Meghúzási nyomaték

A fékrendszer megfelelő működése közvetlenül függ a kerekek megfelelő meghúzási nyomatékától.
 
 
A kerekek megfelelő meghúzási nyomatékának fontosságát gyakran figyelmen kívül hagyják, különösen a gumiabroncsok cseréjekor. A rosszul rögzített kerék, ami az anyák és csavarok megfelelő meghúzását illeti, nagyban befolyásolja a kormánykeréken fékezés közben fellépő irritáló rezgéseket, valamint a fékrendszer általános hibás működését.
Ezenkívül súlyos következményekkel jár a jármű és az utasok biztonságáranézve.
 
A kerékcsavarok túlzott vagy elégtelen meghúzása katasztrofális következményekkel járhat. A túl szoros anyák és csavarok deformálódhatnak, megnyúlhatnak vagy akár el is törhetnek, különösen kátyúkon vagy fekvőrendőrökön való áthajtáskor.
 
A jármű kerék anyáinak és csavarjainak kézi meghúzása
 
Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a pneumatikus és a hagyományos kerékanyakulcs, minden beszerelésnél, maximális nyomatékkal való elterjedt használata, a menetek károsodásához vezet, és a kerékcsavarok megfelelő működésének megszűnését okozza.
Egyes esetekben más alkatrészek – például az agy – megsérülhetnek, amikor a kerékcsavarokat ráhúzzák. A sérülés oka a kerék helytelen rögzítési eljárása a kerékagyhoz, amely helyzet gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk.

A kerék helytelen felszerelésének problémája a járművek folyamatos fejlődése miatt egyre növekszik.
A jármű méreteinek növekedése - mind az általános magasságban, mind a kerékméretben –, valamint az agy lecsökkent mérete mind oka annak, hogy a kerék-féktárcsa-agy együttes egy modern autóban növekvő feszültségnek van kitéve, amit olyan erők generálnak, amelyek azon a ponton futnak össze, a 20 vagy 25 évvel ezelőtt gyártott járművekhez képest.
 
A kerékanyák szabálytalan meghúzása okozhat egy minimális hézagot az agy-fék és a féktárcsa-kerék együttes között, ami a következő problémákhoz vezet.
Mivel a féktárcsa váltakozva nyomódik a fékbetétre, és ez gyakrabban fog ezután megtörténni az első fékezés után, a fékbetét a féktárcsához fog igazodni, ezért intenzívebb rezgések keletkezhetnek.
 
A váltakozó kapcsolat (ennek néha a kerék kézzel történő mozgatásával is tanúja lehet) jobban felmelegíti a féktárcsa egyik részét, mint a másikat. Fékezésnél a járművezető rezgő érzést fog érezni a kormánykeréken, amelyet a féktárcsa és a fékbetét közötti rendellenes súrlódási érintkezés okoz az eltérő hőmérséklet miatt. Nagyon könnyű megkülönböztetni ezt a problémát az általánosabb „torzult féktárcsától”. Ez utóbbi esetben, amikor a probléma felmerül, a kormánykerék rezeg, de a pedál nem.
 
A féktárcsa és a fékbetétek teljes élettartama során a féktárcsa deformálódni fog, míg a fékbetétek szabálytalan kopástól szenvednek. Az állandó váltakozó érintkezés következtében a féktárcsa deformációja miatt a pedál is rezegni kezd.
 
Mi a helyes meghúzási eljárás?
 
A kerekek meghúzását nyomatékkulccsal kell elvégezni a meghatározott meghúzási nyomatéknak megfelelően, amely a méretekhez, az anyák és csavarok anyagához, valamint a menet típusához kapcsolódik. A meghúzási nyomaték általában a jármű szervízkönyvében van feltüntetve.

Használhat hagyományos impulzuskulcsot a legalacsonyabb fokozaton (a szerszám meghúzási nyomatéka nem haladhatja meg a szükséges nyomatékot), vagy nyomatékkorlátozó funkcióval rendelkező villáskulcsokat, amelyek biztosítják, hogy a megadott nyomatékértéket ne lépje túl.

Az előírt értéknél kisebb meghúzási nyomaték használata a kerékcsavarok kilazulásához, míg a nagyobb nyomaték a féktárcsák deformálódásához vagy töréséhez vezethet, valamint megnehezíti a kerékcsavarok kiszerelését defekt esetén.
 
A kerék, a féktárcsa és a kerékagy közötti jó érintkezés biztosítása érdekében célszerű a „csillag” meghúzási sorrendet követni, amely az első meghúzott anya után a vele ellentétes anyát húzza meg (a mellette lévő helyett).
 
Példák csillag rögzítésre 4, 5 vagy 6 csavarral:
 
Ikon: a csillag rögzítés 4, 5 és 6 csavarral
 
A kerekek akkor vannak megfelelően felszerelve, ha az anyákat a jármű gyártója által megadott nyomatékkal meghúzták, és a kerék megfelelően van beállítva az agyon.
 

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Fenntartás
Olvassa el a következő cikket
Forgásiránykötött fékbetétek
Adatvédelem">