Het rempedaal komt bijna tot op de vloer, maar uw auto is nog steeds aan het afremmen. Misschien is het dan tijd om het remsysteem eens te laten nakijken. En dan vooral de conditie van de remvloeistof.
De goede werking van de schijven, blokken, klauwen en hoofdremcilinder hangt namelijk af van de smerende eigenschappen van de remvloeistof en de capaciteit ervan om de belangrijkste onderdelen van het remsysteem te beschermen tegen corrosie. Het is iets dat vaak wordt verwaarloosd: de remvloeistof wordt snel even bijgevuld zonder dat aandacht wordt geschonken aan de kwaliteit van de vloeistof in het circuit. Toch is die essentieel voor het behoud van het hele remsysteem en het garanderen van een goede remwerking.
WANNEER - EN WAAROM - MOET DE REMVLOEISTOF WORDEN VERVANGEN?
De reactietijd van het remsysteem neemt af in de loop der tijd. Dat is geen woordspeling: de remvloeistof veroudert tamelijk snel, waarbij de oorspronkelijke eigenschappen deels verloren gaan. De belangrijkste oorzaak daarvoor is dat de vloeistof vanwege zijn hygroscopische aard vocht opneemt. Door verdamping van dit vocht (dat ook veel eerder kan plaatsvinden dan bij het bereiken van het op de verpakking vermelde kookpunt) vormen zich dampbellen in het circuit, waardoor de slag van het rempedaal langer wordt en de respons van het remsysteem gevaarlijk afneemt.
In principe wordt aanbevolen de remvloeistof te verversen op de door de fabrikant van de auto voorgeschreven intervallen, die kunnen variëren naargelang de gebruikte remvloeistof. De veroudering van de remvloeistof gaat ook bij een geringe wateropname tamelijk snel en daarom wordt over het algemeen een verversingsinterval van 2 tot 3 jaar geadviseerd.
Wanneer zich verschijnselen als vapour lock (door de opname van water gaat de vloeistof sneller koken) of andere ernstige symptomen van versnelde veroudering voordoen, is het uiteraard beter de remvloeistof eerder te vervangen.
7 TIPS VOOR HET VERVERSEN VAN DE REMVLOEISTOF
Bestendigheid tegen vapour lock corrosie, anticorrosieve eigenschappen en een hoger dan wettelijk voorgeschreven kookpunt: de remvloeistoffen van Brembo onderscheiden zich door hun hoge kwaliteit om u onder alle omstandigheden een veilige remwerking te garanderen. Vanuit onze rijke ervaring bieden we u 7 tips voor het controleren en verversen van de remvloeistof van uw auto.
- Controleer altijd eerst het remvloeistofniveau voordat u overgaat tot het vervangen van de remblokken, zeker als die niet zijn voorzien van slijtage-indicatoren.
- Verwijder zo nodig overtollige remvloeistof uit het reservoir voordat u de zuigers terugduwt in de klauwen. Zo voorkomt u overstromen van het reservoir.
- Als het remvloeistofniveau te hoog is, ga dan na of het systeem niet al is bijgevuld.
- Wanneer de vloeistof in het reservoir tussen de markeringen voor het minimum (waar het overigens nooit bijna op mag staan) en het maximum staat, is het niveau in principe goed. Wanneer het niveau zich bij het minimum bevindt, betekent dat echter niet automatisch dat er te weinig vloeistof in het reservoir zit. Integendeel, dit kan namelijk ook te wijten zijn aan versleten remschijven en remblokken, waardoor er meer vloeistof in het circuit zelf zit en minder in het reservoir. Voordat u vloeistof gaat bijvullen, is het daarom beter eerst de staat van de andere onderdelen van het remsysteem te controleren.
- Voorkom morsen van de remvloeistof op de carrosserie, aangezien dit de lak kan aantasten.
- Houd het reservoir niet langer open dan nodig is voor het controleren en bijvullen van de vloeistof: de vloeistof is namelijk sterk hygroscopisch, wat wil zeggen dat hij vocht opneemt.
- Gebruik indien mogelijk een nieuwe flacon of een flacon die slechts korte tijd eerder is geopend.
Tot slot nog een tip voor doe-het-zelvers: Remvloeistof is van nature uiterst corrosief. Wees daarom uiterst voorzichtig bij het omgaan ermee en vermijd contact met de huid, kleding en de carrosserie en mechanische onderdelen van de auto.