Τα φρένα του μέλλοντος: Σύντομη ιστορία των αυτοκινήτων

 

Μέρος 1. Τα αυτοκίνητα του χθες, του σήμερα και του αύριο

 
Σε τι διαφέρουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα από αυτά του παρελθόντος και ποιες αλλαγές θα γίνουν στο μέλλον; Πώς έχουν επηρεάσει αυτές οι μεταμορφώσεις και πώς θα επηρεάσουν το σύστημα πέδησης και τα εξαρτήματά του; Θα απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις αναλύοντας στο πρώτο μέρος την εξέλιξη των αυτοκινήτων έως σήμερα και, στη συνέχεια, εξετάζοντας, στο δεύτερο μέρος του άρθρου «Τα φρένα του μέλλοντος», τις κύριες τάσεις που θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του αυτοκινήτου του μέλλοντος, και συγκεκριμένα:
  • σεβασμός προς το περιβάλλον
  • ασφάλεια
  • κινητικότητα
 
Στο τρίτο μέρος, θα αναλύσουμε λεπτομερώς τις επιδράσεις αυτών των μεταμορφώσεων στο σύστημα πέδησης και, γενικά, στην αγορά ανταλλακτικών.
 
 

Από τα αυτοκίνητα του παρελθόντος έως τα σύγχρονα αυτοκίνητα: τι άλλαξε;

 
Έχουν γίνει πολλές αλλαγές στα αυτοκίνητα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά όπως θα δούμε σύντομα, τα κύρια χαρακτηριστικά έχουν παραμείνει τα ίδια. Ας πάρουμε για παράδειγμα το VW Golf, το οποίο κυκλοφόρησε στην αγορά το 1975, πριν από περισσότερα από 45 χρόνια.

Εάν αναλύσουμε πέντε παρόμοια βενζινοκίνητα μοντέλα, από το Golf I του 1975 έως το Golf VII του 2012 (βλ. πίνακα 1), μπορούμε να δούμε ότι, με την πάροδο του χρόνου, έχει αυξηθεί τόσο το βάρος του οχήματος όσο και η μέγιστη ταχύτητά του και, συνεπώς, η ισχύς του κινητήρα του. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουμε υποβληθεί σε παρόμοιες μεταμορφώσεις στην πλειοψηφία των αυτοκίνητων τις τελευταίες δεκαετίες.
 
το παλιό 500 και το καινούριο 500, ανοικτό μπλε χρώμα
 
Το βάρος αυξήθηκε για διάφορους λόγους, ειδικά λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους των αυτοκίνητων και του αυξημένου αριθμού διατάξεων ασφαλείας στο αυτοκίνητο, ράβδων στις πόρτες και πολλαπλών αερόσακων, καθώς και λόγω της παρουσίας ηλεκτρονικών συσκευών.

Η αύξηση του βάρους και της ταχύτητας οδήγησαν φυσικά στην ανάγκη χρήσης ολοένα και ισχυρότερων συστημάτων πέδησης που διαχέουν την κινητική ενέργεια λόγω του αυξημένου επιπέδου θερμότητας που παράγεται κατά την πέδηση.
 
Παρόλ' αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι στα 130 έτη από την εφεύρεσή του, το αυτοκίνητο έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητο στα βασικά εξαρτήματά του:
  • εγκέφαλος: ο οδηγός
  • καρδιά: ο κινητήρας εσωτερικής καύσης
  • πόδια: οι τροχοί.
 
 

Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος: κύριες τάσεις

 
Το αυτοκίνητο του μέλλοντος, σύμφωνα με την πλειοψηφία των ειδικών, θα επηρεαστεί από τρεις κύριες τάσεις:
  • περιβαλλοντική βιωσιμότητα: μείωση των εκπομπών και εξηλεκτρισμός των συστημάτων μετάδοσης ισχύος
  • ασφάλεια: εξαιρετικά προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού
  • κινητικότητα: ένας νέος τρόπος για να απολαμβάνουμε τη σχέση με το αυτοκίνητο.
 
Αυτό το τελευταίο εξαρτάται από τη μέθοδο πληρωμής ανάλογα με τη χρήση (pay-per-use) που προτιμούν οι νέες γενιές: Πράγματι, η Γενιά Y δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει κάποιο αυτοκίνητο, αλλά προτιμά να χρησιμοποιεί μια εφαρμογή για να επιλέγει το καταλληλότερο μέσο μεταφοράς για τις στιγμιαίες ανάγκες της ανάλογα με την περίπτωση.
 
Παρόλο που ο σεβασμός για το περιβάλλον, η ασφάλεια και η κινητικότητα πρόκειται να διαμορφώσουν το μέλλον του αυτοκινήτου, είναι εμφανές ότι και τα εξαρτήματα θα υποβληθούν σε σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πέδησης, οι οποίες θα περιγραφούν στο δεύτερο μέρος.

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι άλλο;

Επικοινωνήστε με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της Brembo. Οι τεχνικοί μας θα επικοινωνήσουν μαζί σας το συντομότερο δυνατό!
Επιστροφή στο ευρετήριο
Ιδέες
Διαβάστε το επόμενο άρθρο
Τα φρένα του μέλλοντος: Το σύστημα πέδησης του μέλλοντος
Πολιτική περί ιδιωτικού απορρήτου">