Instrucțiuni pentru înlocuirea plăcuțelor de frână la mașini și vehicule utilitare ușoare

Vă rugăm să citiți și să urmați cu atenție toate instrucțiunile. Veți găsi aceleași instrucțiuni în pachetul de plăcuțe de frână. Nu uitați să le păstrați pe întreg ciclul de viață al produsului. Predați-le noului proprietar dacă vindeți vehiculul.
Aceste instrucțiuni de montare sunt un ghid pentru lucrările de reparații standard și nu iau în considerare nicio caracteristică specială care s-ar putea aplica diferitelor sisteme de frânare. Instrucțiunile speciale emise de producătorii de vehicule și de sisteme de frânare trebuie respectate în detaliu. 
Plăcuțele de frână trebuie înlocuite în seturi pe punte. Utilizați numai plăcuțe de frână care sunt recomandate special pentru tipul dvs. de vehicul. 
 
Declarații generale importante
Plăcuțele de frână fac parte din sistemul de frânare și, ca atare, sunt piese critice pentru siguranță. Prin urmare, toate lucrările trebuie efectuate cu cea mai mare grijă. Plăcuțele de frână trebuie înlocuite numai de persoane care dețin expertiza necesară. Lucrările incorecte pot duce la defectarea totală a sistemului de frânare.
 
Procedura de înlocuire

Înainte de a începe lucrul la sistemul de frânare, atașați o notă de avertizare pe volan pentru a indica că vehiculul este în reparație, blocați roțile la care nu se lucrează, ridicați vehiculul și asigurați-i stabilitatea. 
Vă recomandăm să începeți înlocuirea plăcuțelor de pe o parte a punții odată. 
A doua frână poate servi drept ghid pentru poziționarea corectă a pieselor individuale în timpul reasamblarii. 

 

AVERTIZARE! Arcurile/clemele care țin apăsate plăcuțele pot fi solicitate; reduceți solicitarea într-un mod controlat și mențineți în poziție folosind corpul etrierului.
Nu acţionaţi frâna după ce plăcuţele au fost scoase.

 
Iată procedura de înlocuire a plăcuțelor de frână (a) fără a demonta etrierul și (b) cu etrierul parțial dezasamblat.
 
a) Înlocuirea plăcuței fără a demonta etrierul: pentru etrier fix (fig.1) și etrier flotant, dacă plăcuța poate fi scoasă de sus (fig.2)
Plăcuță de frână
Fig 1. Plăcuță de frână
Disc
Fig 2. Disc

1. Scoateți plăcile de acoperire, acolo unde sunt prezente.
2. Dezasamblați dispozitivele de siguranță, cum ar fi știfturile de reținere, manșoanele de prindere, arcurile sau șuruburile utilizate la fixarea plăcuțelor de frână.
3. Deconectați conectorul indicatorului de uzură, acolo unde este prezent.
AVERTIZARE! Evitați orice scurgere de lichid de frână în rezervorul de lichid și scurgeți o parte dacă este necesar. În cazul manevrării necorespunzătoare, lichidul de frână poate provoca vătămări grave sau daune. Respectați cu strictețe instrucțiunile producătorului lichidului de frână.
4. Folosiți o unealtă de extindere pentru a împinge plăcuțele înapoi, dacă este necesar.
5. La etrierele fixe, trageți plăcuțele din corpul etrierului.
6. La etrierele flotante, începeți prin a demonta plăcuțele de frână de pe partea pistonului, apoi deplasați etrierul glisant până când celelalte plăcuțe pot fi scoase din știft (unde este cazul).
7. Scoateți eventualele lamele și înlocuiți-le cu altele noi dacă sunt deteriorate. Nu dezasamblați niciun accesoriu fixat pe pistonul de frână. Acestea trebuie reparate profesional numai de către un atelier autorizat, conform instrucțiunilor producătorului vehiculului. 
 
b) Înlocuirea plăcuțelor cu demontarea parțială a etrierului: Pentru etrier cu corp închis. Dacă nu este posibilă îndepărtarea plăcuței din partea de sus, consultați fig. 3
Etrier
Fig 3. Etrier
 
 
1. Dacă este prevăzut un indicator de uzură, deconectați conectorul.
2. În funcție de configurația etrierului, dezasamblați arcurile de blocare, șuruburile de fixare, piesele de ghidare sau bolțurile.
 
AVERTIZARE! Evitați orice scurgere de lichid de frână în rezervorul de lichid și scurgeți o parte dacă este necesar. În cazul manevrării necorespunzătoare, lichidul de frână poate provoca vătămări grave sau daune. Respectați cu strictețe instrucțiunile producătorului lichidului de frână.

3. Împingeți pistonul înapoi și pivotați sau scoateți corpul etrierului. Nu detașați tuburile de frână.
4. Sprijiniți sau suspendați corpul etrierului demontat astfel încât tuburile de frână să nu fie întinse sau deteriorate.
5. Scoateți plăcuțele de frână de pe corpul etrierului sau de pe suport.
 
Etapele următoare
 
1. Pentru ca noile plăcuțe de frână să se potrivească în etrier, împingeți pistonul înapoi.
2. La etrierele fixe cu 4 pistoane sau etrierele cu corp închis cu 2 pistoane, introduceți lamele pentru a împiedica pistoanele să iasă înapoi în timp ce celelalte pistoane sunt împinse înapoi.
3. La etrierele care combină o frână de parcare mecanică și o funcție de reglare a jocului de frână, pistonul trebuie adus înapoi în poziția inițială rotind-l sau cu ajutorul unui șurub de reglare, în funcție de tipul etrierului.
4. Curățați suportul, corpul etrierului și ghidajele cu agenți de curățare fără ulei mineral. Înlocuiți capacele de praf deteriorate sau casante. 

ATENȚIE! Nu curățați componentele sistemului de frânare cu aer comprimat, o perie rigidă sau ceva similar. Nu creați praf fin care, dacă este inhalat, poate fi dăunător sănătății. Purtați o mască de protecție dacă lucrați într-o zonă slab ventilată. Nu degresați ghidajele și ansamblurile arcului etrierului, deoarece necesită unsoare specială. Când etrierul are dificultăți de alunecare, ungeți ușor suprafețele de alunecare cu unsoare specială conform instrucțiunilor furnizate de producătorul vehiculului sau al etrierului. Materialele de frecare ale plăcuțelor și discurilor de frână nu trebuie să intre în contact cu unsorile utilizate, deoarece aceasta ar putea duce la defectarea frânei; dacă se întâmplă acest lucru, degresați discurile și folosiți plăcuțe de frână noi. Înlocuiți ghidajele corodate.

5. În cazul pistoanelor în trepte, verificați poziția corectă folosind calibre de piston dedicate și reajustați, dacă este necesar.
6. Verificați grosimea discului de frână și înlocuiți toate discurile de pe o punte dacă limita de uzură este depășită sau dacă se găsesc crăpături sau fisuri mari ale suprafeței.
7. Îndepărtați orice zone corodate de pe părțile exterioare și interioare ale suprafeței de frânare cu disc.
 
Procedura de montare
 
1. Noile plăcuțe de frână trebuie să se miște liber în ghidajele lor.
2. Suprafețele de contact ale plăcii de suport metalice a plăcuței/ghidajelor etrierului, precum și ale plăcii de suport metalice a plăcuței/pistoanelor de frână trebuie să fie unse ușor cu o unsoare specială conform instrucțiunilor producătorului vehiculului.
3. Lamelele care nu sunt corodate, îndoite sau încorporate pot fi reinstalate.
4. Dacă se are în vedere indicatorul de uzură, reconectați noul senzor sau cel existent dacă nu este deteriorat.
5. Introduceți noile plăcuțe de frână în ordine inversă, așa cum se descrie în secțiunea „Înlocuirea”, cu suprafața de frecare îndreptată spre discul de frână. În cazul plăcuțelor de frână asimetrice, săgeata trebuie să indice în direcția de rotație a discului (în treapta înainte).
6. Introduceți știfturile de fixare, arcurile și manșoanele de prindere în poziția lor inițială înainte de a fi demontate.
7. Dacă plăcuțele de frână sunt echipate cu indicatori de uzură, reconectați fișele și prizele.
8. Strângeți șuruburile de fixare sau știfturile de ghidare. Înlocuiți șuruburile autoblocante cu altele noi de același tip. 
 
AVERTIZARE! Respectați cuplul de strângere recomandat de producătorul vehiculului. Un cuplu de strângere incorect poate induce defecțiunea sistemului de frânare.

9. Frânele combinate cu o funcție de reglare mecanică a jocului frânei de parcare trebuie să aibă cursă liberă după acționări repetate ale frânei. Urmați instrucțiunile furnizate de producătorul vehiculului.
10. Înlocuiți plăcuțele de la celălalt capăt al unei punți în același mod.
 
Test de funcționare
 
După ce ați remontat roțile și ați coborât vehiculul, asigurați-vă că respectați următoarele puncte:
 
1. Verificați nivelul lichidului de frână din rezervor și completați până la linia de umplere la maxim, dacă este necesar. Utilizați numai lichid de frână nou de calitatea specificată pentru tipul de vehicul specific.
 

AVERTIZARE! În cazul manevrării necorespunzătoare, lichidul de frână poate provoca vătămări grave sau daune. Respectați instrucțiunile producătorului lichidului de frână.

ATENȚIE! Pentru a repoziționa corect plăcuțele de frână, acționați frâna în mod repetat odată ce vehiculul este înapoi pe sol.
Repetați acest proces până când cursa pedalei de frână s-a stabilizat la aproximativ o treime din cursa totală. La o forță maximă constantă a pedalei, cursa pedalei nu trebuie să se modifice chiar și pe o perioadă prelungită de aplicare.

ATENȚIE! Dacă punctul de presiune și consistența nu pot fi atinse, verificați din nou întregul sistem de frânare, deoarece în caz contrar nu poate fi exclus riscul unei defecțiuni a frânei.
Verificați din nou sistemul de frânare la scurgeri.

2. Verificați din nou nivelul lichidului de frână și completați până la linia de umplere maximă, dacă este necesar. Utilizați numai lichid de frână nou de calitatea specificată pentru tipul de vehicul specific. 

AVERTIZARE! În cazul manevrării necorespunzătoare, lichidul de frână poate provoca vătămări grave sau daune. Respectați instrucțiunile producătorului lichidului de frână. Efectuați frânări de probă la viteze reduse, ținând cont de faptul că eficiența frânelor poate fi oarecum redusă în timpul primelor frânări. Nu aplicați forță excesivă și nu efectuați frânări continue pentru a obține o rodare mai rapidă a plăcuțelor discului de frână.

3. Respectați întotdeauna instrucțiunile de rodaj furnizate de producătorul vehiculului.
4. Respectați regulile de circulație atunci când efectuați testele de frânare.
5. Efectuați un test funcțional pe un stand dinamometric pentru a vă asigura că sistemul îndeplinește toate cerințele legale.
 
Informații generale și de siguranță
 

Acest produs Brembo a fost proiectat pentru a respecta toate standardele de siguranță aplicabile. Produsele nu sunt destinate a fi utilizate diferit de utilizarea specifică pentru care au fost proiectate și fabricate. Utilizarea în orice alt scop, orice modificare sau manipulare a produsului poate afecta performanța acestuia și îl poate face nesigur.

 

O astfel de modificare sau utilizare necorespunzătoare va anula garanția limitată și poate expune persoana care utilizează astfel produsul la răspundere pentru vătămări corporale sau daune materiale aduse altora.
 
 

Plăcuțele de frână sunt supuse uzurii și, prin urmare, trebuie verificate la intervale regulate.

 

Dacă grosimea materialului de frecare rămas pe o plăcuță este mai mică de 2 mm sau indicatorul de uzură se aprinde, înlocuiți toate plăcuțele de pe o punte.

 

Discurile din kitul Brembo EV și plăcuțele din kitul Brembo EV trebuie să fie întotdeauna montate în combinație între ele. Combinarea acestora cu diferite produse ar putea pune în pericol buna funcționare a kitului.

 

În aceste instrucțiuni, avertizarea „PERICOL!înseamnă proceduri care, dacă nu sunt respectate, au un grad ridicat de probabilitate ca să provoace vătămări grave sau chiar deces. „ATENȚIE” înseamnă proceduri care, dacă nu sunt respectate, ar putea duce la daune fizice, în timp ce „AVERTIZARE!” înseamnă proceduri care, dacă nu sunt respectate, ar putea cauza deteriorarea vehiculului.
 

PERICOL!

Înainte de a începe înlocuirea, asigurați-vă că piesele de schimb sunt potrivite pentru marca și modelul de vehicul. Acest produs este vital pentru funcționarea în siguranță a vehiculului pe care este instalat și este destinat să fie instalat numai de către o persoană pricepută, calificată, care a fost instruită și/sau are experiență în instalarea și utilizarea pentru care produsul este destinat.

 

Instalatorul trebuie să fie echipat cu uneltele adecvate meseriei sale și cu cunoștințele și experiența necesare pentru a se ocupa de reparațiile vehiculelor. Instalarea necorespunzătoare sau incorectă, indiferent dacă este cauzată de nerespectarea cu fidelitate și completă a acestor instrucțiuni sau în alt mod, va anula garanția limitată și ar putea expune instalatorul la răspundere în cazul vătămării corporale sau daunelor materiale.

Brembo nu va răspunde pentru nicio daună sau vătămare cauzată unei persoane sau de către orice persoană care operează un vehicul pe care un produs înlocuitor a fost instalat necorespunzător.

 

ATENȚIE!

Piesele înlocuite trebuie eliminate în conformitate cu legea.

Este vital să evitați lovirea bruscă și/sau deteriorarea produsului, pieselor și componentelor acestuia, deoarece acest lucru le poate afecta eficiența și le poate cauza funcționarea defectuoasă. Dacă este necesar, înlocuiți orice piesă sau componentă deteriorată. Pentru a evita rănirea, vă recomandăm următoarele:
  • Purtați întotdeauna mănuși în timpul dezasamblarii și asamblarii componentelor cu margini ascuțite.
  • Nu lăsați suprafața pielii să intre în contact direct cu materialul de frecare al plăcuțelor și saboților de frână, deoarece acest lucru ar putea provoca abraziuni.
  • Nu aduceți materialul de frecare al plăcuțelor de frână, discurilor, etrierelor, tuburilor de frână etc. în contact cu grăsimi, uleiuri, alți lubrifianți sau agenți de curățare pe bază de uleiuri minerale, deoarece acest lucru ar putea duce la defectarea frânei. Dacă este necesar, înlocuiți piesele care au fost contaminate. Plăcuțele de frână trebuie înlocuite în seturi pe punte.
  • Nu folosiți unelte ascuțite, deoarece utilizarea inadecvată a acestora ar putea provoca daune. Utilizați numai unelte speciale (cheie dinamometrică, unealtă de extensie, cârlige de extragere etc.).
  • În cazul în care se observă deteriorări la orice parte a sistemului de frânare în timpul lucrului la acesta, trebuie remediate în mod corespunzător.
Limitări ale garanției
Această garanție acoperă toate defectele de conformitate apărute în termen de doi ani de la livrarea bunului. Consumatorul este obligat să raporteze vânzătorului defectul de conformitate în termen de două luni de la data descoperirii defectului menționat, fără a aduce atingere faptului că termenul de prescripție pentru a lua măsuri menite să remedieze defectul este de douăzeci și șase de luni de la livrarea bunului. În cazul unui defect de conformitate, utilizatorul are dreptul la repararea sau înlocuirea bunului sau la o reducere corespunzătoare a prețului sau la rezilierea contractului, așa cum este stabilit de art. 130 din Codul consumatorului, după caz.

Aceasta garantie constituie singura garantie oferita in legatura cu acest produs si inlocuieste orice alte garantii, atat verbale cat si scrise.

Mai este ceva ce vrei să întrebi?

Contactați echipa de asistență tehnică Brembo. Tehnicienii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!
Revenire la index
Montaj auto
Citiți articolul următor
Instrucțiuni pentru înlocuirea discurilor și plăcuțelor de frână: KIT EV
Politică de confidențialitate">