X Range: najlepší výkon a bezpečnosť

 
X Range spoločnosti Brembo pozostáva z perforovaných kotúčov Brembo Xtra a drážkovaných kotúčov na brzdnej ploche - Brembo Max - označovaných aj ako brzdové kotúče s drážkami, ako aj z brzdových doštičiek Xtra.
 
Perforácie a drážky na brzdnom povrchu výrazne zlepšujú výkon brzdového systému tým, že ovplyvňujú:
  • lepšiu priľnavosť
  • je zaistené čistenie a obnova trecieho materiálu
  • rozptyl vody
  • rozptyl plynov
  • lepšia rýchlosť chladenie brzdového systému
 
Kotúče Xtra a Kotúče Max s príslušnými doštičkami Xtra 
 

Výhody otvorov a drážok na brzdnom povrchu

 
Prítomnosť otvorov a drážok (označovaných drážky) na brzdovom kotúči zabezpečuje lepšiu priľnavosť a nepochybne rýchlejšiu a oveľa účinnejšiu reakciu brzdového systému, čo zaručuje vyšší koeficient trenia.

Okrem toho ďalšou dôležitou výhodou používania perforovaných alebo drážkovaných kotúčov je čistenie a priebežná obnova trecieho materiálu brzdových doštičiek. Otvory a drážky vytvárajú efekt „škrabania“, ktorý čistí povrch brzdovej doštičky od škodlivých usadenín materiálu.

Otvory tiež pomáhajú rozbiť vodný film, ktorý sa môže vytvoriť na brzdnom povrchu pri jazde za mokra. Brzdové kotúče majú konkrétne drážky smerujúce von, ktoré účinne rozptyľujú vodu, ktorá sa môže nachádzať na povrchu brzdového kotúča.

Otvory a drážky nielenže pomáhajú rozptyľovať vodu, ale zabezpečujú aj lepší odvod plynov, ktoré vznikajú pri vysokých teplotách medzi povrchom doštičky a kotúčom. Tieto plyny môžu spôsobiť vyblednutie, ktoré znižuje koeficient trenia medzi kotúčom a doštičkou s následnou stratou brzdnej účinnosti.
 
Napokon, prítomnosť otvorov alebo drážok vedie k zlepšeniu schopnosti odvádzania tepla z kotúča a doštičky, čím sa zlepšuje výkon celého brzdového systému.
 

Xtra brzdové doštičky u BRM X L01

 
Perforované alebo drážkované kotúče môžu spôsobiť vyššie opotrebovanie brzdových doštičiek, preto sa odporúča používať špeciálne vyvinuté brzdové doštičky, napríklad brzdové doštičky Brembo Xtra, ktoré boli vyrobené zo zmesi BRM X L01. Tento materiál sa skladá z viac ako 30 rôznych prvkov a spoločnosť Brembo ho úspešne testovala na prémiových športových vozidlách, ako aj na vozidlách strednej triedy, aby vyhovel potrebám fanúšikov športovej jazdy. Táto zmes zabezpečuje vyššiu stabilitu koeficientu trenia za všetkých jazdných podmienok, čím sa predchádza vzniku horúcich miest na brzdnom povrchu, a tým aj vibráciám. To dopĺňa lepší pocit vodiča pri brzdení a maximálnu presnosť jazdy. Použitie BRM X L01 navyše zabezpečuje viac najazdených kilometrov a rovnomerné opotrebovanie, čo sa prejavuje menším množstvom prachu a čistejšími ráfikmi.
 

Typové schválenie ECE R 90 pre projektovanie a výrobu

 
Fázy návrhu a výroby perforovaných a drážkovaných kotúčov musia spĺňať najprísnejšie požiadavky, aby sa zabezpečila maximálna spoľahlivosť z hľadiska pevnosti, výkonu, trvanlivosti a predovšetkým bezpečnosti.

Vo fáze návrhu je potrebné preskúmať počet, veľkosť, tvar a polohu každého otvoru alebo drážky a po procese obrábania musia nasledovať dynamometrické skúšky na skúšobnej stolici a na cestách, aby sa zabezpečil maximálny výkon za každých okolností a za všetkých jazdných podmienok a zároveň sa splnili všetky bezpečnostné a pevnostné požiadavky, ktoré očakávajú výrobcovia automobilov. Z tohto dôvodu je celý rad brzdových kotúčov Xtra a Max a brzdové doštičky Xtra homologizovaný podľa normy ECE R 90.

Vždy sa odporúča vybrať si značku s overenými konsolidovanými skúsenosťami v oblasti navrhovania a výroby perforovaných a drážkovaných kotúčov, rovnako ako sa odporúča používať brzdové doštičky, ktoré boli špeciálne navrhnuté a testované pre takéto špeciálne kotúče.

Je ešte niečo, na čo sa chcete opýtať?

Kontaktujte tím technickej podpory Brembo. Naši technici sa vám ozvú čo najskôr!
Návrat na zoznam
Poznatky
Prečítajte si nasledujúci článok
Brzdová kvapalina: prečo je pre brzdový systém vášho vozidla nevyhnutná
Zásady ochrany osobných údajov">