Υγρό φρένων: γιατί είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου σας

 
Οι δισκόπλακες φρένων, οι δαγκάνες, τα τακάκια και οι κεντρικές αντλίες φρένων είναι τα τέσσερα βασικά σημεία κάθε συστήματος πέδησης. Ωστόσο, είναι πιθανότατα άχρηστα χωρίς την καρδιά ολόκληρου του συστήματος, το υγρό φρένων, το οποίο μεταδίδει τη δύναμη που ασκείται από τον οδηγό μέσω του πεντάλ φρένου στο σύστημα πέδησης.
 

Υγρό φρένων: χαρακτηριστικά και τύποι

 
Το υγρό φρένων διακρίνεται κυρίως για το γεγονός ότι είναι ασυμπίεστο, αλλά υπάρχουν άλλες δύο σημαντικές παράμετροι που χαρακτηρίζουν διάφορους τύπους υγρού φρένων: το σημείο βρασμού του και το ιξώδες τους.
  • Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν υγρά φρένων με βάση τη γλυκόλη, τα οποία φέρουν τη σήμανση του συστήματος DOT (Αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών). Τα υγρά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά φέρουν τις σημάνσεις DOT3, DOT4, DOT5.1, οι οποίες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στα κατώτερα πρότυπα σημείου βρασμού και ιξώδους.
  • Ωστόσο, άλλα οχήματα, αυτά με κεντρικό σύστημα πέδησης και συμπλέκτη, χρησιμοποιούν υγρό φρένων με βάση το ορυκτέλαιο, το οποίο φέρει τη σήμανση LHM.
 
Τα υγρά DOT και LHM δεν πρέπει να συνδυάζονται ποτέ.
 
Οι γκάμες υγρών φρένων επισημαίνονται με τους αριθμούς DOT (Υπουργείο Μεταφορών) και LHM (δηλ. με βάση το ορυκτέλαιο)
 

Θερμοκρασία λειτουργίας και απόφραξη από ατμούς (Vapour Lock)

 
Τα συστήματα πέδησης και τα υγρά φρένων λειτουργούν σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών. Σε ακραίες συνθήκες, η θερμοκρασία του υγρού φρένων μπορεί να φτάσει έως τους 200°.
Όταν η θερμοκρασία λειτουργίας υπερβαίνει το σημείο βρασμού του υγρού, σχηματίζονται ατμοί που δημιουργούν φυσαλίδες στο υγρό και αυξάνουν τη συμπιεστότητα, το οποίο σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για το φρενάρισμα του οχήματος. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως απόφραξη από ατμούς (Vapour Lock). Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην απορρόφηση της υγρασίας από το εξωτερικό μέσω πορωδών σωλήνων. Σε αυτήν την περίπτωση, το υγρό σχηματίζει φυσαλίδες ατμού πολύ πριν φτάσει στο αρχικό σημείο βρασμού που αναγράφεται στην ετικέτα.
 

Ιξώδες και ηλεκτρονικές διατάξεις συστήματος πέδησης

 
Το ιξώδες του υγρού φρένων είναι μια άλλη σημαντική απαίτηση για τη σωστή λειτουργία του συστήματος πέδησης, ειδικά σε σύγχρονα αυτοκίνητα εξοπλισμένα με συστήματα αντιμπλοκαρίσματος (ABS) και ηλεκτρονικά προγράμματα σταθερότητας (ESP).
Τα υγρά ρέουν μέσω των μηχανισμών ελέγχου σε αυτά τα συστήματα (συχνά πρόκειται για βαλβίδες με πολύ στενές διόδους) και είναι σημαντικό το ιξώδες να είναι κατάλληλο ώστε να επιτρέπεται η ακριβής και άμεση μετάδοση της δύναμης πέδησης.
Επίσης, ένα καλό υγρό φρένων πρέπει να επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του συστήματος ακόμη και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και, επομένως, το ιξώδες είναι σημαντική παράμετρος που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην απόκριση.
 
Άλλα χαρακτηριστικά πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή ενός καλού υγρού φρένων, συμπεριλαμβανομένων των εξής: προστασία του συστήματος πέδησης από διάβρωση, αποτελεσματική λίπανση, συμβατότητα με ελαστομερή και βέλτιστη θερμική σταθερότητα.
Προγραμματίστε τον έλεγχο του υγρού φρένων στα χρονικά διαστήματα που καθορίζονται από τον κατασκευαστή και αντικαθιστάτε το υγρό, όταν απαιτείται. Η συντήρηση του συστήματος πέδησης είναι μια σημαντική συνεισφορά στην ασφάλεια του οχήματός σας.

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι άλλο;

Επικοινωνήστε με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της Brembo. Οι τεχνικοί μας θα επικοινωνήσουν μαζί σας το συντομότερο δυνατό!
Επιστροφή στο ευρετήριο
Ιδέες
Διαβάστε το επόμενο άρθρο
Κιτ επισκευής για δαγκάνες φρένου
Πολιτική περί ιδιωτικού απορρήτου">