Γκάμα X: βέλτιστη απόδοση και ασφάλεια

 
Η γκάμα X της Brembo περιλαμβάνει τις δισκόπλακες με εγκοπές Brembo Xtra και τις δισκόπλακες με αυλακώσεις στην επιφάνεια πέδησης - Brembo Max - οι οποίες αναφέρονται επίσης ως δισκόπλακες φρένων με εγκοπές, καθώς και τα τακάκια φρένων Xtra.
 
Οι εγκοπές και οι αυλακώσεις στην επιφάνεια πέδησης βελτιώνουν σημαντικά την απόδοση το σύστημα πέδησης, επηρεάζοντας τα εξής:
  • βελτιωμένη πρόσφυση
  • εγγυημένος καθαρισμός και ανανέωση υλικού τριβής
  • απομάκρυνση νερού
  • διάχυση αερίων
  • αυξημένος ρυθμός ψύξης του συστήματος πέδησης
 
Δισκόπλακες Xtra και δισκόπλακες Max με αντίστοιχα τακάκια Xtra 
 

Τα πλεονεκτήματα των οπών και των εγκοπών στην επιφάνεια πέδησης

 
Η ύπαρξη οπών και αυλακώσεων (αναφέρονται επίσης ως εγκοπές) στη δισκόπλακα φρένου διασφαλίζει βέλτιστη πρόσφυση και αναμφισβήτητα ταχύτερη και αποτελεσματικότητα απόκριση από το σύστημα πέδησης, η οποία εγγυάται υψηλότερο συντελεστή τριβής.

Επίσης, ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης δισκόπλακων με εγκοπές ή αυλακώσεις είναι ο καθαρισμός και η συνεχής ανανέωση του υλικού τριβής του τακακιού φρένων. Οι οπές και οι αυλακώσεις έχουν «αποξεστική» δράση που καθαρίζει την επιφάνεια του τακακιού φρένου από επιβλαβείς εναποθέσεις υλικού.

Επίσης, οι οπές βοηθούν στη διάλυση του στρώματος νερού που μπορεί να σχηματιστεί στην επιφάνεια πέδησης κατά την οδήγηση σε υγρές συνθήκες. Συγκεκριμένα, οι δισκόπλακες φρένων έχουν αυλακώσεις στραμμένες προς τα έξω, απομακρύνοντας αποτελεσματικά το νερό που μπορεί να υπάρχει στην επιφάνεια της δισκόπλακας φρένου.

Οι οπές και οι αυλακώσεις όχι μόνο βοηθούν στην απομάκρυνση του νερού, διασφαλίζουν επίσης βέλτιστη διάχυση των αερίων που σχηματίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες μεταξύ των επιφανειών του τακακιού και της δισκόπλακας. Αυτά τα αέρια μπορεί να προκαλέσουν το φαινόμενο υπερθέρμανσης (fading), το οποίο μειώνει τον συντελεστή τριβής μεταξύ της δισκόπλακας και του τακακιού, με αποτέλεσμα απώλεια στην απόδοση της πέδησης.
 
Τέλος, η ύπαρξη οπών ή εγκοπών οδηγεί σε βελτίωση της ικανότητας διάχυσης θερμότητας της δισκόπλακας και του τακακιού, με βελτίωση της απόδοση του συνολικού συστήματος πέδησης.
 

Τακάκια φρένων Xtra από BRM X L01

 
Οι δισκόπλακες με εγκοπές ή αυλακώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φθορά του τακακιού φρένου και, για αυτόν τον λόγο, συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση τακακιών φρένων ειδικής κατασκευής, όπως των τακακιών φρένων Xtra της Brembo, τα οποία έχουν κατασκευαστεί με το υλικό BRM X L01. Αυτό το υλικό αποτελείται από 30 διαφορετικά υλικά και υποβλήθηκε με επιτυχία σε δοκιμές από την Brembo σε αυτοκίνητα σπορ premium, καθώς και σε αυτοκίνητα mid-range για την ικανοποίηση των αναγκών όσων αγαπούν τη σπορ οδήγηση. Το υλικό διασφαλίζει υψηλότερη σταθερότητα του συντελεστή τριβής σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, αποφεύγοντας τον σχηματισμό θερμών σημείων (hot spots) στην επιφάνεια πέδησης και, συνεπώς, τους κραδασμούς. Αυτά τα πλεονεκτήματα συμπληρώνονται από τη βελτιωμένη αίσθηση πέδησης για τον οδηγό, για μέγιστη ακρίβεια στην οδήγηση. Επιπρόσθετα, η χρήση του υλικού BRM X L01 διασφαλίζει μεγαλύτερη χιλιομετρική κάλυψη και ομοιόμορφη φθορά, το οποίο συνεπάγεται λιγότερη σκόνη και καθαρότερες ζάντες.
 

Σχεδιασμός και κατασκευή με έγκριση τύπου ECE R 90

 
Τα στάδια σχεδιασμού και παραγωγής των δισκόπλακων με εγκοπές και αυλακώσεις πρέπει να πληρούν τις αυστηρότερες απαιτήσεις για να διασφαλίζεται μέγιστη αξιοπιστία σε ό,τι αφορά τη δύναμη, την απόδοση, την αντοχή και, πάνω από όλα, την ασφάλεια.

Στο στάδιο σχεδιασμού πρέπει να γίνει έρευνα του αριθμού, του μεγέθους, του σχήματος και της θέσης κάθε οπής ή αυλάκωσης και η διαδικασία κατεργασίαςπρέπει να ακολουθείται από δυναμομετρικές δοκιμές στο δυναμόμετρο και στον δρόμο για να διασφαλίζεται μέγιστη απόδοση πάντα και σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, ενώ ικανοποιούνται εξίσου όλες οι απαιτήσεις ασφάλειας και αντοχής που αναμένονται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Για αυτόν τον λόγο, το σύνολο της γκάμας δισκόπλακων φρένων Xtra και Max και των τακακιών φρένων Xtra έχουν έγκριση τύπου ECE R 90.
 
Συνιστάται πάντα η επιλογή μάρκας με αποδεδειγμένη και καθιερωμένη εμπειρία στον σχεδιασμό και στην κατασκευή δισκόπλακων με εγκοπές και αυλακώσεις, καθώς και η χρήση τακακιών φρένων που έχουν σχεδιαστεί και δοκιμαστεί ειδικά για αυτές τις δισκόπλακες.

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι άλλο;

Επικοινωνήστε με το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της Brembo. Οι τεχνικοί μας θα επικοινωνήσουν μαζί σας το συντομότερο δυνατό!
Επιστροφή στο ευρετήριο
Ιδέες
Διαβάστε το επόμενο άρθρο
Υγρό φρένων: γιατί είναι ζωτικής σημασίας για το σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου σας
Πολιτική περί ιδιωτικού απορρήτου">