Brzdy budoucnosti: Brzdový systém a náhradní díly

 

3. část Návrh brzd budoucnosti a vliv na trh

 
Tuto cestu do budoucnosti brzdových systémů uzavíráme několika postřehy o vlivu současných trendů na konstrukci brzd budoucnosti a o vlivu na trh s náhradními díly, kde společnost Brembo hraje klíčovou roli díky svému závazku k technologickému rozvoji, výzkumu a neustálému vývoji.
 
V posledních letech se výrazně zvýšila hmotnost hybridních a elektrických vozidel, jak můžete vidět na obr. 3. Jsou znázorněny tři modely Golfu VII rovnocenné z hlediska úrovně výkonu, ale s různými typy pohonných jednotek. Benzínový model je nejlehčí, ale má vysoké emise CO2, zatímco hybridní model a plně elektrický model váží téměř o 300 kg více než jejich benzínový protějšek. Tento nárůst hmotnosti se připisuje zejména značné hmotnosti baterií, která zvyšuje také tepelné namáhání brzdového systému.

Jak by tedy měly být navrženy brzdy budoucnosti? A jaká kritéria by měla splňovat?
 
Níže uvádíme analýzu požadavků na brzdové systémy automobilů budoucnosti, a zejména rekuperační brzdění, které elektromobily kromě tradičního třecího brzdění výrazně využívají.
 
 

Rekuperační brzdění v hybridních a elektrických vozidlech

 
Rekuperační brzda znamená, že vůz potřebuje mnohem méně tradiční třecí brzdy v hybridních a elektrických vozidlech. Teoreticky je proto možné zmenšit brzdové systémy a vyrobit je s menšími brzdovými kotouči. Je však nezbytné, aby brzdy dosahovaly maximálního výkonu i bez rekuperačního brzdění, protože za určitých podmínek rekuperační brzdění není schopno fungovat, takže je třeba zohlednit bezpečnost.
 
Kromě toho musí být eliminován hluk, který vytváří brzdový systém, v souladu se sníženou hlučností elektromobilů.
 

Blokování, koroze, tření a konstrukce

 
Eliminace blokování je další nezbytností, protože blokování v elektrických vozidlech může ohrozit energetickou rovnováhu systému, a tím i dojezd.
 
Kromě toho skutečnost, že elektrická vozidla méně často používají třecí brzdy, může vést k nadměrné korozi brzdových kotoučů a destiček, přičemž je třeba mít na paměti, že koeficient tření musí být stabilní, i když se brzdový systém delší dobu nepoužívá.
 
Celkově můžeme konstatovat, že brzdy pro elektrická vozidla vyžadují specializovaný vývoj, což otevírá značný potenciál pro inovace v oblasti prevence koroze, třecích materiálů a lehké konstrukce.
 
 

Vliv na trh

 
V posledních letech většina výrobců automobilů na trhu rozšířila nabídku modelů a typů pohonných jednotek, které jsou k dispozici zákazníkům.

Světový trh je v podstatě stále z 98 % založen na automobilech se spalovacím motorem, zatímco elektrické nebo hybridní automobily dnes představují zanedbatelné procento. Přestože nevíme, jak tento podíl poroste, víme, že bude významný, což povede k ještě větší rozmanitosti a diverzifikaci modelů v porovnání s těmi, které jsou k dispozici v současnosti.
 
 

Závěr

 
Závěrem lze konstatovat, že faktory, které budou v budoucnu ovlivňovat trh s automobily, budou zejména:
  • environmentální udržitelnost, která povede k novým předpisům, k čemuž významně přispějí trhy rozvíjející se v této oblasti
  • nové technologie, elektrifikace, strategická rozhodnutí výrobců a přítomnost nových hráčů na trhu
  • nová generace uživatelů, propojení systémů a nové úrovně dosažené technologií autonomního řízení.
 
Tyto změny mohou nastat velmi rychle, podobně jako ve světě komunikace, kde jsme ve velmi krátké době přešli z pevných linek na chytré telefony, z papíru na počítače, z novin na internet, z komunikace mezi lidmi na sociální sítě. To vše za pouhých 15 let.
 
Změny jsou rychlé, když řada nových technologií vyústí do nových produktů, a proto musí být společnosti a odborníci připraveni nejen rozpoznat změny a přijmout je, ale také využít svého know-how k jejich formování a využít příležitostí na nových trzích.
 
Nejdůležitějším faktorem jsou znalosti a schopnost vyvíjet nové technologie, které trh potřebuje, jakož i schopnost přístupu k údajům a informacím, schopnost nabízet nové produkty a služby, ochota přijmout digitální transformaci a profesionalizaci a především chuť a schopnost studovat a držet krok s neustále se měnícím světem.

Je ještě něco, na co se chcete zeptat?

Kontaktujte tým technické podpory Brembo. Naši technici se vám ozvou co nejdříve!
Návrat na seznam
Poznatky
Přečtěte si následující článek
X Range: nejlepší výkon a bezpečnost
Zásady ochrany osobních údajů">