δεν είναι όμως μόνο η απόδοση του οχήματος μπορεί να βελτιωθεί. Τα επίπεδα απόδοσης του συστήματος πέδησης επωφελούνται, για παράδειγμα, από τη χρήση πλευστών δισκόπλακων. Τα σταθερά κουζινέτα μεταξύ του μουαγιέ και της επιφάνειας πέδησης δημιουργούν μεγαλύτερη ευελιξία συστήματος μειώνοντας την πιθανή πλαστική παραμόρφωση που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η επιφάνεια πέδησης, η οποία θερμαίνεται σημαντικά, σε αυτόν τον τύπο δισκόπλακας μπορεί να διασταλεί χωρίς να παραμορφωθεί, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι μόνιμες παραμορφώσεις και καταπονήσεις.
 
Οι πριτσινωτές και οι πλευστές δισκόπλακες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως σε πιο ισχυρά αυτοκίνητα και στα αυτοκίνητα σπορ, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε οχήματα χαμηλότερης απόδοσης, παρέχοντας συνεπώς σημαντικές βελτιώσεις στην ικανότητα πέδησης του συστήματος, στην απόδοση και στις εκπομπές του οχήματος.

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι άλλο;

Επικοινωνήστε με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της Brembo. Οι τεχνικοί μας θα επικοινωνήσουν μαζί σας το συντομότερο δυνατό!
Επιστροφή στο ευρετήριο
Ιδέες
Διαβάστε το επόμενο άρθρο
Η Brembo παρουσιάζει την γκάμα προϊόντων Aftermarket στην Automechanika Frankfurt 2022
Πολιτική περί ιδιωτικού απορρήτου">