Féktárcsák bordás vs terelőoszlopos szellőzéssel: különbségek

Miért érdemes szellőző féktárcsákat használni?

 
A féktárcsák hőterhelése rendkívül intenzív; valójában a jármű összes energiája hővé alakul a féktárcsa/fékbetét közötti érintkezési felületen, ami jelentős helyi hőmérséklet emelkedést okoz. A tárcsaöntvény és a fékbetét súrlódó anyagának változó hővezető képességétől függően az esetek többségében a keletkező hő több mint 80%-át a féktárcsa veszi fel.
 
Ezért a féktárcsa hűtése létfontosságú a fékrendszer megfelelő működéséhez. Ez a jármű mozgása miatt a levegő keringésén keresztül történik, de a levegő mozgásának nagy részét magának a féktárcsának a forgása idézi elő.
Az elvezetni kívánt hő mennyiségétől függően megfelelő megoldásokat kell alkalmazni a hatékony fékműködés biztosítására. A levegővel történő hőcserélő felület növelésére általánosan alkalmazott megoldás a szellőző féktárcsák alkalmazása, megfelelő szélességű szellőzőcsatornával és egyre hatékonyabb szellőzőformákkal. Ezek jobb hűtést biztosítanak a tömör féktárcsákhoz képest, amelyeket ezért leginkább a közepes méretű autók hátsó tengelyén, illetve a kompakt és városi autók első tengelyén használnak.
 
Néhány évvel ezelőtt a Brembo szabadalmaztatta a PVT rendszert (Pillar Venting Technology), amely a terelőoszlopok alakjának és elosztásának köszönhetően képes levegőkeringést létrehozni a szellőzőkamrában a nagyobb hőelvonás elősegítésére; mi több, a terelőoszlopok helyzete úgy van elrendezve, hogy jelentős akadályt képezzenek a repedések kialakulása és terjedése útjában.
 
A kilencvenes évek óta ez a fajta technológia folyamatosan fejlődött, és különösen a nehézgépjárművek és a jelentős hőterhelésnek kitett járművek esetében javult.
 
A Brembo legfrissebb újdonsága a PVT plus szabadalom, amelyet teherautóknak és csúcsteljesítményű autóknak szántak, és amely az összes korábban kifejlesztett technológiát magában foglalva tovább javítja a fékezési teljesítményt.
 
A jármű adatait jelző oszlop
 

Milyen előrelépést jelent a PVT szellőzés a hagyományos szellőzéshez képest?

 
A fékezés során kialakuló magas hőmérséklet idővel a féktárcsa kopásához vezet, csökkenő fékteljesítményt és túlzott fékbetét kopást okozva.
 
A továbbfejlesztett hűtőrendszernek köszönhetően a PVT szellőzés több mint 40%-kal növeli az ellenállást a hő által okozott repedésekkel szemben, ezáltal csökkenti a kopást, és meghosszabbítja a féktárcsák és fékbetétek átlagos élettartamát.
 
A Brembo idővel tovább javította PVT szellőző féktárcsái minőségét a T Pillar és Star Pillar szabadalmak létrehozásával a teherautó piacon.
A T Pillar megoldás megakadályozza, hogy részecskék szivárogjanak a teherautó féktárcsa szellőzőkamrába, míg a Star Pillar megoldás tovább fokozza a hőrepedésekkel szembeni ellenállást.
 
A szabadalmak fejlesztése során megszerzett know-how-nak is köszönhetően sikerült létrehozni a PVT Plus rendszert a teherautó piacon, valamint az autóiparban, a prémium limuzin és a nagy teljesítményű autók szegmensében.
 
Show Latin-crossed-shaped brake disc pillars

Mit takar a PVT Plus megoldás?

 
A PVT Plus szellőző megoldás tovább javítja a szellőzést a korábbi rendszerekhez képest, a fékbetétek és féktárcsák tartósságának további növekedését garantálva.
 
A szellőzőoszlopok különleges keresztformája és elrendezése 30%-kal nagyobb ellenállást biztosít a hőrepedésekkel szemben, miközben a féktárcsánál is jelentős, akár 10%-os súlycsökkentést is kínál.

Ez számos előnnyel jár, nem csak fékezés közben, hanem a jármű általános teljesítménye szempontjából is. A csökkentett tömeg ténylegesen alacsonyabb fogyasztási szintet, kevesebb CO2-kibocsátást és jobb úttartást jelent.
 

Mit jelent ez a vezetésbiztonság szempontjából?

 
Az új PVT Plus szellőzőrendszer minden féktárcsához különböző geometriákat irányoz elő, hogy minden fékrendszerben garantálja a kiváló biztonsági teljesítményszintet, kifejezetten a céljármű specifikációinak figyelembevételével.
 

Mi a helyzet a támogatással és a karbantartással?

 
A hőátadáshoz az ívelt bordákkal és irányított szellőzéssel rendelkező féktárcsák esetében a PVT Plus megoldás lehetővé teszi mindkét tárcsa egyetlen cikkszámmal történő cseréjét, amely a kiváló teljesítményszinteket figyelembe véve egyenlő, ha nem jobb teljesítményt biztosít, mint az irányított bordás féktárcsák. Ez megkönnyíti az összeszerelést és az alkatrészek kezelését
 

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Hogyan válasszuk ki a megfelelő terméket
Olvassa el a következő cikket
Xtra fékbetétek: dolgok, amiket talán nem tud
Adatvédelem">