Fékfolyadék: miért alapvető fontosságú a gépjármű fékrendszerének

 
A fékrendszerek négy fő pontja, a féktárcsák, féknyergek, fékbetétek és a főfékhengerek; azonban valószínűleg használhatatlanok a teljes rendszer magja, a fékfolyadék nélkül, amely a vezető által a fékpedálon keresztül kifejtett erőt a fékrendszernek továbbítja.
 

Fékfolyadék: jellemzők és típusok

 
A fékfolyadékot elsősorban az jellemzi, hogy összenyomhatatlan, de van még két fontos paraméter, amely a különböző típusú fékfolyadékokat jellemzi: a forrás pontjuk és a viszkozitásuk.
  • A legtöbb modern autó glikol alapú fékfolyadékot használ, amelyet a DOT (Department of Transportation - Közlekedési Minisztérium) rendszerrel címkéznek. A leggyakrabban használt folyadékok DOT3, DOT4, DOT5.1 címkével vannak ellátva: ahol a címkén többek között a minimális forráspontra és viszkozitási szabványokra hivatkoznak;
  • Más járművek azonban, amelyek központi fékrendszerrel és tengelykapcsolóval rendelkeznek, LHM jelzésű ásványolaj alapú fékfolyadékot használnak.
 
A DOT és LHM folyadékokat soha nem szabad összekeverni.
 
A DOT (Közlekedési Minisztérium) és az LHM (azaz ásványi alapú) számok alapján azonosított fékfolyadék-tartományok
 

Üzemi hőmérséklet és gőzzár

 
A fékrendszerek és a fékfolyadékok széles hőmérséklet tartományban mozognak. Szélsőséges körülmények között a fékfolyadék hőmérséklete akár a 200°-ot is elérheti.
Amikor az üzemi hőmérséklet meghaladja a folyadék forráspontját, gőzök képződnek, amelyek buborékokat képezve a folyadékban, növelik az összenyomhatóságot, ami végső soron azt jelenti, hogy tovább tart a jármű fékezése. Ez a jelenség gőzzár néven ismert. Ez a jelenség annak köszönhető, hogy a porózus csöveken keresztül kívülről felszívódik a nedvesség. Ez azt eredményezi, hogy a folyadék gőzbuborékokat képez, mielőtt elérné a címkén feltüntetett eredeti forráspontot.
 

A fékrendszer viszkozitása és elektronikus rendszerei

 
A fékfolyadék viszkozitása a fékrendszer megfelelő működésének egy másik fontos követelménye, különösen a blokkolásgátló rendszerrel (ABS) és elektromos menetstabilizáló programokkal (ESP) felszerelt modern járművekben.
A folyadékok ezekben a rendszerekben vezérlőmechanizmusokon (gyakran nagyon szűk járatú szelepeken) keresztül áramlanak, és fontos, hogy a viszkozitás megfelelő legyen a fékezőerő pontos és azonnali átviteléhez.
Ezenkívül a jó fékfolyadék lehetővé teszi a rendszer megfelelő működését még nagyon zord időjárási körülmények között is, és figyelembe veszi a viszkozitást, hogy ne legyen késedelem a válaszadásban.

A jó fékfolyadék kiválasztásakor más jellemzőket is figyelembe kell venni; ezek a következők: a fékrendszer korrózió elleni védelme, hatékony kenés, elasztomerekkel szembeni kompatibilitás és optimális hőstabilitás.
Ellenőriztesse a fékfolyadékot a gyártó által megadott időközönként, és szükség esetén cserélje ki. A fékrendszer karbantartása jelentősen hozzájárul járműve biztonságához.

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Betekintést
Olvassa el a következő cikket
Javítókészletek féknyergekhez
Adatvédelem">