Kompozitní brzdové kotouče: řešení pro snížení hmotnosti a spotřeby paliva vašeho vozidla

 
Jaký je rozdíl mezi integrálními brzdovými kotouči a kompozitními kotouči (ze dvou částí)?
První se skládají z jednoho kusu litiny, zatímco kompozitní kotouče se skládají ze dvou samostatných prvků: brzdný povrch z uhlíkové litiny a hliníkového nebo ocelového náboje. Tyto dvě složky lze spojit různými způsoby:
  • pomocí upevňovacích pouzder, jako v případě plovoucích kotoučů
  • použití ocelových čepů, jako v případě nýtovaných kotoučů (např. na prémiových vozidlech BMW)
  • pomocí odlévání, jako je tomu v případě odlévaných kotoučů.
 
Kompozitní brzdové kotouče
 

Výhody kompozitních kotoučů: nižší hmotnost


Hliníkový (nebo ocelový) náboj namísto litinového umožňuje snížení hmotnosti brzdového kotouče asi o 15 %.
Toto snížení se může zdát zanedbatelné, ale ve skutečnosti výrazně ovlivňuje spotřebu paliva, výkon a jízdní vlastnosti. Důvodem je skutečnost, že kotouč je součástí neodpružené hmotnosti vozidla, která výrazně ovlivňuje chování vozidla.
 
Hmotnosti vozidla
Podívejme se na rozdíl mezi neodpruženou hmotností a odpruženou hmotností:
  • všechny části, které zůstávají ve stejné vzdálenosti od země, jsou definovány jako neodpružená hmotnost, jako například kola, pneumatiky, brzdy, náboje, poloosy a tlumiče.
  • odpružená hmotnost se vztahuje na všechny části vozidla nad pružinami zavěšení, jako jsou podvozek, motor, karoserie a převodovka.
 
Poměr mezi odpruženou a neodpruženou hmotností je základním parametrem pro definování chování vozidla a pro zaručení minimálního komfortu by se měl rovnat alespoň 5: kompaktní vozidla mají obvykle poměr těsně nad 5, zatímco vozidla prémiového segmentu mohou překročit i 7 bodů.
Vysoké hodnoty znamenají i větší přesnost a stabilitu, čímž se snižuje vliv nerovného povrchu.
 
 

Výkon a snížení emisí

 
Kola a brzdové kotouče jsou závaží, která díky svému rotačnímu pohybu využívají mnohem více výkonu motoru. Schopnost snížit množství neodpružené hmotnosti proto zvyšuje množství dostupného výkonu a snižuje spotřebu, čímž se snižují i ​​emise, což je důležitým cílem vozidel budoucnosti.
 
Není to však jen výkon vozidla, který se může zlepšit. Úroveň výkonu brzdového systému se zvyšuje například také díky použití plovoucího kotouče. Upevňovací pouzdra mezi nábojem a brzdným povrchem vytvářejí větší pružnost systému, čímž se snižuje možná plastická deformace způsobená vysokými teplotami. Brzdný povrch, který se výrazně zahřívá, se v tomto typu kotouče může rozšířit bez deformace, čímž se zabrání trvalým deformacím a napětím.
 
Nýtované a plovoucí kotouče, které se obvykle používají ve výkonnějších a sportovních vozidlech, lze použít i ve vozidlech s nižším výkonem, čímž se výrazně zlepší brzdný výkon systému, jeho výkonnost a emise vozidla

Je ještě něco, na co se chcete zeptat?

Kontaktujte tým technické podpory Brembo. Naši technici se vám ozvou co nejdříve!
Návrat na seznam
Poznatky
Přečtěte si následující článek
Společnost Brembo představuje na veletrhu Automechanika Frankfurt 2022 svou řadu náhradních dílů
Zásady ochrany osobních údajů">