A jövő fékjei: Fékrendszer és alkatrészek

 

3. rész A jövő fékeinek tervezése és ennek piaci hatásai

 
A fékrendszerek jövőjébe vezető utazásunkat, a jelenlegi trendek jövőbeli fékek tervezésére, valamint ennek az alkatrészpiacra gyakorolt ​​hatásaira, ahol a Brembo kulcsszerepet játszik a technológiai fejlesztés, a kutatás és a folyamatos fejlesztés melletti elkötelezettsége miatt, való betekintéssel zárjuk.
 
Az elmúlt években a hibrid és elektromos járművek súlya jelentősen megnőtt, ahogy az a 3. ábrán is látható. Ez három egyenértékű modellt mutat be a teljesítményszintek tekintetében, de a Golf VII különböző típusú hajtásláncával. A benzines modell a legkönnyebb, de magas a CO2 kibocsátása, míg a hibrid modell és a teljesen elektromos modell közel 300 kg-mal nehezebb, mint benzines. Ez a súlynövekedés főként az akkumulátorok jelentős súlyának tulajdonítható, ami növeli a fékrendszer hőterhelését is.

Tehát, hogyan kell megtervezni a holnap fékjeit? És milyen kritériumoknak kell megfelelniük?
 
Az alábbiakban a jövő autóival szemben támasztott követelményeket elemezzük a fékrendszerek, és különösen a regeneratív fékezés tekintetében, amelyet az elektromos autók a hagyományos súrlódó fékezésen túlmenően jelentős mértékben alkalmaznak.
 
 

Regeneratív fékezés hibrid és elektromos autókban

 
A regeneratív fék azt jelenti, hogy a járműnek sokkal kevésbé kell használnia a hagyományos súrlódó féket a hibrid és elektromos autókban. Elméletileg tehát a fékrendszereket le lehet kicsinyíteni, és kisebb féktárcsákkal lehet készíteni. Ennek ellenére létfontosságú, hogy a fékek regeneratív fékezés nélkül is maximális teljesítményt nyújtsanak, mert bizonyos körülmények között a regeneratív fékezés nem tud működni, így a biztonságot is figyelembe kell venni.
 
Ezenkívül a fékrendszer által keltett zajt az elektromos autók zajcsökkentésének megfelelően meg kell szüntetni.
 
 

Kötés, korrózió, súrlódás és tervezés

 
A kötés megszüntetése egy másik szükségszerűség, mivel az elektromos járművekben a kötés veszélyeztetheti a rendszer energiaegyensúlyát és ezáltal a hatótávolságot.
 
Ezenkívül az a tény, hogy az elektromos járművek ritkábban használnak súrlódó féket, ami a féktárcsák és fékbetétek idő előtti korróziójához vezethet, ugyanakkor azt is szem előtt tartva, hogy a súrlódási tényezőnek stabilnak kell lennie, még akkor is, ha a fékrendszert hosszú ideig nem használják.
 
Összességében elmondható, hogy az elektromos járművek fékjei elkötelezett fejlesztést igényelnek, és ez jelentős innovációs lehetőségeket nyit meg a korrózióvédelem, a súrlódó anyagok és a könnyű kialakítás területén.
 
 

Piacra gyakorolt ​​hatások

 
Az elmúlt években a piacon lévő autógyártók többsége kibővítette a fogyasztók számára elérhető hajtásláncok típusainak és modelljeinek körét.

A világpiac továbbra is alapvetően 98%-ban a belső égésű motorral felszerelt autókon alapul, míg az elektromos vagy hibrid autók aránya ma még mindig elenyésző százalékban van. Bár nem vagyunk tisztában azzal, hogy ez az arány hogyan fog növekedni, azt tudjuk, hogy jelentős lesz, és ez a modellek még szélesebb választékát és diverzifikációját eredményezi majd a jelenleg elérhető modellekhez képest.
 
 

Következtetések

 
Összefoglalva, a jövő autópiacát leginkább a következő tényezők fogják befolyásolni:
  • környezeti fenntarthatóság amely új szabályozáshoz vezet, amelyhez a feltörekvő piacok jelentős mértékben hozzájárulnak ezen a területen
  • új technológiák, villamosítás, a gyártók stratégiai döntései és az új piaci szereplők jelenléte
  • a felhasználók új generációja, rendszerkapcsolatok és autonóm vezetési technológia által elért új szintek.
 
Ezek a változások nagyon gyorsan bekövetkezhetnek, hasonlóan a kommunikáció világához, ahol nagyon rövid időn belül áttértünk a vezetékes telefonról az okostelefonra, a papírról a számítógépre, az újságról az internetre, az emberek közötti kommunikációról a közösségi médián való szocializációra. Mindezt alig 15 év alatt.
 
A változások gyorsak, ha egy sor új technológia új termékeket eredményez, ezért a vállalatoknak és a szakembereknek készen kell állniuk nemcsak a változás felismerésére és elfogadására, hanem arra is, hogy tudásukat felhasználva alakítsák és megragadják az új piaci lehetőségeket.
 
A legfontosabb tényező a piac által igényelt új technológiák kifejlesztésének ismerete és képessége, valamint az adatokhoz és információhoz való hozzáférés, az új termékek és szolgáltatások kínálásának képessége, a digitális átalakulás és a professzionalizáció iránti hajlandóság, és mindenekelőtt az a vágy és képesség, hogy tanuljunk és naprakészek maradjunk a folyamatosan változó világban.

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Betekintést
Olvassa el a következő cikket
X Tartomány: a legjobb teljesítmény és biztonság
Adatvédelem">