X Range: nejlepší výkon a bezpečnost

 
X Range společnosti Brembo se skládají z perforovaných kotoučů Brembo Xtra a drážkovaných kotoučů na brzdovém povrchu - Brembo Max - označovaných také jako brzdové kotouče s drážkami, jakož i z brzdových destiček Xtra.
 
Perforace a drážky na brzdovém povrchu výrazně zlepšují výkon brzdového systému tím, že ovlivňují:
  • lepší přilnavost
  • je zajištěno čištění a obnova třecího materiálu
  • rozptyl vody
  • rozptyl plynů
  • lepší rychlost chlazení brzdového systému
 
Kotouče Xtra a Kotouče Max s příslušnými destičkami Xtra 
 

Výhody otvorů a drážek na brzdovém povrchu

 
Přítomnost otvorů a drážek (označovaných drážky) na brzdovém kotouči zajišťuje lepší přilnavost a nepochybně rychlejší a mnohem účinnější reakci brzdového systému, což zaručuje vyšší koeficient tření.

Kromě toho další důležitou výhodou používání perforovaných nebo drážkovaných kotoučů je čištění a průběžná obnova třecího materiálu brzdových destiček. Otvory a drážky vytvářejí efekt „škrábání“, který čistí povrch brzdové destičky od škodlivých usazenin materiálu.

Otvory také pomáhají rozbít vodní film, který se může vytvořit na brzdovém povrchu při jízdě za mokra. Brzdové kotouče mají konkrétní drážky směřující ven, které účinně rozptylují vodu, nacházející se na povrchu brzdového kotouče.

Otvory a drážky nejenže pomáhají rozptylovat vodu, ale zajišťují také lepší odvod plynů, které vznikají při vysokých teplotách mezi povrchem destičky a kotoučem. Tyto plyny mohou způsobit vyblednutí, které snižuje koeficient tření mezi kotoučem a destičkou s následnou ztrátou brzdné účinnosti.
 
Konečně, přítomnost otvorů nebo drážek vede ke zlepšení schopnosti odvádění tepla z kotouče a destičky, čímž se zlepšuje výkon celého brzdového systému.
 

Xtra brzdové destičky u BRM X L01

 
Perforované nebo drážkované kotouče mohou způsobit vyšší opotřebení brzdových destiček, proto se doporučuje používat speciálně vyvinuté brzdové destičky, například brzdové destičky Brembo Xtra, které byly vyrobeny ze směsi BRM X L01. Tento materiál se skládá z více než 30 různých prvků a společnost Brembo jej úspěšně testovala na prémiových sportovních vozidlech, jakož i na vozidlech střední třídy, aby vyhověla potřebám fanoušků sportovní jízdy. Tato směs zajišťuje vyšší stabilitu koeficientu tření za všech jízdních podmínek, čímž se předchází vzniku horkých míst na brzdném povrchu, a tím i vibracím. Zlepšuje pocit řidiče při brzdění a maximální přesnost jízdy. Použití BRM X L01 navíc zajišťuje více najetých kilometrů a rovnoměrné opotřebování, což se projevuje menším množstvím prachu a čistšími ráfky.
 

Schválení typu ECE R 90 pro projektování a výrobu

 
Fáze návrhu a výroby perforovaných a drážkovaných kotoučů musí splňovat nejpřísnější požadavky, aby se zajistila maximální spolehlivost z hlediska pevnosti, výkonu, vytrvalosti a především bezpečnosti.

Ve fázi návrhu je třeba přezkoumat počet, velikost, tvar a polohu každého otvoru nebo drážky a po procesu obrábění musí následovat dynamometrické zkoušky na zkušební stolici a na cestách, aby se zajistil maximální výkon za všech okolností a za všech jízdních podmínek a zároveň se splnily všechny bezpečnostní a pevnostní požadavky, které očekávají výrobci automobilů. Z tohoto důvodu je celá řada brzdových kotoučů Xtra a Max a brzdové destičky Xtra homologovány podle normy ECE R 90.
 
Vždy se doporučuje vybrat si značku s ověřenými konsolidovanými zkušenostmi v oblasti navrhování a výroby perforovaných a drážkovaných kotoučů, stejně jako se doporučuje používat brzdové destičky, které byly speciálně navrženy a testovány pro takové speciální kotouče.

Je ještě něco, na co se chcete zeptat?

Kontaktujte tým technické podpory Brembo. Naši technici se vám ozvou co nejdříve!
Návrat na seznam
Poznatky
Přečtěte si následující článek
Brzdová kapalina: proč je pro brzdový systém vašeho vozidla nezbytná
Zásady ochrany osobních údajů">