2. Fren balatalarını sabitlemek için kullanılan tahdit pimleri, kelepçeli kollar, yaylar ve vidalar gibi emniyet aygıtlarını sökün.
3. Varsa aşınma göstergesi konnektörünü sökün.
UYARI! Hidrolik haznesinden fren hidroliği sızıntısı önleyin ve gerekiyorsa bir kısmını boşaltın. Yanlış elleçlenmesi halinde fren hidroliği ciddi yaralanma veya hasara neden olabilir. Fren hidroliği üreticisinin talimatlarını dikkatlice takip edin.
4. Gerekiyorsa balataları geri itmek için bir genişletme aleti kullanın.
5. Sabit kaliperlerde, balataları kaliper gövdesinden çekip çıkartın.
6. Yüzer kaliperlerde, fren balatalarını piston tarafından sökmeye başlayın, daha sonra kayar kaliperi diğer balatalar pimden çıkartılabilen kadar (ilgili yerlerde) kaydırın.
7. Ayar sacını çıkartın ve hasarlıysa yenileriyle değiştirin. Fren pistonuna sabitlenmiş herhangi bir aksesuarı sökmeyin. Bunların sadece yetkili servis tarafından profesyonel olarak, araç üreticisi talimatlarına uygun olarak tamir edilmesi gerekir.
b) Kaliperi kısmen sökerek balata değişimi: Yumruk kaliper için. Balatayı üstten sökmek mümkün değilse, bakınız Şek. 3
1. Eğer aşınma göstergesi varsa, konnektör bağlantısını sökün.
2. Kaliper konfigürasyonuna bağlı olarak kilit yaylarını, sabitleme vidalarını, kılavuz parçaları veya cıvataları sökün.
UYARI! Hidrolik haznesinden fren hidroliği sızıntısı önleyin ve gerekiyorsa bir kısmını boşaltın. Yanlış elleçlenmesi halinde fren hidroliği ciddi yaralanma veya hasara neden olabilir. Fren hidroliği üreticisinin talimatlarını dikkatlice takip edin.
3. Pistonu geri itin ve kaliper gövdesini milden çıkartın veya sökün. Fren borularını çıkartmayın.
4. Çıkartılan kaliper gövdesini, fren boruları gerilmeyecek veya hasar görmeyecek şekilde destekleyin veya asın.
5. Fren balatalarını kaliper gövdesinden veya etriyeden sökün.
Sonraki adımlar
1. Yeni fren balatalarını kalipere takmak için pistonu geri itin.
2. 4-pistonlu sabit kaliperler veya 2-pistonlu yumruk kaliperlerde, diğer pistonlar geri itilirken pistonların geri çıkmasını önlemek için ayar sacı yerleştirin.
3. Mekanik el freni ve fren açıklığı ayar özelliğibi birleştiren kaliperlerde piston, kaliperin türüne bağlı olarak çevirerek veya bir ayar vidası ile orijinal konumuna geri getirilmelidir.
4. Etriyeyi, kaliper gövdesini ve kılavuzları madeni olmayan yağ bazlı temizlik maddeleriyle temizleyin. Hasarlı veya kırılganlaşmış toz kapaklarını değiştirin.
DİKKAT! Fren sistemi bileşenlerini basınçlı hava, sert fırça ve benzeri şeylerle temizlemeyin. Solunduğu taktirde sağlığa zararlı olabilecek ince tozları kaldırmayın. İyi havalandıırlmayan bir yerde çalışıyorsanız, solunum maskesi kullanın. Kılavuzları ve kaliper yay tertibatı gresini temizlemeyin, bunlar için özel bir gres gereklidir. Kaliper kolaylıkla kaymıyorsa, kayar yüzeyleri araç veya kaliper üreticisinin talimatlarına uygun şekilde özel gres kullanarak gresleyin. Fren balataları ve disklerinin sürtünme malzemesi, kullanılan greslerle temas etmemelidir, çünkü fren arızasına neden olabilir; böyle bir durumda disklerin gresini temizleyin ve yeni fren balataları kullanın. Paslanmış kılavuzları değiştirin.
5. Adımlı pistonlarda, ilgili piston ölçerleri kullanarak konumun doğruluğunu kontrol edin ve gerekiyorsa yeniden ayarlayın.
6. Fren diski kalınlıklarını kontrol edin ve aşınma sınırı aşılmışsa veya ağır yüzey çatlamaları ya da kırıkları mevcut ise, aks üzerindeki tüm diskleri değiştirin.
7. Disk frenleme yüzeyinin dış ve iç kısımlarındaki paslanmış alanları sökün.
Montaj prosedürü
1. Yeni fren balataları, kılavuzlarında serbestçe hareket etmelidir.
2. Balata metal destek plakası/kaliper kılavuzlarının ve balata metal destek plakası/fren pistonlarının temas yüzeylerin,n özel gres ile araç üreticisinin talimatlarına uygun olarak hafifçe greslenmesi gerekmektedir.
3. Paslanmamış, bükülmemiş veya gömülmemiş ayar sacları yeniden takılabilir.
4. Eğer aşına göstergesi öngörülmüşse, yeni sensör veya hasarlı değilse mevcut olanı geri takın.
5. Yeni balataları “Değişim” kısmında açıklandığı gibi ters sıralamayla takın, sürtünme yüzeyi fren diskine baksın. Asimetrik fren balatalarında ok işareti, diskin dönüş yönünü göstermelidir (ileri viteste).
6. Tespit pimlerini, yayları ve kelepçeli kolları sökülmeden önceki konumuna takın.
7. Eğer fren balataları aşınma göstergesi donanımına sahipse, tapaları ve soketleri geri bağlayın.
8. Sabitleme vidalarını veya kılavuz pimlerini sıkın. Kendinden kilitli vidaları aynı tipten yenileriyle değiştirin.
UYARI! Araç üreticisi tarafından önerilen sıkma torkuna uyun. Yanlış bir sıkma torku, fren sistemi arızasına neden olabilir.
9. Mekanik el freni açıklık ayar özelliğini barındıran frenlerin, freninin tekrarlı şekilde çalıştırılması sonrasında serbest hareket etmesi gereklidir. Araç üreticisi tarafından verilen talimatlara uyun.
10. Aksın diğer tarafındaki balataları aynı şekilde değiştirin.
Fonksiyonel test
Tekerleri geri taktıktan ve aracı indirdikten sonra aşağıdaki hususlara uyduğunuzdan emin olun:
1. Haznedeki fren hidroliği seviyesini kontrol edin ve gerekiyorsa maksimum dolum seviyesine tamamlayın. Sadece araç tipi için belirtiln sınıfta yeni fren hidroliği kullanın.
UYARI! Yanlış elleçlenmesi halinde fren hidroliği ciddi yaralanma veya hasara neden olabilir. Fren hidroliği üreticisinin talimatlarına uyun.
DİKKAT! Fren balatalarını doğru şekilde geri yerleştirmek için, aracı zemine indirdikten sonra freni üst üste çalıştırın.
Fren pedalı hareketi mesafesi, toplam hareket mesafesinin yaklaşık üçte birinde dengelendiğinde bu işlemi tekrar edin. Sabit maksimum pedal kuvvetinde pedalın hareket mesafesi, uzun süreli uygulamada bile değişmemelidir.
DİKKAT! Eğer basınç noktası ve istikrar elde edilemiyorsa, tüm fren sistemini tekrar kontrol edin, aksi halde fren arızası riski ortadan kaldırılamaz.
Fren sistemini sızıntılara karşı kontrol edin.
2. Fren hidroliği seviyesini kontrol edin ve gerekiyorsa maksimum dolum seviyesine tamamlayın. Sadece araç tipi için belirtiln sınıfta yeni fren hidroliği kullanın.
UYARI! Yanlış elleçlenmesi halinde fren hidroliği ciddi yaralanma veya hasara neden olabilir. Fren hidroliği üreticisinin talimatlarına uyun. İlk fren uygulamaları esnasında fren etkinliğinin azalmış olabileceğini göz önünde bulundurarak, düşük hızlarda fren uygulaması denemeleri gerçekleştirin. Fren diskini daha hızlı alıştırmak için aşırı kuvveet uygulamayın veya devamlı frenleme yapmayın.
3. Daima araç üreticisi tarafından verilen alıştırma talimatlarına uyun.
4. Fren testi yaparken trafik kurallarına uyun.
5. Sistemin yasal gerekliliklere uyduğundan emin olmak için test tamburu üzerinde fonksiyonel test gerçekleştirin.
Genel ve güvenlik bilgileri