Brzdy budoucnosti: Stručná historie automobilů

 

1. část Automobily včera, dnes a zítra

 
Jak se liší současné automobily od těch minulých a jaké změny nás čekají? Jak se tyto přeměny změnily a jak ovlivní brzdový systém a jeho komponenty? Na tyto otázky budeme odpovídat tak, že v této první části budeme analyzovat vývoj automobilů až po současnost a v druhé části „Brzdy budoucnosti“, se budeme zabývat zejména hlavními trendy, které přispějí k formování automobilu budoucnosti:
  • šetrnost k životnímu prostředí
  • bezpečnost
  • mobilita
 
Ve třetí části, budeme podrobně analyzovat účinky těchto transformací na brzdový systém a na trh s náhradními díly obecně.
 
 

Co se změnilo od automobilů v minulosti po ty současné?

 
Automobily prošly za posledních několik desetiletí množstvím změn, ale jak si ukážeme za chvíli, jejich hlavní vlastnosti zůstaly stejné. Vezměme si například VW Golf, který přišel na trh v roce 1975, tedy před více než 45 lety.

Analyzujeme-li pět podobných modelů s benzinovým motorem, od Golfu I z roku 1975 po Golf VII z roku 2012 (viz tabulka 1), vidíme, že v průběhu let se zvýšila hmotnost vozidla i jeho maximální rychlost, a tedy i výkon motoru. Tyto vlastnosti prošly v posledních desetiletích podobnými změnami ve většině automobilů.
 
500 stará a nová 500, světle modrá barva
 
Hmotnost se zvýšila z různých důvodů, zejména z důvodu zvětšení rozměrů automobilů a většího množství bezpečnostních zařízení na palubě, tyčí ve dveřích a více airbagů, jakož i přítomnosti elektronických zařízení.

Zvýšená hmotnost a rychlost samozřejmě vedly k potřebě používat stále výkonnější brzdové systémy, které rozptylují kinetickou energii v důsledku zvýšeného množství tepla vznikajícího při brzdění.
 
Přesto je třeba poznamenat, že za 130 let od vynalezení automobilu se jeho hlavní komponenty v podstatě nezměnily:
  • mozek: řidič
  • srdce: spalovací motor
  • nohy: kola.
 
 

Automobily budoucnosti: hlavní trendy

 
Budoucnost automobilů budou podle většiny odborníků ovlivňovat tři hlavní trendy:
  • environmentální udržitelnost: snižování emisí a elektrifikace pohonných jednotek
  • bezpečnost: stále pokročilejší asistenční systémy pro řidiče
  • mobilita: nový způsob, jak si užít vztah s automobilem.
 
Tento poslední aspekt závisí na způsobu platby za používání, který nové generace upřednostňují: Generace Y ve skutečnosti nemá zájem vlastnit automobil, ale upřednostňuje používání aplikace, aby si v jednotlivých případech vybrala nejvhodnější dopravní prostředek pro své momentální potřeby.
 
Zatímco environmentální udržitelnost, bezpečnost a mobilita budou formovat budoucnost automobilu, je zřejmé, že i komponenty projdou výraznými změnami, a mezi ně patří i brzdový systém, kterému se budeme věnovat v druhé části.

Je ještě něco, na co se chcete zeptat?

Kontaktujte tým technické podpory Brembo. Naši technici se vám ozvou co nejdříve!
Návrat na seznam
Poznatky
Přečtěte si následující článek
Brzdy budoucnosti: Brzdový systém budoucnosti
Zásady ochrany osobních údajů">