Melyik fékfolyadék jó az autómhoz?

Mikor cseréljem ki? A fékfolyadékok csereszabatosak?
 
A fékrendszer megfelelő működése nemcsak a mechanikai és hidraulikus alkatrészek karbantartásától függ, hanem a fékfolyadék minőségétől is, aminek a pedál mechanikus megnyomását hidraulikus nyomássá kell alakítania a féknyeregben.
 
A fékfolyadék ezen létfontosságú szerepe mellett a fékrendszer kenéséért és alkatrészeinek korrózió elleni védelméért is felelős.
 

Mikor?

Általában tanácsos a fékfolyadékot a gyártó egyedi ajánlásai szerint cserélni, amelyek a használt termék típusától függően változhatnak. A fékfolyadék állagromlása minimális víz jelenlétében is elég gyorsan megy végbe, ezért általános szabályként az javasolható, hogy 2 és 3 év közötti idő elteltével cserélje ki. Az idő múlásával a fékfolyadék a fékcsövek porozitásának következtében beszívja a külső nedvességet. Ez az eredeti jellemzők fokozatos romlásához vezet, különösen a forráspontnál, amely egy 3 éves fékfolyadékban lényegesen alacsonyabb lehet, mint egy vadonatúj fékfolyadéknál. Ez fékezéskor kevésbé gyors reakcióhoz vezet, és bizonyos esetekben a fékpedál megnyomásának nincs hatása: ezt gőzzár hatásnak nevezik, amikor a fékfolyadék felforr, mivel fékezéskor magas hőmérsékletet ér el.
Sőt, a fékfolyadéknak ideális esetben világosnak és tisztának kell lennie. A sötét és zavaros fékfolyadék azt jelzi, hogy felgyülemlett szennyeződések vannak benne, és hogy ideje kicserélni.
 

Melyik?

Az autójához megfelelő fékfolyadékot a karbantartási kézikönyvben ellenőrizheti.
Általában a DOT 4 és az alacsony viszkozitású DOT 4 fékfolyadékok megfelelnek az Európában és világszerte forgalomban lévő autók 90%-a műszaki követelményeinek.
A Brembo DOT 4 fékfolyadék minden autóban használható, a legrégebbitől a legújabb modellekig, beleértve a blokkolásgátló fékrendszerrel (ABS) felszerelteket is.
A legújabb generációs autókhoz, amelyek az ABS-en kívül stabilitás- vagy kipörgésgátló rendszerekkel is rendelkeznek (ESP, ASR, TCS, EBD), még jobb teljesítményű folyadékot javasolunk, különösen az alacsony hőmérsékleti viszkozitás tekintetében. A Brembo DOT 4 LV (alacsony viszkozitású) fékfolyadékra gondolunk.
Ezekben az elektronikus rendszerekben a folyadék vezérlőmechanizmusokon (általában nagyon szűk járatú szelepek) keresztül áramlik, és alapvetően fontos a folyadék zökkenőmentes áramlása a pontos és azonnali nyomásátvitel igénye miatt.
Azon felhasználók számára, akik az autót és a fékeket sportosabban használják, a DOT 4 LV alternatívájaként a DOT 5.1 használatát javasoljuk, amely azonban jellemzőiből adódóan még gondosabb karbantartást igényel, mint a DOT 4 folyadékok.
 

A fékfolyadékok csereszabatosak?

Az autók fékrendszerét meghatározott típusú folyadék használatára tervezték. Tehát az autónak továbbra is az adott típusú folyadékot kell használnia élettartama további részében, különösen azért, mert a fékrendszer belső részegységeit úgy tervezték, választották ki és tesztelték, hogy az adott folyadékkal működjenek. Bár a DOT 3 és a DOT 4 folyadékok mindegyike glikol alapú, az egyes folyadéktípusok vegyi összetétele eltérő, így eltérő hatással lesz a rendszerre. Annak érdekében, hogy a rendszer megfelelően működjön, a legjobb, ha továbbra is a gyártó által javasolt fékfolyadékot használja.
 
Alternatív megoldásként, ha úgy érzi, hogy javítani kell fékjei teljesítményén, használhat az eredetinél jobb műszaki jellemzőkkel rendelkező fékfolyadékot.
 
Ezért teljesen rendben van például a DOT 3-ról a DOT 4-re vagy a DOT 4-ről a DOT 4LV-re váltani. Bizonyos esetekben még tanácsos is. Veszélyes lenne azonban a gyártó által ajánlottnál alacsonyabb DOT minőségre váltani.
 

Tudjon meg többet

Mit csinál a fékfolyadék, és miért fontos a karbantartása:
 
 

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Hogyan válasszuk ki a megfelelő terméket
Olvassa el a következő cikket
Standard vagy Xtra fékbetétek: melyiket válassza?
Adatvédelem">