Brzdová kvapalina: prečo je pre brzdový systém vášho vozidla nevyhnutná

 
Brzdové kotúče, strmene, brzdové doštičky a hlavné brzdové valce sú štyrmi základnými bodmi každého brzdového systému; sú však pravdepodobne zbytočné bez jadra celého systému,  brzdovej kvapaliny, ktorá prenáša silu, ktorú vodič vyvíja prostredníctvom brzdového pedála na brzdový systém.
 

Brzdová kvapalina: vlastnosti a typy

 
Brzdová kvapalina sa vyznačuje najmä tým, že je nestlačiteľná, ale existujú ešte dva dôležité parametre, ktoré charakterizujú rôzne typy brzdovej kvapaliny: bod varu a viskozita.
  • Vo väčšine moderných automobilov sa používajú brzdové kvapaliny na báze glykolu, ktoré sú označené systémom DOT (Department of Transportation-Prepravné oddelenie). Najčastejšie používané kvapaliny sú označené ako DOT3, DOT4, DOT5.1: pričom každé označenie sa okrem iného vzťahuje na minimálny bod varu a normy viskozity;
  • V ostatných vozidlách s centrálnym brzdovým systémom a spojkou sa však používa brzdová kvapalina na báze minerálneho olejas označením LHM.
 
Kvapaliny DOT a LHM sa nikdy nesmú kombinovať.
 
Rozsahy brzdovej kvapaliny označené číslami DOT (Department of Transport) a LHM (t. j. na minerálnej báze)
 

Prevádzková teplota a uzamknutie pár

 
Brzdové systémy a brzdové kvapaliny pôsobia v širokom rozsahu teplôt. V extrémnych podmienkach môže teplota brzdovej kvapaliny dosiahnuť až 200 °C.
Keď prevádzková teplota prekročí bod varu kvapaliny, v kvapaline sa začnú tvoriť pary, ktoré vytvárajú bubliny a zvyšujú stlačiteľnosť, čo v konečnom dôsledku znamená, že brzdenie vozidla trvá dlhšie. Tento jav je známy ako uzamknutie pár. Tento jav je spôsobený absorpciou vlhkosti z vonkajšieho prostredia cez porézne potrubia. To spôsobí, že kvapalina začne tvoriť bublinky pary oveľa skôr, ako dosiahne pôvodný bod varu uvedený na štítku.
 

Viskozita a elektronické systémy brzdového systému

 
Viskozita brzdovej kvapaliny je ďalšou dôležitou požiadavkou na dobrú funkčnosť brzdového systému, najmä v moderných vozidlách vybavených protiblokovacím systémom (ABS) a elektronickým stabilizačným programom (ESP).
Kvapaliny v týchto systémoch prúdia cez regulačné mechanizmy (často ventily s veľmi úzkymi priechodmi) a je dôležité, aby viskozita bola vhodná a umožňovala presný a okamžitý prenos brzdnej sily.
Okrem toho musí dobrá brzdová kvapalina umožniť dobrú funkčnosť systému aj za veľmi nepriaznivého počasia a viskozita musí byť zohľadnená, aby nedochádzalo k oneskoreniu reakcie.

Pri výbere dobrej brzdovej kvapaliny by sa mali zohľadniť aj ďalšie vlastnosti; medzi ne patrí: ochrana brzdového systému pred koróziou, účinné mazanie, kompatibilita s elastomérmi a optimálna tepelná stabilita.
Brzdovú kvapalinu kontrolujte v časových intervaloch stanovených výrobcom a v prípade potreby ju vymeňte. Údržba brzdového systému je dôležitým príspevkom k bezpečnosti vášho vozidla.

Je ešte niečo, na čo sa chcete opýtať?

Kontaktujte tím technickej podpory Brembo. Naši technici sa vám ozvú čo najskôr!
Návrat na zoznam
Poznatky
Prečítajte si nasledujúci článok
Súpravy na opravu brzdového strmeňa
Zásady ochrany osobných údajov">