Fren sıkışması nasıl önlenir: brembo tavsiyeleri

Sokağa çıkma kısıtlaması, birçok insanın hayatında değişikliğe neden oldu. Birçok kişi evden çalışmaya başladı ve sadece gerekli yolculuklara izin verildiği için araç kullanımı azaldı. Bu, arabaların uzunca bir süre hareket etmeden park halinde bırakılacağı anlamına gelir. Arabasını garaja park etme imkanı olmayanlar, dışarıya park etmektedir.
Maalesef, araç bu durumda bir süreliğine kalırsa, frenlerde problem oluşmaya başlar, sürüş sırasında düzgün çalışmasına engel olur.
 
Fren disklerinin yüzeyinde aşınma oluşmaya başlayacak ve aracın normal kullanımı ile birlikte bu pas, frene basılarak giderilecektir.
Ancak araç bir süre kullanılmadıysa bu durum, aşınmadan etkilenen alanların genişlemesine neden olabilir. Frenlerin yüzeyinde oluşan aşınma, frene basma esnasında gürültüye neden olur ve daha da kötüsü, fren sisteminin performansının düşmesi nedeniyle durma mesafelerini artırır.
 
Tek sorun bu değil, çünkü park freni devreye girdiğinde, fren balataları/fren pabuçları fren diskleri/tamburları ile temas halindeydi.  Aşınma artarak bu bileşenlerin birbirine yapışmasına neden olur ve bu durum, aracın bir sonraki sürüşünde tekerleklerin hareket etmesine engel olacaktır. Bu durum fren sıkışması olarak bilinir.
 
Bazı basit adımların uygulanmasıyla fren aşınmasının önlenmesi mümkündür:
  • Araç motorunu çalıştırın, motor çalışırken park frenini bırakın ve hafifçe frene basarak aracı ileri geri kısa bir mesafe hareket ettirin;
  • Frenler temas ettiklerinde yüzey korozyonunu “temizleyecek” ve korozyonun birikmesini ve sorunlara neden olmasını önleyecektir.
Bu işlemin haftada bir kez yapılması önerilir ve aküyü yeniden şarj etmek ve motoru iyi durumda tutmak için motorun 15 dakika çalıştırılmasıyla birlikte gerçekleştirilebilir;
  • Bu bakım önerisini yerine getiremediyseniz, lütfen araç kapalı iken ilk kez çalıştırdığınızda ekstra özen gösterin. Doğru çalıştıklarından emin olmak için frenlere hafifçe basarak test edin. Aşırı aşınma nedeniyle ilk birkaç kilometrede bazı fren sesleri (gıcırtı, gıcırdama, çatırdama) meydana gelebilir;
  • Bu sesler devam ederse, başka belirtilere dönüşürse (titreme) veya daha da kötüsü, tekerlekler tutulduğu için aracınızı hareket ettiremezseniz,aracınızı eski haline getirmesi için en yakın Brembo Uzmanı ile irtibata geçin.
 

Sormak istediğiniz başka bir şey var mı?

Brembo teknik destek ekibiyle iletişime geçin. Teknisyenlerimiz sizinle en kısa zamanda iletişime geçecek.
Dizine geri dön
Bakım
Sonraki makaleyi oku
Minimum fren diski kalınlığı
Gizlilik Politikası">