Discurile de frână, etrierele, plăcuțele și cilindrii principali de frână sunt cele patru puncte cardinale ale fiecărui sistem de frânare; cu toate acestea, este posibil să fie inutile fără miezul întregului sistem, lichidul de frână, care transmite forța exercitată de șofer prin pedala de frână către sistemul de frânare.
Lichidul de frână: caracteristici și tipuri
Lichidul de frână se distinge în principal prin faptul că este incompresibil, dar există alți doi parametri importanți care caracterizează diferite tipuri de lichid de frână: punctul de fierbere și vâscozitatea.
- Majoritatea mașinilor moderne folosesc lichide de frână pe bază de glicol, care sunt etichetate folosind sistemul DOT (Department of Transportation, Departamentul transporturilor). Lichidele cele mai utilizate sunt etichetate DOT3, DOT4, DOT5.1: unde fiecare etichetă se referă, printre altele, la punctul minim de fierbere și la standardele de vâscozitate;
- Cu toate acestea, alte vehicule, cele cu sistem de frânare și ambreiaj centralizate, folosesc un lichid de frână pe bază de ulei mineral, etichetat LHM.
Lichidele DOT și LHM nu trebuie combinate niciodată.
Temperatura de funcționare și formarea dopurilor de vapori
Sistemele de frânare și lichidele de frână acționează într-o gamă largă de temperaturi. În condiții extreme, temperatura lichidului de frână poate ajunge până la 200°.
Când temperatura de funcționare depășește punctul de fierbere al lichidului, se vor forma vapori, creând bule în lichid și crescând compresibilitatea, ceea ce înseamnă în cele din urmă că este nevoie de mai mult timp pentru a frâna vehiculul. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de formarea dopurilor de vapori. Acest fenomen se datorează absorbției umidității din exterior prin conducte poroase. Acest lucru va face ca lichidul să formeze bule de vapori mult înainte de a ajunge la punctul de fierbere inițial prevăzut pe etichetă.
Vâscozitatea și sistemele electronice ale sistemului de frânare
Vâscozitatea lichidului de frână este o altă cerință importantă pentru ca sistemul de frânare să funcționeze bine, în special la vehiculele moderne echipate cu sisteme antiblocare (ABS) și programe electronice de stabilitate (ESP).
Lichidele curg prin mecanismele de control din aceste sisteme (adesea supape cu pasaje foarte înguste) și este important ca vâscozitatea să fie adecvată pentru a permite transmiterea precisă și imediată a forței de frânare.
În plus, un lichid de frână bun trebuie să permită sistemului să funcționeze bine chiar și pe vreme foarte severă, iar vâscozitatea trebuie luată în considerare pentru a se asigura că nu există nicio întârziere în răspuns.
De asemenea, trebuie luate în considerare și alte caracteristici atunci când alegeți un lichid de frână bun; acestea includ: protejarea sistemului de frânare împotriva coroziunii, lubrifiere eficientă, compatibilitate cu elastomeri și stabilitate termică optimă.
Verificați lichidul de frână la intervalele de timp specificate de producător și înlocuiți-l când este necesar. Întreținerea sistemului de frânare reprezintă o contribuție importantă la siguranța vehiculului dvs.