Jarrulevyt, jarrusatulat, jarrupalat ja pääjarrusylinterit ovat jokaisen jarrujärjestelmän perusosat. Ne ovat kuitenkin hyödyttömiä ilman koko järjestelmän ydintekijää jarrunestettä, joka välittää kuljettajan tuottaman voiman jarropolkimen välityksellä jarrujärjestelmään.
Jarruneste: ominaisuudet ja tyypit
Jarrunesteen perusominaisuutena on, että se on kokoonpuristumatonta. Sillä on kaksi muutakin tärkeätä ominaisuutta, jotka riippuvat jarrunesteen tyypistä: kiehumispiste ja viskositeetti.
- Useimmissa nykyajan autoissa käytetään glykolipohjaisia jarrunesteitä, joiden merkinnässä käytetään DOT-järjestelmää (Department of Transportation, Yhdysvaltojen liikenneministeriön kehittämä luokittelu). Eniten käytettävien nesteiden merkinnät ovat DOT3, DOT4 ja DOT5.1: kukin merkintä viittaa mm. alhaisimpaan kiehumispisteeseen ja viskositeettistandardeihin.
- Toisissa ajoneuvoissa, joissa on keskusohjattu jarrujärjestelmä ja kytkin, käytetään kuitenkin mineraaliöljypohjaista jarrunestettä, jonka merkintänä on LHM.
DOT- ja LHM-nesteitä ei saa koskaan sekoittaa keskenään.
Käyttölämpötila ja höyrylukko
Jarrujärjestelmät ja jarrunesteet toimivat laajalla lämpötila-alueella. Äärimmäisissä olosuhteissa jarrunesteen lämpötila voi nousta jopa 200 °C:seen.
Kun käyttölämpötila ylittää nesteen kiehumispisteen, muodostuu höyryä, mikä aiheuttaa nesteeseen kuplia ja lisää sen kokoonpuristuvuutta. Viime kädessä tämä merkitsee sitä, että ajoneuvon jarruttamisessa kestää kauemmin. Tämä ilmiö tunnetaan höyrylukkona. Tämän ilmiön syynä on kosteuden imeytyminen ulkopuolelta huokoisten putkien kautta. Tämä johtaa siihen, että neste muodostaa hyörykuplia reilusti ennen merkinnässä ilmoitetun alkuperäisen kiehumispisteen saavuttamista.
Viskositeetti ja jarrujärjestelmän elektroniset järjestelmät
Jarrunesteen viskositeetti on toinen tärkeä vaatimus sille, että jarrujärjestelmä toimii hyvin. Näin on erityisesti nykyajan ajoneuvoissa, joissa on lukkiutumisenestojärjestelmä (ABS) ja elektroninen vakaudenhallinta (ESP).
Näissä järjestelmissä neste virtaa ohjausmekanismien kautta (usein venttiileitä, joissa on erittäin kapeat virtausväylät). On tärkeätä, että viskositeetti on sopiva, jotta jarrutusvoima välittyy tarkasti ja välittömästi.
Lisäksi hyvä jarruneste sallii järjestelmän toimia hyvin myös erittäin ankarassa säässä. Viskositeetti huolehtii siitä, ettei reaktiossa esiinny viivettä.
Asianmukaisen jarrunesteen valinnassa on huomioitava myös muita ominaisuuksia, joita ovat mm. seuraavat: jarrujärjestelmän suojaaminen korroosiolta, tehokas voitelu, yhteensopivuus elastomeerien kanssa ja optimaalinen terminen vakaus.
Jarruneste tulee tarkastuttaa valmistajan määrittämin aikavälein ja vaihdettava tarvittaessa. Jarrujärjestelmän huoltaminen on tärkeä tekijä ajoneuvon turvallisuuden takaamisessa.