Kompozit féktárcsák: megoldás a jármű súlyának és üzemanyagfogyasztásának csökkentésére

 
Mi a különbség a beépített féktárcsák és a kompozit féktárcsák (két részből álló) között?
Az előbbiek egyetlen öntöttvas darabból, míg a kompozit tárcsák két különálló elemből állnak: egy öntöttvas fékfelületből és egy alumínium vagy acél agyból. Ez a két komponens többféleképpen is összekapcsolható:
  • rögzítő perselyekkel, mint a úszó féktárcsa esetében
  • acélcsapok használatával, mint a szegecselt féktárcsák (pl. prémium BMW járműveken) esetében
  • öntéssel, mint a co-cast féktárcsák esetében.
 
Kompozit féktárcsák
 

A kompozit féktárcsák előnyei: kisebb súly


Öntöttvas helyett alumínium (vagy acél) agy használatával a féktárcsa össztömege körülbelül 15%-kal csökkenthető.
Ez a csökkenés jelentéktelennek tűnhet, de valójában jelentősen befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást, a teljesítményt és az úttartást. Ennek az az oka, hogy a féktárcsa a jármű rugózatlan tömegének része, ami jelentősen befolyásolja a jármű viselkedését.
 
Jármű súlyok
Nézzük meg a különbséget a rugózatlan és a rugózott súly között:
  • minden olyan alkatrész, amely a talajtól azonos távolságban marad, rugózatlan tömegnek minősül, mint például a kerekek, gumiabroncsok, fékek, agyak, féltengelyek és lengéscsillapítók.
  • a rugózott tömeg a jármű összes, a felfüggesztés rugók feletti alkatrészére vonatkozik, mint például az alváz, a motor, a karosszéria és a sebességváltó.
 
A rugózott és a rugózatlan tömeg aránya alapvető paraméter a jármű viselkedésének meghatározásához és a minimális kényelem garantálásához, legalább 5 ponttal egyenlőnek kell lennie: a kompakt autók aránya általában valamivel 5 felett van, míg a prémium kategóriás autók akár a 7 pontot is meghaladhatja.
A magas értékek nagyobb pontosságot és stabilitást is jelentenek, így csökkentve a göröngyös felületek okozta ütéseket.
 
 

Teljesítmény és csökkentett károsanyag kibocsátás

 
A kerekek és a féktárcsák olyan súlyok, amelyek forgó mozgásuk miatt sokkal többet használnak fel a motor erejéből. A rugózatlan tömeg csökkentése ezért növeli a rendelkezésre álló teljesítményt és csökkenti a fogyasztást, ezáltal csökkentve a károsanyag kibocsátást is, ami létfontosságú cél a jövő járművei számára.
 
De nem csak a jármű teljesítménye javulhat. A fékrendszer teljesítményének szintjén javíthat például egy úszó féktárcsa használata. Az agy és a fékfelület közötti rögzítőperselyek nagyobb rendszerrugalmasságot generálnak, csökkentve a magas hőmérséklet okozta lehetséges plasztikus alakváltozást. Ennél a tárcsánál az erősen felmelegedő fékfelület deformálódás nélkül kitágulhat, elkerülve ezzel a maradandó alakváltozásokat és feszültségeket.
 
A szegecselt és úszó féktárcsák, amelyeket általában erősebb és sportautóknál használnak, alacsonyabb teljesítményű járműveknél is alkalmazhatók, ezáltal jelentősen javítva a rendszer fékezőképességét, teljesítményét és károsanyag-kibocsátását.

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Betekintést
Olvassa el a következő cikket
A Brembo bemutatja legújabb utángyártott termékválasztékát az Automechanika Frankfurt 2022 kiállításon
Adatvédelem">