Mi a legjobb választás autómhoz, max vagy xtra féktárcsa?

Mielőtt megvásárol egy Brembo terméket, ellenőrizze, hogy kompatibilis legyen az autójával. Így tudhatja meg, hogy a Max féktárcsák vagy az Xtra féktárcsák a legjobb választás az Ön számára.
 
A Brembo Max féktárcsák hornyoltak, míg a Brembo Xtra féktárcsák keresztfuratoltak. Mindkét funkció jelentősen javítja a fékrendszer teljesítményét, azáltal, hogy:
 
A Brembo féktárcsák tapadásjavító funkcióját mutató ikon
Nő a fékbetét/féktárcsa tapadás
A Brembo féktárcsáknál a súrlódó anyagok tisztítási és megújuló funkcióját mutató ikon
Tiszta marad a fékbetét felülete és a régi súrlódó anyagok lekopnak
 
A Brembo féktárcsákra jellemző víz és gáz eloszlást mutató ikon
Hozzájárul a víz kiszorításához és a gáz eloszlatásához
A Brembo féktárcsáknál a fékrendszer legjobb hűtési jellemzőit mutató ikon
Javul a fék hűtése
 
 
 
A féktárcsán található keresztfuratolt lyukak vagy hornyok nagyobb tapadást biztosítanak a féktárcsa és a fékbetét között. Ez azonnali fékreakciót és teljes egészében hatékonyabb fékrendszert jelent. Ennek az az oka, hogy a lyukak és a hornyok növelik a tárcsafelület súrlódási együtthatóját, ami javítja a fékteljesítményt, különösen a fékek kezdeti használatakor.
 
A keresztfuratolt vagy hornyolt féktárcsák másik fontos előnye, hogy tisztán tartják a fékbetétet és folyamatosan eltávolítják a régi súrlódó anyagot, így csak az új betétanyag érintkezik a forgórésszel. A furatok megtörik a vízréteget is, amely a fékfelületen képződhet. Ez azt jelenti, hogy a fékrendszer még nedves körülmények között is hatékonyan reagál már az első fékpedál megnyomásra. Hasonlóképpen, a kifelé néző hornyok hatékonyabban távolítják el a féktárcsa felületén felgyülemlett vizet, így kiszámíthatóbb viselkedést biztosítanak minden időjárási körülmény között.
 
A furatok és hornyok, ahogyan a vizet kiszívják, javítják a féktárcsa azon képességét is, hogy magas hőmérsékleten eloszlassa a fékbetét és a féktárcsa között felszabaduló gázokat. Ezek a gázok, amelyek a súrlódó anyag magas hőmérsékletű égésénél használt gyantaként keletkeznek, csökkenthetik a féktárcsa és a fékbetét közötti súrlódási együtthatót, ami a fading jelenségként ismert fékhatás csökkenéshez vezet. A féktárcsákon található keresztfuratolás vagy hornyolás lehetővé teszi, hogy a féktárcsa gyorsabban távolítsa el ezeket a gázokat, így nagyon gyorsan helyreáll az optimális fékezési állapot.
 
Végül a hornyok és a furatok megnövelik a rendszer képességét a féktárcsa és a fékbetét által termelt hő elvezetésére, javítva a teljes fékrendszer teljesítményét.
 
Miután kifejezetten a fékteljesítmény javítására készült, bizonyos körülmények között és a fékbetét kialakításától és a használt súrlódó anyagtól függően, a keresztfuratolt vagy hornyolt féktárcsák gyorsabb fékbetét kopáshoz vezethetnek.
 
Általánosságban elmondható, hogy a keresztfuratolt és hornyolt féktárcsák összevethető előnyöket kínálnak a teljesítmény tekintetében. Az autósportban gyakrabban használják a hornyolt féktárcsákat, mivel jobb víz és gázkivetést biztosítanak, míg a keresztfuratolt féktárcsákat gyakrabban használják a közúti sportkocsiknál, mivel nem olyan durvák a fékbetétek súrlódó anyagán. Pusztán esztétikai szempontból viszont a keresztfuratolt tárcsák sportosabb megjelenést kölcsönöznek az autónak.
 
Mivel úgy a keresztfuratolás, mint a hornyolás bele van vágva a féktárcsa szerkezetébe, ami potenciálisan gyengítheti azt, egyértelmű, hogy a tervezés és a gyártási folyamat alapvető szerepet játszik a megbízhatóság – a mechanikai szilárdság és a tartósság tekintetében – és ami a legfontosabb, a féktárcsa biztonsága garantálásában.
 
Az egyes furatok és hornyok számát, méretét és helyét a tervezési folyamat során pontosan meg kell határozni minden egyes tárcsa esetén.
 
Az így megmunkált féktárcsát ezután próbapadi és közúti tesztelésnek vetik alá, hogy megbizonyosodjanak minden vezetési körülmény között a kiemelkedő teljesítményéről, és megfeleljen a jármű gyártója által meghatározott biztonsági, mechanikai szilárdsági és tartóssági követelményeknek.
 
Tehát, ha hornyolt vagy keresztfuratolt féktárcsát keres, vagy mindkét megoldást kínáló féktárcsát, amely nemcsak kiváló teljesítményt nyújt, hanem javítja a biztonságot is, fontos, hogy mindig olyan gyártó termékét válassza, amelyik bizonyított tapasztalattal rendelkezik ezen részegységek tervezésében és gyártásában.
 
Összefoglalva: mint az a következő táblázatban is látható, általánosságban elmondható, hogy a Brembo Max (hornyolt) és a Brembo Xtra (keresztfuratolt) féktárcsák ugyanazokat az előnyöket kínálják.
 
ELŐNYÖK Brembo MAx Brembo Xtra
Könnyebben reagáló és hatékonyabb fékezési művelet    
A régi súrlódó anyagok folyamatosan eltávolítása, hogy új anyag kerüljön elő    
Hatékony vízkivetés    
Kiváló fading ellenállás    
Javuló féktárcsa hűtés    
ECE-R90 típusjóváhagyás    
Kiváló korrózióállóság    
Könnyű kopásellenőrzés    
 
 
Változtassa meg a megjelenését. Mi illik Önhöz a legjobban - a keresztfuratolt féktárcsa sportosabb, agresszívebb karaktere vagy a hornyolt féktárcsa meghatározó eleganciája?
 
Kulcsfontosságú, hogy az autójához a megfelelő terméket válassza, hogy a fékrendszere megfelelően működjön. Kérjük, győződjön meg arról, hogy a megfelelő cikkszámot választotta.

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Hogyan válasszuk ki a megfelelő terméket
Olvassa el a következő cikket
Miért vannak az xtra termékcsalád féktárcsáin átmenő furatok, míg másoknál vakfuratok (horpadások) találhatók?
Adatvédelem">