Hogyan kerüljük el a fékek beragadását: brembo tanácsok

A lezárások sok ember életvitelét megváltoztatták. Sokan otthonról dolgoznak és az autóhasználat csökkent, mivel csak az elengedhetetlen utazásokat engedélyezték. Ez azt jelenti, hogy az autók hosszú ideig mozdulatlanul leparkolva maradnak. Azokban az esetekben, mikor nincs lehetőség a jármű garázsban történő tárolására, az autókat a környezetnek kitéve kellett hagyni.
Sajnálatos módon ez fékproblémákat okozhat, amennyiben hosszabb ideig így hagyják, amelyek ezután akadályozzák a megfelelő működést vezetés közben.
 
A féktárcsák felszínén korrózió kezdődik, amelyet a jármű a normál használat során a fék használatával eltávolít.
Amennyiben viszont a járművet már hosszabb ideje nem vezették, a korrózió által érintett területek mérete megnövekedhet. A fék felszínén létrejött korrózió zajt okozhat a fékezés közben, és ennél aggasztóbb, hogy megnövelheti a fékutat a fékezés során a fékrendszer csökkent teljesítménye miatt.
 
Nem ez az egyetlen probléma, mivel a parkolófék aktiválásával a fékbetétek/fékpofák a féktárcsákkal/fékdobokkal érintkezésben maradnak.  A korrózió felhalmozódik, ezek a részegységek egymáshoz tapadhatnak, ami megakadályozza, hogy a kerekek elmozduljanak az autó következő vezetése során. Ez a jelenség a fék beragadása néven ismert.
 
A fék beragadása elkerülhető néhány egyszerű lépés követve:
  • Indítsa el a jármű motorját, járó motornál engedje ki a parkolóféket, és mozgassa az autót rövid távon előre és hátramenetbe kapcsolva, finoman fékezve;
  • A fékek le fogják “tisztítani” a felszíni korróziót amikor kapcsolatba kerülnek, és megakadályozzák a korrózió felhalmozódását és problémák megjelenését.
Ezt ajánlott elvégezni hetente egy alkalommal, és elvégezhető a motor 15 perces járatásával együtt is, ami az akkumulátor feltöltése érdekében történik, és hogy a motor jó állapotban maradjon;
  • Amennyiben nem tudta elvégezni ezt a karbantartási ajánlást, kérjük legyen különösen óvatos, amikor a járművet hosszú állás után első alkalommal vezeti. Győződjön meg a fékek megfelelő működéséről finoman fékezve. Néhány fék hang (csikorgás, darálás, ropogás) előfordulhat az első néhány mérföld megtétele során a korrózió túlzott felhalmozódása miatt;
  • Amennyiben ezek a zajok folytatódnak, esetleg más tünetekké fejlődnek (rázás) vagy még rosszabbá, a jármű mozdíthatatlanná válik, mert a kerekek  megszorulnak, kérjük keresse fel a legközelebbi Brembo Expert szakműhelyt, amely rendelkezik a megfelelő szakértelemmel, hogy járművét ismét menetkész állapotba hozza.
 

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Fenntartás
Olvassa el a következő cikket
Minimális féktárcsa vastagság
Adatvédelem">