Solicitările termice dintr-un disc de frână sunt extrem de ridicate; de fapt, toată energia vehiculului se transformă în căldură, generată în interfața disc/plăcuță, iar creșterea temperaturii locale este remarcabilă. În funcție de conductivitatea termică diferită a fontei discului și de materialul de frecare al plăcuței, se constată că, în majoritatea cazurilor, peste 80% din căldura generată este absorbită de disc.
Prin urmare, răcirea discului este decisivă pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului de frânare. Acest lucru se realizează prin circulația aerului datorită deplasării vehiculului, dar, mai presus de toate, prin mișcarea aerului datorită rotației discului.
În funcție de cantitatea de căldură care trebuie eliminată, trebuie adoptate soluții adecvate pentru a asigura funcționarea corectă a frânei. Soluția adoptată în general pentru creșterea suprafeței de schimb termic cu aerul este adoptarea discurilor ventilate, cu o lățime adecvată a canalului de ventilație și cu forme din ce în ce mai eficiente pentru ventilație. Acestea asigură o răcire mai bună decât discurile pline, care sunt utilizate mai ales pe puntea spate a mașinilor medii sau pe puntea față a mașinilor compacte și a mașinilor de oraș.
Brembo a brevetat deja de câțiva ani tehnologia de ventilație cu cuie PVT (Pillar Venting Technology) care, datorită formei și distribuției cuielor, reușește să creeze o circulație a aerului în interiorul camerei de ventilație care permite cea mai mare îndepărtare a căldurii; în plus, poziția cuielor este de așa natură încât să creeze o barieră bună împotriva formării și expansiunii fisurilor.
Începând cu anii ’90, acest tip de tehnologie a trecut printr-o evoluție constantă, îmbunătățindu-se în special performanța în cazul vehiculelor grele și a vehiculelor supuse unor solicitări termice ridicate.
Cea mai recentă inovație Brembo este brevetul PVT plus, dedicat celor mai performante camioane și mașini, care îmbunătățește și mai mult performanța de frânare, prin încorporarea tuturor tehnologiilor dezvoltate anterior.