Minimális féktárcsa vastagság

A jármű fékrendszerének megfelelő használata különböző tényezőkön múlik.
A karbantartás folyamán nagy figyelem irányul a fékbetét kopására, de a féktárcsák vastagságát gyakran elfelejtik ellenőrizni. Bár ez teljesen helytelen, gyakori tévhit, hogy a féktárcsa nincs kopásnak kitéve. Az igazság az, hogy a jelenség, amely a fékbetét kopásához vezet, a féktárcsára is ugyanilyen hatással van.
 
A féktárcsa kopási határa részletesen meghatározott, ugyanis ezen határ alatti tárcsavastagság esetén a megfelelő fékezési hatékonyság nem garantálható. Ez egy alapvető paraméter, amelyet a rutinellenőrzések során szem előtt kell tartani.
 

Mik a következményei a túlzottan kopott féktárcsa használatának?

 
A csökkentett vastagság csökkenti a tárcsa hőelvezető képességét és mechanikai szilárdságát, ami számos kritikus hibát és meghibásodást vált ki, mint például:
  • hőrepedések kialakulása a fékfelületen a hőmérséklet emelkedése és az ellenállás vastagságának csökkenése miatt
  • a féktárcsa alakváltozása, amely rezgéshez és zajhoz vezet
  • megnövekedett pedálút, amelyet a fékezési felület vastagságának csökkenése okoz. Extrém esetben, ez a féknyereg dugattyú feszességének elvesztéséhez is vezethet, és fennáll annak a veszélye, hogy maguk a betétek kiszállnak az ülésből vagy beszorulnak.
 
A fenti problémákon túlmenően a kopott tárcsa használata egy másik rendkívül veszélyes jelenség kialakulásához vezethet, amely különösen a nagy igénybevételű járműhasználatnál jelentkezik. Ez a két probléma a gőz zár és a fading jelenség.
A nagyszámú fékezés okozta magas tárcsahőmérséklet – ami hegyi ösvényen jellemző – gőz zárat idézhet elő: más szóval a fékfolyadék hőmérséklete 200 °C fölé emelkedik.
A folyadék túlmelegedése miatt légbuborékok keletkeznek a fékrendszerben, a légbuborékok összenyomhatók, ami nem vezet lassuláshoz a fékpedál lenyomásakor, annak ellenére, hogy azt teljesen lenyomják.
 
A fading jelenség is a hőmérséklet emelkedésével függ össze, amit a féktárcsa vastagságának csökkenése és a jármű nagy igénybevételű használata okoz. Ez a hőmérséklet emelkedés csökkenti a súrlódási együtthatót a fékbetét és a féktárcsa között, és ezzel megnövekszik a féktávolság.
 
A féktárcsa vastagságának mérése műszerrel
 

Hogyan mérhető a minimális féktárcsa vastagság?

 
A féktárcsa minimális vastagságának megfelelő méréséhez mérőeszközt kell használnia. A méréseket legalább 4 különböző ponton kell elvégezni. A legalacsonyabb értéket kell referenciaként használni a teljes féktárcsára.
Ezt az értéket össze kell hasonlítani a féktárcsára maratott számmal, amely MIN TH = (Minimális vastagság) felirattal van jelölve, és amit egy milliméterben megadott érték követ. Amennyiben a mérés a MIN TH alatti értéket mutat, a féktárcsát ki kell cserélni. 
A legfontosabb, amit meg kell jegyezni, hogy a féktárcsákat mindkét oldalon ki kell cserélni, akkor is, ha a párból csak az egyik van a minimális kopási szint alatt.
 

Hogyan?

 
A járművezető és az utasok biztonsága érdekében a teljes fékrendszert rendszeresen ellenőrizni kell. Ez biztosítja, hogy a fékek megfelelően működnek, és elkerülhetőek a lehetséges törések vagy károsodások.
Minden ellenőrzés során minden hibás alkatrészt ki kell cserélni.

A jármű műszaki átvizsgálása vagy különleges szervizelése során fontos a féktárcsák állapotának szemrevételezése. Általános szabály, hogy a féktárcsákat minden második fékbetétcsere során ki kell cserélni.

A cserét a gyártó specifikációi szerint kell elvégezni, nyomatékkulcsot használva a csavarok meghúzásához, a megfelelő nyomatékérték alkalmazásával és a megfelelő meghúzási sorrendet követve.
 
Tanulmányozza a Brembo meghúzási nyomaték táblázatát: Tightening torques – Brembo Support

Van még valami, amit meg szeretne kérdezni?

Lépjen kapcsolatba a Brembo műszaki támogatási csapatával. Technikusaink a lehető leghamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot!
Vissza az indexhez
Fenntartás
Olvassa el a következő cikket
Féknyereg karbantartása: miért olyan fontos?
Adatvédelem">