Brzdy budúcnosti: Stručná história automobilov

 

1. časť Autá včera, dnes a zajtra

 
Ako sa líšia súčasné autá od tých minulých a aké zmeny nás čakajú? Ako sa tieto premeny zmenili a ako ovplyvnia brzdový systém a jeho komponenty? Na tieto otázky budeme odpovedať tak, že v tejto prvej časti budeme analyzovať vývoj automobilov až po súčasnosť a v druhej časti „Brzdy budúcnosti“ sa budeme zaoberať najmä hlavnými trendmi, ktoré prispejú k formovaniu automobilubudúcnosti:
  • šetrnosť k životnému prostrediu
  • bezpečnosť
  • mobilita
 
V časti tri, budeme podrobne analyzovať účinky týchto transformácií na brzdový systém a na trh s náhradnými dielmi vo všeobecnosti.
 
 

Čo sa zmenilo od áut v minulosti po tie súčasné?

 
Automobily prešli za posledných niekoľko desaťročí množstvom zmien, ale ako si ukážeme o chvíľu, ich hlavné vlastnosti zostali rovnaké. Vezmime si napríklad VW Golf, ktorý prišiel na trh v roku 1975, teda pred viac ako 45 rokmi.

Ak analyzujeme päť podobných modelov s benzínovým motorom, od Golfu I z roku 1975 po Golf VII z roku 2012 (pozri tabuľku 1), vidíme, že v priebehu rokov sa zvýšila hmotnosť vozidla aj jeho maximálna rýchlosť, a teda aj výkon motora. Tieto vlastnosti prešli v posledných desaťročiach podobnými zmenami vo väčšine automobilov.
 
500 stará a nová 500, svetlomodrá farba
 
Hmotnosť sa zvýšila z rôznych dôvodov, najmä z dôvodu zväčšenia rozmerov automobilov a väčšieho množstva bezpečnostných zariadení na palube, tyčí vo dverách a viacerých airbagov, ako aj prítomnosti elektronických zariadení.

Zvýšená hmotnosť a rýchlosť samozrejme viedli k potrebe používať čoraz výkonnejšie brzdové systémy, ktoré rozptyľujú kinetickú energiu v dôsledku zvýšeného množstva tepla vznikajúceho pri brzdení.
 
Napriek tomu treba poznamenať, že za 130 rokov od vynájdenia automobilu sa jeho hlavné komponenty v podstate nezmenili:
  • mozog: vodič
  • srdce: spaľovací motor
  • nohy: kolesá.
 
 

Autá budúcnosti: hlavné trendy

 
Budúcnosť automobilov budú podľa väčšiny odborníkov ovplyvňovať tri hlavné trendy:
  • environmentálna udržateľnosť: znižovanie emisií a elektrifikácia pohonných jednotiek
  • bezpečnosť: čoraz pokročilejšie asistenčné systémy vodiča
  • mobilita: nový spôsob, ako si užiť vzťah s autom.
 
Tento posledný aspekt závisí od spôsobu platby za používanie, ktorý nové generácie uprednostňujú: Generácia Y v skutočnosti nemá záujem vlastniť auto, ale uprednostňuje používanie aplikácie, aby si v jednotlivých prípadoch vybrala najvhodnejší dopravný prostriedok pre svoje momentálne potreby.
 
Zatiaľ čo environmentálna udržateľnosť, bezpečnosť a mobilita budú formovať budúcnosť automobilu, je zrejmé, že aj komponenty prejdú výraznými zmenami, a medzi ne patrí aj brzdový systém, ktorému sa budeme venovať v druhej časti.

Je ešte niečo, na čo sa chcete opýtať?

Kontaktujte tím technickej podpory Brembo. Naši technici sa vám ozvú čo najskôr!
Návrat na zoznam
Poznatky
Prečítajte si nasledujúci článok
Brzdy budúcnosti: Brzdový systém budúcnosti
Zásady ochrany osobných údajov">