Útmutató a féknyereg cseréjéhez

Konvenciók
 
Az illusztrációk útmutatóként szolgálnak. Mielőtt elkezdi, győződjön meg arról, hogy a cserealkatrészek megfelelnek a jármű márkájának és típusának.

FIGYELMEZTETÉS! A féknyereg cseréje után győződjön meg arról, hogy a jármű fékvezetékei ne legyenek megcsavarodva vagy túlzottan meghajlítva, mert ez akadályozná a folyadék áthaladását. Ha szükséges, cserélje ki a fékvezetékeket jobban megfelelőkre.
 
FIGYELMEZTETÉS! Az alábbiakban leírt összes fázis során bizonyosodjon meg arról, hogy a fékfolyadék ne érintkezzen a jármű fényezett alkatrészeivel. A folyadék kifröccsenése vagy szivárgása esetén azonnal állítsa meg papírral a szivárgást.
 
Kinyitott sapka és eltávolított membrán
1. Helyezze a motorkerékpárt az állványra.
 
2. Nyissa ki a dugót (1. pont), és távolítsa el a membránt (2. pont) a kiszerelendő féknyerget ellátó fékfolyadéknál. 
A féknyereg légtelenítő dugójához csatlakoztatott tömlő és tároló.
3. Csatlakoztasson egy átlátszó csövet a féknyereg légtelenítő dugójához (3. pont), a másik végére pedig helyezzen egy tárolóedényt a folyadék összegyűjtésére.
 
4. Csavarja ki a légtelenítő dugót (3. pont) és ürítse le a hidraulikus rendszert.
Kiengedett folyadékellátó tömlő.
5. Zárja el a légtelenítő dugót és távolítsa el a gyűjtőcsövet.
 
6. Lazítsa meg a féknyereg folyadékellátó csövét (4. pont), hogy később kézzel kicsavarhassa.
Eltávolított biztonsági csapok.
7. Egy fogó segítségével távolítsa el a sasszegeket (5. pont).
Eltávolított csapok és rugók.
8. Ha szükséges, egy kalapács és egy csapvezető segítségével, távolítsa el a csapokat (6. pont).
 
9. Távolítsa el a rugót (7. pont).
Megnagyobbított fékbetétek.
10. Óvatosan válassza le a fékbetétet (8. pont) egy visszahúzó eszköz vagy más megfelelő szerszám segítségével.
Kicsavart rögzítőcsavarok.
 11. Csavarja ki a rögzítőcsavarokat (9. pont) egy villáskulccsal, és vegye le a féknyerget a motorkerékpár vázról.
 
 
A féknyeregről leválasztott folyadékellátó tömlő.
12. Fejezze be a folyadékellátó cső (4. pont) teljes leválasztását a féknyeregről.
 
13. A folyadékszivárgás elkerülése érdekében tartsa felemelve az ellátócső végét
Megtisztított tárcsa fékfelület és felszerelt távtartók.
14. Tisztítsa meg a tárcsa (10. pont) fékfelületét (11. pont) zsírtalanító, pl. SE 47 oldószer segítségével.
 
15. Helyezze fel az új féknyerget a motorkerékpárra

16. Cserélje ki az eredeti csavart (9. pont) a szállított készletből származó csavarokra.

17. Ha szükséges, szerelje fel a készletben szállított távtartókat (12. pont).

18. Helyezze be a csavarokat (9. pont) meghúzás nélkül.
A féknyereghez csatlakozó légtelenítő dugó és átlátszó cső.
19. Csatlakoztassa újra a fékfolyadék-ellátó csövet (4. pont), és húzza meg a csatlakozást egy villáskulcs segítségével az indikatív 17-20 Nm nyomatékkal.

20. Töltse fel a fékfolyadék tartályt friss folyadékkal a gyártó előírásainak megfelelően.

21. Csatlakoztasson egy átlátszó csövet a féknyereg légtelenítő dugójához (3. pont), a másik végéhez pedig helyezzen egy tárolóedényt a folyadék összegyűjtésére. 

22. Nyissa meg a légtelenítő dugót (3. pont).

23. Működtesse a fékkart.

24. Zárja vissza a légtelenítő dugót.
VESZÉLY! Ne engedje el a kart nyitott légtelenítő dugó mellett, mert ezzel levegőt szívna a hidraulikus rendszerbe.
Meghúzott féknyereg rögzítőcsavarok.​​​​​​
25. Engedje el a fékkart.

26. Csavarja ki a légtelenítő dugót.

27. Működtesse a fékkart.

28. Ismételje meg az előző négy pontot, amíg már nem jönnek ki légbuborékok, és a fékkar szokásos ellenállása vissza nem áll.
 
29. Zárja el a légtelenítő dugót és távolítsa el az átlátszó csövet.

30. Húzza meg a légtelenítő dugót 12÷16 Nm nyomatékkal.

31. Nyomás alatt álló rendszernél húzza meg a féknyereg összes rögzítőcsavarját (9. pont) a jármű gyártója által előírt meghúzási nyomatékkal. (indikatív érték: 46 Nm).
Gondosan megtisztított membrán és a fékfolyadék tartályra visszahelyezett fedél.
32. Légtelenítés után a fékfolyadék a tartályban a minimális szinten áll. Teljesen húzza vissza a dugattyúkat, kézzel nyomja meg a fékbetéteket, majd töltse fel a rendszert.

33. Alaposan tisztítsa meg a fékfolyadék tartály membránját (2. pont), és távolítsa el az összes folyadékmaradványt.

34. Helyezze vissza a membránt és a dugót (1. pont) a fékfolyadék tartályra, és húzza meg az összes lehetséges csavart.
VESZÉLY! Ha bármilyen szivárgást észlel a féknyeregből, ismételje meg a fenti teljes eljárást az ok megállapítása és a hiba elhárítása érdekében
35. Vegye le a motorkerékpárt az állványról.
 
 
Általános és biztonsági információk
 
Ezt a terméket úgy tervezték, hogy megfeleljen az összes vonatkozó biztonsági szabványnak. A termékek nem attól az adott felhasználástól eltérő használatra készültek, amelyre tervezték és gyártották azokat. Bármilyen más célra történő felhasználás, a termék bármilyen módosítása vagy meghamisítása befolyásolhatja annak teljesítményét, és a termék nem biztonságossá válhat. Az ilyen módosítás vagy nem megfelelő használat érvényteleníti a korlátozott jótállást, és a terméket így használó személy felelősségre vonható mások testi sérüléséért vagy az anyagi károkért.
A jelen útmutatóban használt ”VESZÉLY!” olyan eljárásokat jelent, amelyek be nem tartása esetén nagyfokú a valószínűsége annak, hogy súlyos sérülést vagy akár halált is okoznak. A "FIGYELEM!" olyan eljárásokat jelent, amelyek be nem tartása sérülést okozhat. A "VIGYÁZAT!" olyan eljárásokat jelent, amelyek be nem tartása a jármű károsodásához vezethet. 
 
VESZÉLY!
  • Ez a termék létfontosságú annak a járműnek a biztonságos üzemeltetéséhez, amelyre fel van szerelve, és csak olyan képzett, minősített személy szerelheti be, aki képzett és/vagy jártas a termék rendeltetésszerű beszerelésében és használatában.
  • A beszerelést végző személynek rendelkeznie kell a szakmájának megfelelő szerszámokkal és a járműjavításhoz szükséges tudással és tapasztalattal. A nem rendeltetésszerű vagy helytelen beszerelés, akár a jelen útmutató pontos és teljes be nem tartása miatt, akár más okból történik, érvényteleníti a korlátozott garanciát, és személyi sérülés vagy anyagi kár esetén a beszerelést végző felelősségre vonható.
  • A Brembo nem vállal felelősséget olyan károkért vagy sérülésekért, amelyeket olyan személy okoz, aki nem megfelelően beszerelt cserealkatrészeket használó járművet üzemeltet.
  • Kerülje a zsír és más kenőanyagok érintkezését a tárcsa és fékbetétek fékező felületeivel, mert ez befolyásolhatja a fékrendszer hatékonyságát és súlyos fizikai károsodást okozhat.
  • A jelen Termék cseréjére használt terméket nem szabad más termékre felszerelni. Anyagi kár és személyi sérülés következhet be, beleértve a halált is.
  • Mindig ellenőrizze, hogy a fékfolyadék szintje a tartályban a tartályon feltüntetett minimális és maximális szint között legyen. A nem megfelelő szint a fékfolyadék szivárgását vagy a fékrendszer hatékonyságának csökkenését okozhatja. Túl sok vagy túl kevés fékfolyadék a tartályban a fékek nem megfelelő működését válthatja ki, ami személyi sérülést, akár halált is okozhat.
 
 
FIGYELEM! Ne használjon éles szerszámokat a gumi részegységek beszerelése során, mert károsíthatja azokat. Feltétlenül cserélje ki a sérült részegységeket.
 
 
FIGYELMEZTETÉS! 
  • A hibás beszerelés elkerülése érdekében kerülje a termék, annak alkatrészei és részegységei éles megütését és/vagy károsítását, mivel ez ronthatja hatékonyságukat és hibás működést okozhat. Ha szükséges cserélje ki a sérült alkatrészeket vagy részegységeket.
  • A termék és a kapcsolódó tételek, például fékfolyadék, fékbetétek, fékpofák és hasonlók cseréje során a beszerelést végző olyan folyadékoknak és alkatrészeknek van kitéve, amelyek a vonatkozó törvények, szabályok és előírások szerint „veszélyes hulladéknak” minősülhetnek. Minden ilyen hulladékot az összes vonatkozó törvénynek, szabálynak és előírásnak megfelelően kell kezelni, újrahasznosítani és/vagy ártalmatlanítani. Ennek elmulasztása a veszélyes hulladék létrehozójára a környezetvédelmi törvények értelmében büntetést vonhat maga után, és testi sérülést vagy anyagi kárt okozhat a létrehozó vagy mások számára.
  • A sérülések elkerülése érdekében:
    • Használjon megfelelő felszerelést, hogy megakadályozza az alkatrészek tisztítása során felgyülemlett por belégzését.
    • Mindig viseljen kesztyűt az éles szélű alkatrészek szét- és összeszerelése során.
    • Ne engedje, hogy a bőr felületek közvetlenül érintkezzenek a fékbetét és a fékpofa között, mert ez horzsolást okozhat.
    • A zúzódás veszélye miatt ne helyezze a kezét a féknyereg rögzítőfészkeibe a dugattyúk sűrített levegővel történő eltávolításakor.
    • Kerülje a fékfolyadékkal való közvetlen érintkezést, mert irritációt okozhat a bőrnél és a szemnél. Érintkezés esetén alaposan tisztítsa meg a jármű vagy a fékfolyadék gyártójának utasításai szerint.
    • Ne tegye ki az elektromos alkatrészeket elektrosztatikus töltésnek vagy ütésnek, mert azok károsíthatják a műanyag részeket.
    • Óvja a szétszerelt elektromos alkatrészeket a nedvességtől.
    • Győződjön meg az egyes elektromos érintkezők helyes csatlakoztatásáról, és ellenőrizze, hogy a figyelmeztető lámpák felgyulladjanak. Ellenkező esetben a figyelmeztető lámpák működésének hiánya a fékrendszer hatékonyságának csökkenését vagy a fékjelzés meghibásodását okozhatja.
Garancia
Garantáljuk, hogy ez a termék megfelel a gyártó specifikációinak, valamint hogy mentes az anyag- és gyártási hibáktól. A jótállás korlátozott időtartama a vásárlás napjától számított két év, vagy a törvényben meghatározott hosszabb időtartam. A jótállás korlátozott időtartama a vásárlás napjától számított két év, vagy a törvényben meghatározott hosszabb időtartam. Ha felfedez egy hibát, azt a felfedezéstől számított 60 napon belül és a vásárlástól számított két éven belül jelenteni kell. Abban az esetben, ha a hiba megerősítést nyer, és a garancia hatálya alá tartozik, a terméket megjavítjuk, vagy kicseréljük egy új, vagy alaposan feljavított termékre. A garancia nem terjed ki a részben vagy egészben helytelen használatból, tűzből, vegyi korrózióból, illegális használatból vagy a rendeltetéstől eltérő célra, a rendeltetéstől eltérő modellen történő használat, hibás beszerelés miatt, vagy a gyártó által jelzettel ellentétesen okozott károkra, vagy a terméknek a gyártó által a mellékelt útmutatóban előírt karbantartásának elmulasztása miatt.

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Motorkerékpár felszerelés
Olvassa el a következő cikket
Útmutató a féknyereg cseréjéhez – Rögzített motorkerékpár féknyereg
Adatvédelem">