Discuri de frână compozite: o soluție pentru reducerea greutății și a consumului de combustibil al vehiculului dvs

 
Care este diferența dintre discurile de frână integrale și discurile compozite (din două părți)?
Primele sunt formate dintr-o singură piesă de fontă, în timp ce discurile compozite sunt compuse din două elemente separate: o suprafață de frânare din fontă și un butuc din aluminiu sau oțel. Aceste două componente pot fi unite într-o varietate de moduri:
  • folosind bucșe de fixare, ca în cazul discurilor flotante
  • folosind știfturi de oțel, ca în cazul discurilor nituite (de exemplu, la vehiculele premium BMW)
  • folosind turnarea, ca în cazul discurilor co-cast.
 
Discuri de frână compozite
 

Avantajele discurilor compozite: greutate redusă


Folosirea unui butuc de aluminiu (sau oțel) în loc de unul din fontă permite reducerea greutății totale a discului cu aproximativ 15%.
Această reducere poate părea nesemnificativă, dar de fapt afectează în mod semnificativ consumul de combustibil, performanța și manevrabilitatea pe șosea. Motivul este acela că discul face parte din greutatea nesuspendată a vehiculului, ceea ce afectează considerabil comportamentul vehiculului.
 
Greutățile vehiculului
Să vedem diferența dintre greutatea nesuspendată și greutatea suspendată:
  • toate piesele care rămân la aceeași distanță de sol sunt definite ca greutate nesuspendată, cum ar fi roțile, anvelopele, frânele, butucii, arborii planetari și amortizoarele.
  • greutatea susținută se referă la toate părțile vehiculului deasupra arcurilor suspensiei, cum ar fi șasiu, motor, caroserie și cutie de viteze.
 
Raportul dintre greutatea suspendată și cea nesuspendată este un parametru fundamental pentru definirea comportamentului unui vehicul și pentru a garanta un confort minim, ar trebui să fie cel puțin egal cu 5: mașinile compacte au de obicei un raport de puțin peste 5, în timp ce mașinile din segmentul premium pot chiar depăși 7 puncte.
Valorile ridicate înseamnă, de asemenea, o mai mare precizie și stabilitate, reducând impactul cauzat de suprafețele accidentate.
 
 

Performanță și emisii reduse

 
Roțile și discurile de frână sunt greutăți care folosesc mult mai mult din puterea motorului datorită mișcării lor de rotație. Prin urmare, posibilitatea de a reduce greutatea nesuspendată crește cantitatea de putere disponibilă și reduce consumul, reducând astfel și emisiile, un obiectiv vital pentru vehiculele viitorului.
 
Dar nu doar performanța vehiculului se poate îmbunătăți. Nivelurile de performanță ale sistemului de frânare beneficiază și de utilizarea unui disc plutitor, de exemplu. Bucșele de fixare dintre butuc și suprafața de frânare generează o mai mare flexibilitate a sistemului, reducând posibila deformare plastică cauzată de temperaturile ridicate. Suprafața de frânare, care se încălzește considerabil, la acest tip de disc se poate extinde fără a se deforma, evitându-se astfel deformările și solicitările permanente.
 
Discurile nituite și flotante, care sunt de obicei folosite la mașinile mai puternice și sport, pot fi aplicate și la vehiculele cu performanță mai scăzută, oferind astfel îmbunătățiri semnificative ale capacității de frânare, performanței și emisiilor vehiculului.

Mai este ceva ce vrei să întrebi?

Contactați echipa de asistență tehnică Brembo. Tehnicienii noștri vă vor contacta în cel mai scurt timp posibil!
Revenire la index
Perspectivă
Citiți articolul următor
Tehnologia și funcționarea etrierelor de frână
Politică de confidențialitate">