1. Scoateți plăcile de acoperire, acolo unde sunt prezente.
2. Dezasamblați dispozitivele de siguranță, cum ar fi știfturile de reținere, manșoanele de prindere, arcurile sau șuruburile utilizate la fixarea plăcuțelor de frână.
3. Deconectați conectorul indicatorului de uzură, acolo unde este prezent.
AVERTIZARE! Evitați orice scurgere de lichid de frână în rezervorul de lichid și scurgeți o parte dacă este necesar. În cazul manevrării necorespunzătoare, lichidul de frână poate provoca vătămări grave sau daune. Respectați cu strictețe instrucțiunile producătorului lichidului de frână.
4. Folosiți o unealtă de extindere pentru a împinge plăcuțele înapoi, dacă este necesar.
5. La etrierele fixe, trageți plăcuțele din corpul etrierului.
6. La etrierele flotante, începeți prin a demonta plăcuțele de frână de pe partea pistonului, apoi deplasați etrierul glisant până când celelalte plăcuțe pot fi scoase din știft (unde este cazul).
7. Scoateți eventualele lamele și înlocuiți-le cu altele noi dacă sunt deteriorate. Nu dezasamblați niciun accesoriu fixat pe pistonul de frână. Acestea trebuie reparate profesional numai de către un atelier autorizat, conform instrucțiunilor producătorului vehiculului.
b) Înlocuirea plăcuțelor cu demontarea parțială a etrierului: pentru etrier de corp închis. Dacă nu este posibilă îndepărtarea plăcuței din partea de sus, consultați fig. 3.
Fig 3. Etrier cu corp închis
1. Dacă este prevăzut un indicator de uzură, deconectați conectorul.
2. În funcție de configurația etrierului, dezasamblați arcurile de blocare, șuruburile de fixare, piesele de ghidare sau bolțurile.
AVERTIZARE! Evitați orice scurgere de lichid de frână în rezervorul de lichid și scurgeți o parte dacă este necesar. În cazul manevrării necorespunzătoare, lichidul de frână poate provoca vătămări grave sau daune. Respectați cu strictețe instrucțiunile producătorului lichidului de frână.
3. Împingeți pistonul înapoi și pivotați sau scoateți corpul etrierului. Nu detașați tuburile de frână.
4. Sprijiniți sau suspendați corpul etrierului demontat astfel încât tuburile de frână să nu fie întinse sau deteriorate.
5. Scoateți plăcuțele de frână de pe corpul etrierului sau de pe suport.
Etapele următoare
1. Pentru ca noile plăcuțe de frână să se potrivească în etrier, împingeți pistonul înapoi.
2. La etrierele fixe cu 4 pistoane sau etrierele cu corp închis cu 2 pistoane, introduceți lamele pentru a împiedica pistoanele să iasă înapoi în timp ce celelalte pistoane sunt împinse înapoi.
3. La etrierele care combină o frână de parcare mecanică și o funcție de reglare a jocului de frână, pistonul trebuie adus înapoi în poziția inițială rotind-l sau cu ajutorul unui șurub de reglare, în funcție de tipul etrierului.
4. Curățați suportul, corpul etrierului și ghidajele cu agenți de curățare fără ulei mineral. Înlocuiți capacele de praf deteriorate sau casante.
ATENȚIE! Nu curățați componentele sistemului de frânare cu aer comprimat, o perie rigidă sau ceva similar. Nu creați praf fin care, dacă este inhalat, poate fi dăunător sănătății. Purtați o mască de protecție dacă lucrați într-o zonă slab ventilată. Nu degresați ghidajele și ansamblurile arcului etrierului, deoarece necesită unsoare specială. Când etrierul are dificultăți de alunecare, ungeți ușor suprafețele de alunecare cu unsoare specială conform instrucțiunilor furnizate de producătorul vehiculului sau al etrierului. Materialele de frecare ale plăcuțelor și discurilor de frână nu trebuie să intre în contact cu unsorile utilizate, deoarece aceasta ar putea duce la defectarea frânei; dacă se întâmplă acest lucru, degresați discurile și folosiți plăcuțe de frână noi. Înlocuiți ghidajele corodate.
5. În cazul pistoanelor în trepte, verificați poziția corectă folosind calibre de piston dedicate și reajustați, dacă este necesar.
6. Verificați grosimea discului de frână și înlocuiți toate discurile de pe o punte dacă limita de uzură este depășită sau dacă se găsesc crăpături sau fisuri mari ale suprafeței.
7. Îndepărtați orice zone corodate de pe părțile exterioare și interioare ale suprafeței de frânare cu disc.
Procedura de montare
1. Noile plăcuțe de frână trebuie să se miște liber în ghidajele lor.
2. Suprafețele de contact ale plăcii de suport metalice a plăcuței/ghidajelor etrierului, precum și ale plăcii de suport metalice a plăcuței/pistoanelor de frână trebuie să fie unse ușor cu o unsoare specială conform instrucțiunilor producătorului vehiculului.
3. Lamelele care nu sunt corodate, îndoite sau încorporate pot fi reinstalate.
4. Dacă se are în vedere indicatorul de uzură, reconectați noul senzor sau cel existent dacă nu este deteriorat.
5. Introduceți noile plăcuțe de frână în ordine inversă, așa cum se descrie în secțiunea „Înlocuirea”, cu suprafața de frecare îndreptată spre discul de frână. În cazul plăcuțelor de frână asimetrice, săgeata trebuie să indice în direcția de rotație a discului (în treapta înainte).
6. Introduceți știfturile de fixare, arcurile și manșoanele de prindere în poziția lor inițială înainte de a fi demontate.
7. Dacă plăcuțele de frână sunt echipate cu indicatori de uzură, reconectați fișele și prizele.
8. Strângeți șuruburile de fixare sau știfturile de ghidare. Înlocuiți șuruburile autoblocante cu altele noi de același tip.
AVERTIZARE! Respectați cuplul de strângere recomandat de producătorul vehiculului. Un cuplu de strângere incorect poate induce defecțiunea sistemului de frânare.
9. Frânele combinate cu o funcție de reglare mecanică a jocului frânei de parcare trebuie să aibă cursă liberă după acționări repetate ale frânei. Urmați instrucțiunile furnizate de producătorul vehiculului.
10. Înlocuiți plăcuțele de la celălalt capăt al unei punți în același mod.
Test de funcționare
După ce ați remontat roțile și ați coborât vehiculul, asigurați-vă că respectați următoarele puncte:
1. Verificați nivelul lichidului de frână din rezervor și completați până la linia de umplere la maxim, dacă este necesar. Utilizați numai lichid de frână nou de calitatea specificată pentru tipul de vehicul specific.
AVERTIZARE! În cazul manevrării necorespunzătoare, lichidul de frână poate provoca vătămări grave sau daune. Respectați instrucțiunile producătorului lichidului de frână.
ATENȚIE! Pentru a repoziționa corect plăcuțele de frână, acționați frâna în mod repetat odată ce vehiculul este înapoi pe sol.
Repetați acest proces până când cursa pedalei de frână s-a stabilizat la aproximativ o treime din cursa totală. La o forță maximă constantă a pedalei, cursa pedalei nu trebuie să se modifice chiar și pe o perioadă prelungită de aplicare.
ATENȚIE! Dacă punctul de presiune și consistența nu pot fi atinse, verificați din nou întregul sistem de frânare, deoarece în caz contrar nu poate fi exclus riscul unei defecțiuni a frânei.
Verificați din nou sistemul de frânare la scurgeri.
2. Verificați din nou nivelul lichidului de frână și completați până la linia de umplere maximă, dacă este necesar. Utilizați numai lichid de frână nou de calitatea specificată pentru tipul de vehicul specific.
AVERTIZARE! În cazul manevrării necorespunzătoare, lichidul de frână poate provoca vătămări grave sau daune. Respectați instrucțiunile producătorului lichidului de frână. Efectuați frânări de probă la viteze reduse, ținând cont de faptul că eficiența frânelor poate fi oarecum redusă în timpul primelor frânări. Nu aplicați forță excesivă și nu efectuați frânări continue pentru a obține o rodare mai rapidă a plăcuțelor discului de frână.
3. Respectați întotdeauna instrucțiunile de rodaj furnizate de producătorul vehiculului.
4. Respectați regulile de circulație atunci când efectuați testele de frânare.
5. Efectuați un test funcțional pe un stand dinamometric pentru a vă asigura că sistemul îndeplinește toate cerințele legale.