A jövő fékjei: Az autók rövid története

 

1. rész A tegnap, ma és a holnap autói

 
Miben különböznek a mai autók a korábbiaktól, és milyen változások várhatóak? Ezek a változások hogyan alakították, és hogyan fogják befolyásolni a fékrendszert és annak összetevőit? Ezekre a kérdésekre fogunk válaszolni az első részben azt elemezve, hogyan fejlődtek az autók napjainkig, majd pedig „A Jövő fékjei” második részében, a fő trendeket vesszük szemügyre, amelyek a jövő autóját fogják alakítani, különösen:
  • környezetbarát
  • biztonság
  • mobilitás
 
A harmadik részben, részletesen elemezzük ezeknek a változásoknak a hatását a fékrendszerre és általánosságban a pótalkatrész piacra nézve.
 
 

A múlt autóitól a mai autókig: mi változott?

 
Az elmúlt évtizedekben az autók rengeteg változáson mentek keresztül, de mint hamarosan látni fogjuk, alapvető jellemzőik változatlanok maradtak. Vegyük például a VW Golfot, amely 1975-ben, több mint 45 évvel ezelőtt jelent meg a piacon.

Ha öt hasonló benzinmotor-modellt elemezünk, az 1975-ös Golf I-től a 2012-es Golf VII-ig (lásd az 1 táblázatot), láthatjuk, hogy az évek során mind a jármű súlya mind végsebessége, és következésképpen a motorereje is nőtt. Ezek a jellemzők az elmúlt évtizedekben az autók többségében hasonló átalakuláson mentek keresztül.
 
500 régi és új 500, világoskék színű
 
A tömeg különböző okok miatt nőtt, különösen az autók megnövekedett mérete és a nagyobb számú biztonsági berendezés jelenléte a fedélzeten, mint az ajtókban lévő merevítők, számos légzsák, valamint elektronikus eszközök.

A megnövekedett tömeg és sebesség nyilvánvalóan ahhoz vezetett, hogy egyre erősebb fékrendszereket kell alkalmazni, amely a fékezés során a mozgási energia hővé alakulása miatt létrejött hőt szétteríti.
 
Mindazonáltal meg kell jegyezni, hogy a feltalálása óta eltelt 130 év alatt az autó lényegében változatlan maradt fő alkotóelemeiben:
  • agy: a vezető
  • szív: belsőégésű motor
  • lábak: a kerekek.
 
 

A jövő autói: fő trendek

 
Az autó jövőjét a szakértők többsége szerint három fő trend befolyásolja:
  • környezeti fenntarthatóság: a károsanyag-kibocsátás csökkentése és a hajtásláncok villamosítása
  • biztonság: egyre fejlettebb vezetőtámogató rendszerek
  • mobilitás: az autóval való kapcsolat élvezetének új módja.
 
Ez az utolsó szempont a használat utáni fizetés módtól függ, amit a fiatalabb generáció úgy tűnik, hogy jobban kedvel: Az Y generációt valójában nem érdekli az autó birtoklása, hanem inkább egy Alkalmazás segítségével eseti alapon választja ki a pillanatnyi igényeinek legmegfelelőbb közlekedési eszközt.
 
Míg a környezeti fenntarthatóság, a biztonság és a mobilitás az autó jövőjét alakítja, nyilvánvaló, hogy az részegységek is jelentős változásokon fognak keresztülmenni, köztük a fékrendszer, amelyre a második részben térünk ki.

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Betekintést
Olvassa el a következő cikket
A jövő fékjei: A jövő fékrendszere
Adatvédelem">