Féknyereg karbantartása: miért olyan fontos?

A hatékony működés érdekében a fékelemeknek érintkezniük kell egymással, hogy súrlódás keletkezzen. Mindazonáltal, amikor a járműnek nem kell lassítania, létfontosságú, hogy a féktárcsák és fékbetétek kellőképpen be legyenek húzva, hogy ne okozzanak hosszan tartó érintkezést és ne akadályozzák a mozgást, vagy ami még rosszabb, ne károsítsák az alkatrészeket a súrlódás által létrehozott túlzott hő hatására. 
 
Ez a folyamatos könnyű érintkezés a féktárcsa és a fékbetét között hosszútávon az alkatrészek szabálytalan kopását, a fékrendszer túlhevülését hozhatja létre, és zajt és rezgést okoz.
 
A fékrendszer megfelelő és biztonságos működéséhez az alkatrészeknek szabadon kell mozogniuk. Az alkatrészek fémből készülnek, hogy kihasználják az anyag mechanikai szilárdságát és hőállóságát, de ennek negatív oldala az, hogy a fémek többsége hajlamos korrodálódni és idővel elhasználódni.

Az alkatrészek korrózióra legérzékenyebb tagja a féknyereg vezető, a fém és környezete között fellépő elektrokémiai reakció miatt.
A jármű fékrendszere folyamatosan terhelésnek van kitéve, valamint olyan egyéb tényezőknek, mint a környezetszennyezés, víz, só és szennyeződés, amelyek mind felgyorsítják a korrózió sebességét. Még az agresszív nagynyomású mosás is káros lehet és kellemetlen következményekkel járhat: egy nagynyomású vízsugár elegendő ahhoz, hogy a féknyergek védőtömítéseit lefújja, és víz szivárogjon a csúszófelületek között. Mi több, a lúgos tisztítószerek korróziót és oxidációt okozhatnak, ami nemkívánatos nyikorgást okozhat, ami miatt szét kell szerelni, át kell vizsgálni és a féknyereg érintkezési pontjait speciális kenőanyaggal kell kezelni.
 

Milyen kenőanyagot érdemes használni?

 
A megfelelő kenőanyag kiválasztása rendkívül fontos a fékrendszer megfelelő működéséhez. Nem megfelelő kenőanyag használata az elvárttal ellentétes hatást válthat ki, más szóval zsíros vezetőket, amelyek savassá válnak a féknyeregben, ami miatt a tartó elveszti a mobilitást, ezzel a fékek túlmelegedését eredményezve.
 
A fékrendszer kenésére számos kereskedelemben kapható termék létezik: a réz alapú kenőanyagok nagyon népszerűek, de a galvánoxidáció elkerülése érdekében célszerű rézmentes kenőanyagokat használni.
 
Ezenkívül a használandó kenőanyag típusa a kezelendő érintkezési felülettől függ. A szabad érintkezési pontokhoz, mint például a támasztékokon és a féknyergeken lévő nyugalmi pontok, olyan kenőanyagra van szükség, amely nem csak a fékezés során fellépő magas hőmérsékletet tudja elviselni, hanem ellenáll a víz általi mosásnak is, hogy továbbra is biztosítsa a korrózió elleni védelmet.

Brembo B-QUIET a tökéletes megoldás erre: a használt formula teljesen fémmentes, így egyáltalán nincs lehetőség galvanikus korrózióra A Brembo kenőanyag rendkívül mosásálló és magas olvadásponttal rendelkezik, amely folyamatos védelmet biztosít a vele kezelt felületeknek. Javasoljuk, hogy a fékbetét és a féknyereg fém részei közötti nyugalmi pontokra helyezze fel; az alkalmazás során ügyeljen arra, hogy ne szennyezze be a fékbetétek és féktárcsák súrlódó felületét, mert ez ronthatja a fékteljesítményt.
 
Az úszó féknyereg csúszóvezetői és a kapcsolódó csapok más típusú kenőanyagot igényelnek. A féknyereg gumi részei (védőtömítések, porvédők, sapkák és csúszócsapos gumi sapka) EPDM-ből készülnek, amely anyag kompatibilis a DOT fékfolyadékokkal.
 
Az EPDM megsérülhet, ha nem összeférhető termékeket, például ásványolajat, kenőanyagokat és elviselhetetlen tisztítószereket használunk. A gumi részek felszívják a kenőanyagot, és idővel megduzzadnak, elveszítve tömítő képességüket. Ez súlyos kárt okozhat a féknyeregben, ami hatással lehet a féktárcsákra és a fékbetétekre, a fékteljesítményre és kényelemre, valamint az alkatrészek tartósságára is.
 
Ez az oka annak, hogy a féknyereg karbantartási munkái során célszerű gondosan kiválasztani a megfelelő kenőanyagot és körültekintően kijuttatni az adott területekre, valamint célszerű a kenéssel és az alkatrész ellenőrzéssel kapcsolatos valamennyi feladatot is megfelelően elvégezni.
 
A féknyereg karbantartását Brembo B-QUIET használatával végző szakember
 

Hogyan kell megfelelően elvégezni a féknyereg karbantartását?

 
A megfelelő féknyereg-karbantartás, amelyet szakember végez, egy sor olyan feladatot foglal magában, amelyek biztosítják az alkatrész teljes hatékonyságát:
  • Ellenőrizze és tisztítsa meg a rugókat és a féknyereg tartóját. Alaposan tisztítsa meg a fékbetét üléseit;
  • Kenje meg a fékbetét és a féknyereg érintkezési pontjait erre a célra szolgáló kenőanyaggal;
  • Ellenőrizze a dugattyúkat, tömítéseket, fedeleket és a féknyereg csúszó alkatrészeit, hogy megbizonyosodjon arról, hogy sérülésektől, korróziótól mentesek, és simán csúsznak. Azt is tanácsos ellenőrizni, hogy nincs-e szivárgás;
  • Tisztítsa meg és kenje be a féknyereg csúszócsapjait erre a célra szolgáló kenőanyaggal;
  • Használja mindegyik alkatrészhez a hozzárendelt kenőanyagot;
  • Sérült, korrodált vagy elgörbült alkatrészek esetén cserélje ki azokat új, minőségi alkatrészekre (tudjon meg többet a Brembo féknyereg javítókészlet-ről). 

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Fenntartás
Olvassa el a következő cikket
Meghúzási nyomaték
Adatvédelem">