Brzdy budúcnosti: Brzdový systém a náhradné diely

 

Časť 3. Návrh bŕzd budúcnosti a vplyv na trh

 
Túto cestu do budúcnosti brzdových systémov uzatvárame niekoľkými postrehmi o vplyve súčasných trendov na konštrukciu bŕzd budúcnosti a o vplyve na trh s náhradnými dielmi, kde spoločnosť Brembo zohráva kľúčovú úlohu vďaka svojmu záväzku k technologickému rozvoju, výskumu a neustálemu vývoju.
 
V posledných rokoch sa výrazne zvýšila hmotnosť hybridných a elektrických vozidiel, ako môžete vidieť na obr. 3. Sú znázornené tri modely Golfu VII rovnocenné z hľadiska úrovne výkonu, ale s rôznymi typmi pohonných jednotiek. Benzínový model je najľahší, ale má vysoké emisie CO2, zatiaľ čo hybridný model a plne elektrický model vážia takmer o 300 kg viac ako ich benzínový náprotivok. Tento nárast hmotnosti sa pripisuje najmä značnej hmotnosti batérií, ktorá zvyšuje aj tepelné namáhanie brzdového systému.

Ako by teda mali byť navrhnuté brzdy budúcnosti? A aké kritériá by mali spĺňať?
 
Nižšie uvádzame analýzu požiadaviek na brzdové systémy automobilov budúcnosti, a najmä rekuperačné brzdenie, ktoré elektromobily okrem tradičného trecieho brzdenia výrazne využívajú.
 
 

Rekuperačné brzdenie v hybridných a elektrických vozidlách

 
Rekuperačná brzda znamená, že vozidlo potrebuje oveľa menej tradičnej trecej brzdy v hybridných a elektrických vozidlách. Teoreticky je preto možné zmenšiť brzdové systémy a vyrobiť ich s menšími brzdovými kotúčmi. Je však nevyhnutné, aby brzdy dosahovali maximálny výkon aj bez rekuperačného brzdenia, pretože za určitých podmienok rekuperačné brzdenie nie je schopné fungovať, takže je potrebné zohľadniť bezpečnosť.
 
Okrem toho sa musí eliminovať hluk, ktorývytvára brzdový systém, v súlade so zníženou hlučnosťou elektromobilov.
 
 

Blokovanie, korózia, trenie a konštrukcia

 
Eliminácia blokovania je ďalšou nevyhnutnosťou, pretože blokovanie v elektrických vozidlách môže ohroziť energetickú bilanciu systému, a tým aj dojazd.
 
Okrem toho skutočnosť, že elektrické vozidlá menej často používajú trecie brzdy, môže viesť k nadmernej korózii brzdových kotúčov a doštičiek, pričom treba mať na pamäti, že koeficient trenia musí byť stabilný, aj keď sa brzdový systém dlhší čas nepoužíva.
 
Celkovo môžeme zhrnúť konštatovaním, že brzdy pre elektrické vozidlá si vyžadujú špecializovaný vývoj, čo otvára značný potenciál pre inovácie v oblasti prevencie korózie, trecích materiálov a ľahkej konštrukcie.
 
 

Vplyv na trh

 
V posledných rokoch väčšina výrobcov automobilov na trhu rozšírila ponuku modelov a typov pohonných jednotiek, ktoré sú k dispozícii zákazníkom.

Svetový trh je v podstate stále z 98 % založený na automobiloch so spaľovacím motorom, zatiaľ čo elektrické alebo hybridné automobily dnes predstavujú zanedbateľné percento. Hoci nevieme, ako tento podiel porastie, vieme, že bude významný, čo povedie k ešte väčšej rozmanitosti a diverzifikácii modelov v porovnaní s tými, ktoré sú k dispozícii v súčasnosti.
 
 

Záver

 
Na záver možno konštatovať, že faktory, ktoré budú v budúcnosti ovplyvňovať trh s automobilmi, budú najmä:
  • environmentálna udržateľnosť, ktorá povedie k novým predpisom, k čomu významne prispejú rozvíjajúce sa trhy v tejto oblasti
  • nové technológie, elektrifikácia, strategické rozhodnutia výrobcov a prítomnosť nových hráčov na trhu
  • nová generácia používateľov, prepojenie systémov a nové úrovne dosiahnuté technológiou autonómneho riadenia.
 
Tieto zmeny môžu nastať veľmi rýchlo, podobne ako vo svete komunikácie, kde sme vo veľmi krátkom čase prešli z pevných liniek na smartfóny, z papiera na počítače, z novín na internet, z komunikácie medzi ľuďmi na sociálne siete. To všetko za necelých 15 rokov.
 
Zmeny sú rýchle, keď rad nových technológií vyústi do nových produktov, a preto musia byť spoločnosti a odborníci pripravení nielen rozpoznať zmeny a prijať ich, ale aj využiť svoje know-how na ich formovanie a využiť nové trhové príležitosti.
 
Najdôležitejším faktorom sú znalosti a schopnosť vyvíjať nové technológie, ktoré trh potrebuje, ako aj schopnosť prístupu k údajom a informáciám, schopnosť ponúkať nové produkty a služby, ochota prijať digitálnu transformáciu a profesionalizáciua predovšetkým chuť a schopnosť študovať a držať krok s neustále sa meniacim svetom.

Je ešte niečo, na čo sa chcete opýtať?

Kontaktujte tím technickej podpory Brembo. Naši technici sa vám ozvú čo najskôr!
Návrat na zoznam
Poznatky
Prečítajte si nasledujúci článok
X Range: najlepší výkon a bezpečnosť
Zásady ochrany osobných údajov">