Alkatrészek: Az eredeti felszereltség és a megfelelő minőség közötti különbséget jelző 10 tényező

A számos kérdés közül, amelyet egyre többen tesznek fel a Brembo számára, az egyik legkényesebb kérdés a fékalkatrészekkel kapcsolatos. Merthogy a gumiabroncsok állapotát kivéve, mindent, amit rendszeresen cserélnek a járművön – a motorolajtól a fékbetétekig, hűtőfolyadékig és szűrőkig – nehéz felmérni, mivel szabad szemmel nem látható.
 
Az egyik legrégebbi probléma az eredeti felszereltség (OE) és a megfelelő minőség (szabványos alkatrész) közötti kettősség a fékek, de az üvegezés, az elektromosság és még a kipufogórendszer tekintetében is. A kifejezések önmagukban meglehetősen bosszantóak, és a különbség magyarázatának egyik gyakori módja ezek összehasonlítása a generikus és az eredeti gyógyszerekkel.
 
Ez azonban teljesen helytelen, mert az eredeti felszereltség és a megfelelő minőség közötti különbség meglehetősen figyelemre méltó, nem csak a márka hírnevét vagy a hirdetési befektetéseket tekintve, amint azt alább kifejtjük. Először is itt van egy pontosítás, amely segít abban, hogy világos képet kaphasson arról, kicsoda a Brembo.
 
Eredeti felszereltségű fékrendszerek és részegységek gyártójaként a legnagyobb márkák több autó (és motorkerékpár-) modelljéhez, az Európában, Észak- és Dél-Amerikában és Kínában található gyártóüzemeknek köszönhetően, a Brembo eredeti felszereltség gyártó volt három évtizeden keresztül.
 
Az alábbiakban található a 10 különbség az eredeti felszereltség és a megfelelő minőség között. Mielőtt mélyen elmerülnénk a kettő közötti különbségekbe, íme egy hasznos javaslat, amivel azonnal és egyszerűen azonosíthatja az eredeti felszereltség termékeket.
 
Az eredeti cserekészleten az OE (eredeti felszerelés) logó szerepel a csomagoláson

Hogyan ismerhető fel egy eredeti felszereltség termék

 
Minden eredeti felszereltség termék azonnal felismerhető, mert a csomagoláson az OE beszállító logó látható.

Ugyanezen okból egyszerű a Brembo utángyártott termékcsalád eredeti termékeinek felismerése. Ugyanis az OE beszállító logó megtalálható a Brembo fékbetéteket, féktárcsákat, felújított féknyergeket, fékpofákat és fékdobokat tartalmazó dobozokon.

1. Könnyű öntöttvasnak mondani

 
Történelmileg a féktárcsák mindig is öntöttvasból készültek, és a mai napig az utakon közlekedő autók többsége ezt az anyagot használja, leszámítva az exkluzív szuperautókat, amelyek inkább karbon-kerámia anyagokat használnak. Sokan azonban nem tudják, hogy az öntöttvas kifejezés többféle változatot foglal magában, amelyek vegyi összetételükben, és ebből következően teljesítményükben is különböznek.
 
A Brembo ténylegesen az öntöttvas több mint 40 különböző változatát használja. Az eredeti felszereltség részegységek kiválasztása ténylegesen pont az eredeti felszereltség anyagát tükrözi. A szabványos alkatrészek nem garantálják ugyanazt a megfelelést.
 

2. A fékbetétek végtelen világa

 
A Brembo fékbetétek választéka maximális fékbiztonságot garantál, hála a gyártási folyamat minden fázisának abszolút ellenőrzésének: a kutatástól és fejlesztéstől a tesztelésig, beleértve a súrlódó keverékek gyártását és a mechanikus megmunkálást.
 
A Brembo a fékbetétjeihez több mint 100 különböző keveréket használ, amelyeket úgy terveztek, hogy a legmegfelelőbb megoldást kínálják minden autótípushoz és vezetési stílushoz, úgy a teljesítmény, mint a kényelem szempontjából. Egyszerűen utópia egy ilyen változatosságot elképzelni egy megfelelő minőségű gyártó számára.
 

3. A látszat megtévesztő lehet

 
Első pillantásra egy takarékos minőségű féktárcsa hasonlónak tűnhet egy eredeti felszereltség termékhez, de ki garantálhatja, hogy a kettő esztétikailag néhány hónap múlva is megkülönböztethetetlen lesz? Nincs garancia arra, hogy a festékréteg hatás az autóba történő beszerelés után is megmarad.
 
Az UV festékkel kezelt Brembo féktárcsák kiváló korrózióállóságot garantálnak, amint azt a sópermet tesztek és a nedvességállósági tesztek is megerősítik. Ez nemcsak vonzóvá teszi a terméket az autó használója számára, hanem magának a féktárcsának is nagyobb védelmet jelent a korrózióval és a légköri hatásokkal szemben.
 

4. A biztonság a számokban rejlik

 
A Brembo szorosan együttműködik az autógyártókkal az új modellek koncepciójának kidolgozása közben, a prototípus készítési fázistól kezdve, a leghatékonyabb fékrendszer jóváhagyása érdekében. A fékelemek tanulmányozása, beleértve a statikus és közúti teszteket is, a velük felszerelt autómodellhez optimalizált.
 
Ez a partnerség lehetővé teszi valójában lehetővé a Brembo számára, hogy megismerje és ezzel megismételje az eredeti fékberendezésekhez tervezett szűk tűrési határértékeket, amelyek rendszerenként változnak. Ugyanez nem mondható el a szabványos alkatrészgyártókról, ahol a közös hátrányok közé tartozik a fékvastagság változása (DTV) és a féktárcsa rezgése forgás közben, és ezáltal a kifutás.
 

5. A titok belül rejlik

 
Valamikor nem kellett mást tenni, mint egy pillantást vetni a felületre, és fel lehetett ismerni a jó féktárcsát. A modern féktárcsák a belső szellőzőkamráknak köszönhetően sokkal bonyolultabbak, mint gondolni lehet, hogy a lehető leggyorsabban elvezessék a hőt, és ezek csak a féktárcsa szétvágása után láthatók.
 
Számos eredeti felszereltség féktárcsa a Brembo által szabadalmaztatott terelőoszlopos szellőzéssel (PVT) különböztethető meg. Ez a technológia a terelőoszlopok alakjának és eloszlásának köszönhetően levegőkeringést hoz létre a szellőzőkamrában, ami nagyobb hőelvonást tesz lehetővé, valamint gátat képez a repedések kialakulásával szemben A Brembo legújabb generációs féktárcsáin a terelőoszlopok eltérő geometriával rendelkeznek, és három gyűrű mentén vannak elrendezve a fékfelület mentén. Mivel erre nem jogosultak, a megfelelő minőség gyártók nem használhatnak PVT szellőzést.
 

6. A külső is kiemelkedik

 
A Brembo fékbetétek perzselésnek nevezett felületi hőkezelésen esnek át, ami garantálja a maximális hatékonyságot még a legmagasabb hőmérsékleten is.
A perzselést, ami általában hiányzik a gazdaságos minőségű fékbetéteknél, arra tervezték, hogy előre eltávolítsa a gázokat, amelyek magas hőmérsékleten jelentősen csökkentenék a féktárcsa és a fékbetét közötti súrlódási együtthatót. Ez azt jelenti, hogy nincs fading jelenség, és a fékezési viselkedés állandó.
 

7. Csend, fékezés folyamatban

 
Amellett, hogy garantálják az optimális fékezést, a Brembo eredeti felszereltség fékbetétek felsőfokú kényelmet biztosítanak fékezés közben. Ez az alátétet alkotó több rétegnek, más szóval gumi, acél és gumi sorozatnak köszönhetően érhető el, ami csillapít. Az alapvető választás azonban ebben az esetben is, csakúgy, mint a teljesítmény szempontjából, a keverékre vonatkozik, amely nemcsak a biztonságos fékezést biztosítja, hanem a maximális kényelmet és a fárasztó zajok és nyikorgásmentességet is garantálnia kell.
 
Nem szükséges kiemelni, hogy nagyon kevés megfelelő minőség fékbetét gyártó fektet be kutatásba és fejlesztésbe ezen a területen.
 

8. A Nagy Testvér mindent lát

 
Egy Brembo fékalkatrészt csak akkor lehet forgalomba hozni, ha megfelel a legszigorúbb teszteknek, amelyeket minden használati körülmény között elvégeznek, beleértve a legszélsőségesebbeket is. Kezdve a statikus próbapadi tesztekkel, amelyek során magasabb terhelési ciklusokon megy keresztül, mint amennyi fizikailag alkalmazható a járműnél a különböző környezeti körülmények között.
 
Ezután következnek a dinamikus próbapadi tesztek, hogy megismételjék a részegységgel felszerelt jármű dinamikáját. Ebben az esetben is az üzemi terhelések feletti terheléseket alkalmaznak a szilárdság, a hatékonyság, a kényelem és a funkcionalitás megállapítása érdekében. Végül, de nem utolsósorban jönnek a közúti tesztek. A gazdaságos alkatrészgyártók ritkán rendelkeznek mindehhez erőforrásokkal, módszerekkel és gépi felszerelésekkel.
 

9. Könnyű összeszerelés

 
A Brembo fékbetéteknél alkalmazott csomagolás a különböző piacok által megkövetelt nemzetközi tanúsítványok szimbólumai mellett hasznos információkat és műszaki termékadatokat is tartalmaz.
 
A beszerelést a dobozban található, de a webhelyről is letölthető tartozékok és összeszerelő készletek széles választéka is megkönnyíti. Ez a segítség nélkülözhetetlen az irányított fékbetétek esetében, mivel a rossz oldalra történő felszerelésük növeli a zajt és a kopást, valamint csökkenti a fékteljesítményt.
 

10. Éljen a fenntarthatóság

 
A Brembo elkötelezettsége a fenntarthatóság és a környezet iránt a kezdeti kutatási és fejlesztési szakasztól kezdve a márka összes tevékenységére kiterjed annak érdekében, hogy egyre fenntarthatóbbak legyenek a termékek, megoldások és folyamatok. Ez a megközelítés a különféle szabványos alkatrész gyártási eljárásoknál is nyilvánvaló.
 
A Brembo által használt festék szárítása UV lámpákkal történik. Mivel az UV festékek vízbázisúak, különböznek a hagyományos, kémiai oldószerekkel készült festékektől. Ezért az energiafogyasztás alacsonyabb, és nincs illékony szerves vegyület kibocsátás.
 
Eredeti cserekészlet tartozékok széles választékával

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Hogyan válasszuk ki a megfelelő terméket
Olvassa el a következő cikket
Féktárcsák bordás vs terelőoszlopos szellőzéssel: különbségek
Adatvédelem">