Technologie en werking remklauwen

Remklauwen zijn essentiële onderdelen van het remsysteem van een voertuig. Hun voornaamste taak is de omzetting van hydraulische energie naar mechanische energie. Deze omzetting vindt plaats wanneer de hydraulische druk van de hoofdremcilinder inwerkt op de zuigers van de remklauw, waardoor de kracht wordt gegenereerd die nodig is om de remblokken tegen de remschijf te duwen en het voertuig af te remmen of tot stilstand te brengen
 
 

Typen remklauwen: zwevend en vast

 
Zwevende remklauwen
 
Zwevende remklauwen worden gekenmerkt door zuigers (meestal één of twee) die zich aan één zijde van de remklauw bevinden.
 
De zuigers duwen één van de remblokken rechtstreeks tegen de schijf, terwijl het andere remblok geduwd wordt door de beweging van het lichaam van de zwevende remklauw die over speciale geleiders verschuift.
 
Zwevende remklauwen worden doorgaans gebruikt voor voertuigen van de lage en middenklasse en voor lichte bedrijfsvoertuigen (LCV’s). Ze worden over het algemeen gemaakt van nodulair gietijzer.
Zwevende remklauw
 
 
 
Vaste remklauwen
 
Vaste remklauwen worden gekenmerkt door één enkel lichaam dat onbuigzaam aan het ophangsysteem van het voertuig is bevestigd.
 
Ze bevatten twee of meer zuigers die tegengesteld op de remblokken inwerken. In enkele gevallen worden er "gedifferentieerde zuigers" gebruikt, dat wil zeggen zuigers van verschillende afmetingen in dezelfde halve behuizing.
 
Vaste remklauwen worden gebruikt op voertuigen van de midden- en hoge klasse en op sportieve voertuigen en worden over het algemeen gemaakt van aluminiumlegeringen.
Vaste remklauw
 
In andere woorden kunnen we zeggen dat zwevende remklauwen minder duur zijn en een kleinere voetafdruk hebben. Ze zijn robuust en kunnen door verschillende systemen worden aangestuurd. Daarentegen zijn vaste remklauwen lichter, hebben ze een gelijkmatigere slijtage, minder resterend remkoppel en zijn ze meer designgeoriënteerd.
 
 

Eendelige en tweedelige remklauwen

 
Vaste remklauwen kunnen gemaakt worden uit één stuk (monoblok) of uit twee aparte stukken. Monoblok remklauwen, die in één stuk worden gegoten, bieden een betere verhouding tussen massa en vloeistofverplaatsing en een optimale vormflexibiliteit als gevolg van de afwezigheid van schroeven of bouten. Ook nemen ze minder radiale ruimte in omdat ze geen conical draft hebben.
 
Daarentegen is de productie en assemblage van tweedelige remklauwen eenvoudiger omdat hun bewerking geen speciale instrumenten vereist.

De correcte werking van remklauwen is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de kwaliteit van de component vakmanschap, de correcte assemblage en de keuze van de materialen. De gladheid van de zuiger, de kwaliteit van de voering en de volumetrische absorptie (dat wil zeggen het volume van remvloeistof dat tijdens het remmen wordt geabsorbeerd als gevolg van de vervorming van de remklauw) zijn andere bepalende factoren voor een snelle en nauwkeurige reactie van het remsysteem.
 
 

De voornaamste componenten van de remklauwen

 
Remklauwen bestaan uit verschillende componenten:
  • Remklauwlichaam: Moet bestand zijn tegen belasting, moet verzekeren dat de remblokken zich op de remschijf bevinden en moet de zuigerzittingen huisvesten.
  • Cilinders: Moeten de zuiger huisvesten en een hydraulische afdichting bieden, waardoor de zuiger tijdens het remmen soepel kan bewegen.
  • Zuigers: De zuigers zetten de hydraulische druk om naar mechanische kracht die rechtstreeks op de remblokken wordt toegepast. De zuigers zijn gemaakt van thermisch geïsoleerde materialen, om de warmte-overdracht van het remblok naar de remvloeistof te beperken. Ook zijn ze zo ontworpen dat ze bij hoge temperaturen niet vervormen en dat ze compatibel zijn met de remvloeistof.
  • Glijgeleiders: Deze maken de relatieve beweging tussen het remklauwlichaam en de vaste steun mogelijk, waardoor een gelijkmatige toepassing van de remkracht wordt gegarandeerd.
  • Afdichtingen: Deze garanderen de dichting voor de remvloeistof en zorgen ervoor dat de zuiger na het remmen kan terugkeren naar zijn uitgangspositie (functie roll-back), ondanks het feit dat hij wordt onderworpen aan drukwaarden tot 350 bar en temperaturen tussen -40° en +200°C. Op dezelfde manier, maar in tegengestelde richting, brengen deze speciale afdichtingen de zuiger terug naar diens correcte werkpositie als de zijdelingse vervorming van de schijf hem terug duwt (functie knock-back). Zo wordt gegarandeerd dat de remslag niet langer is dan nominaal. De zuigerafdichting moet ook compatibel zijn met de vloeistof waarmee ze tijdens de werking in contact komt (EPDM voor DOT-remvloeistoffen, HNBR voor minerale oliën).
 
 
Roll back en knock back
 
  • Stofkappen: Beschermen zuiger en cilinder tegen vuil en vocht en voorkomen schade en corrosie.
  • Veren remblok: De veren brengen de remblokken na het remmen terug naar hun ruststand. Ook houden ze de remblokken geplaatst op hun desbetreffende zuigers. De veren zijn gemaakt van roestvrij staal of verenstaal, met een corrosiewerende coating.
  • Ontluchtingsschroef: Door middel van deze schroef kan de lucht uit de remklauw ontsnappen.
  • Fastening ears: Deze onderdelen bevestigen de remklauw op de naafdrager. Ze kunnen radiaal of axiaal zijn, afhankelijk van de constructievereisten.
  • Radiale gaten: Deze gaten maken het gebruik van schijven met een grotere diameter mogelijk, beperken de vervorming onder koppel en bevorderen een gelijkmatigere slijtage van het remblok.
  • Axiale gaten: Deze kunnen gemakkelijker geboord worden omdat ze parallel zijn en maken verder de montage van zwevende remklauwen mogelijk.
 
 

Leidingen

 
Andere belangrijke componenten zijn de leidingen voor de voeding van de remklauwen. De leidingen kunnen flexibel zijn, dus slangen van rubber en gevlochten metaal, en/of starre metalen leidingen.
 
Op basis van de vereisten van de constructie en de prestaties worden de meest geschikte leidingen gekozen. Bijvoorbeeld, remleidingen bij hoogpresterende voertuigen kunnen bestaan uit een star buissegment nabij de remklauw, gevolgd door een slang. Deze oplossing wordt toegepast omdat de starre buis een geschikte thermische isolatie biedt om het flexibele deel te beschermen tegen de van de remklauw afkomstige hoge temperaturen.

Hebt u nog meer vragen?

Neem contact op met de helpdesk van Brembo. Onze technici zullen zo spoedig mogen antwoorden!!
Terug naar inhoudsopgave
Toelichtingen
Lees het volgende artikel
Brembo presenteert zijn aftermarket-productlijnen tijdens Automechanika Frankfurt 2022
Privacybeleid">