Fren bileşenlerinin verimli bir şekilde çalışmaları için sürtünme oluşturmak üzere birbirlerine temas etmeleri gerekir. Bununla birlikte aracın yavaşlaması gerekmiyorken, fren diskleri ve balatalarının uzun temasa neden olup hareketi engellememeleri ya da daha da kötüsü, sürtünmeden kaynaklanan aşırı ısı nedeniyle bileşenlerin hasar görmemesi için geri çekilmesi hayati öneme sahiptir.
Fren diski ve fren balatası arasındaki hafif temas uzun vadede düzensiz bileşen aşınmasına, fren sisteminin aşırı ısınmasına ve gürültü ve titreşim üretmesine neden olabilir.
Bir fren sisteminin düzgün ve güvenli bir şekilde çalışması için, bileşenlerin serbestçe hareket edebilmeleri gerekir. İkincisi malzemenin mekanik dayanımı ve ısıl direncinden yararlanmak için metalden yapılmıştır ancak bunun olumsuz tarafı metallerin çoğunun zamanla korozyona uğrama ve bozulma eğiliminde olmasıdır.
Kaliper kılavuzu, metal ve çevresi arasında meydana gelen elektrokimyasal reaksiyon nedeniyle korozyona karşı en hassas bileşenlerden biridir.
Bir aracın fren sistemi sürekli olarak gerilime ve hepsi de korozyonun hızını artıran kirlenme, su, tuz ve kir gibi diğer faktörlere tabidir. Hatta agresif yüksek basınçlı yıkama bile zararlı olabilir ve hoş olmayan sonuçlara yol açabilir: Yüksek basınçlı su püskürtme kaliperlerdeki sıkma contalarını koparmak ve kayan yüzeyler arasında su kaçağı oluşturmak için yeterlidir. Dahası alkalin deterjanlar istenmeyen sesler oluşturabilecek korozyona ve oksidasyona yol açarak kaliper temas noktalarını sökmeyi, bakımını yapmayı ve özel yağlayıcı uygulamayı gerekli hale getirebilir.
Hangi yağlayıcı kullanılmalıdır?
Fren sisteminin düzgün çalıştığından emin olmak için doğru yağlayıcıyı tercih etmek son derece önemlidir. Uygun olmayan yağlayıcı kullanımı istediğiniz etkinin tersini oluşturabilir, başka bir deyişle yağlı kılavuzlar kaliperde asidik hale gelerek braketin hareketliliğini kaybetmesine ve frenlerin aşırı ısınmasına neden olur.
Fren sistemini yağlamak için piyasada bulunabilen bazı ürünler vardır: Bakır bazlı yağlayıcılar son derece popülerdir ancak galvanik oksitlenmeyi engellemek için bunlar yerine bakır içermeyen yağlayıcılar kullanılması önerilir.
Ayrıca kullanılacak yağlayıcının türü işlem yapılacak temas yüzeyine bağlıdır. Bir yağlayıcının desteklerin ve kaliperlerin üzerindeki dayanma noktaları gibi açıktaki temas noktaları için frenlemeden kaynaklanan yüksek sıcaklıklarla başa çıkabilmesi, aynı zamanda da korozyona karşı koruma sağlamak üzere suyla “yıkamaya” direnç gösterebilmesi gerekir.
Bir yüzer kaliperin kayar kılavuzları ve ilgili pimleri için farklı türde bir yağlayıcı gereklidir. Fren kaliperinin lastik kısımları (sıkma contaları, toz kapakları, diğer kapaklar ve kayar pim lastik kılıfları), DOT fren hidrolikleriyle uyumlu bir malzeme olan EPDM kullanılarak üretilir.
EPDM; madeni yağ, yağlayıcılar ve aşındırıcı deterjanlar gibi uyumsuz ürünler kullanılırsa zarar görebilir. Lastik kısımlar yağlayıcıyı emer ve sıkılma kapasitelerini kaybettirecek şekilde zamanla şişer. Bu, fren kaliperinde ciddi zarara neden olabilir. Bunun ayrıca fren diskleri ve balataları, fren performansı ve konforu, ayrıca bileşenlerin dayanıklılığı üzerinde de olumsuz sonuçları olur.
Bu nedenle kaliper bakımı görevlerini gerçekleştirirken, doğru yağlayıcıyı dikkatlice seçip belirli alanlara özenle uygulamanız, ayrıca yağlama ve bileşen incelemeyle ilgili tüm görevleri doğru şekilde gerçekleştirmeniz önerilir.
Fren kaliperi bakımını nasıl doğru şekilde yapabilirsiniz?
Bir uzman tarafından gerçekleştirilen uygun kaliper bakımı için, bileşenin tamamen verimli kalmasını sağlayan bir dizi görev gereklidir:
- Yayları ve kaliper braketlerini inceleyip temizleyin. Balata yataklarını iyice temizleyin;
- Fren balatası ve kaliper arasındaki temas noktalarını özel yağlayıcı ile yağlayın;
- Zarar görmediklerinden, korozyona uğramadıklarından ve düzgünce kaydıklarından emin olmak için pistonlar, contalar, kapaklar ve kaliperin kayar bileşenlerini kontrol edin. Kaçak olmadığından emin olmanız önerilir;
- Kaliperin kayar pimlerini temizleyip özel yağlayıcıyla yağlayın.
- Her bileşen için özel gres kullanın;
- Bileşenleri zarar görmeleri, korozyona uğramaları ve bükülmeleri durumunda, yeni, kaliteli bileşenlerle (Brembo fren kaliperi onarım seti hakkında daha fazla bilgi edinin) değiştirin.