Bremsevæske: derfor er det vigtigt for din bils bremsesystem

 
Bremseskiver, bremsebakker, bremseklodser og hovedbremsecylindre er de fire kardinalpunkter i ethvert bremsesystem, men de vil sandsynligvis være ubrugelige uden kernen i hele systemet, nemlig bremsevæsken, som overfører den kraft, føreren udøver gennem bremsepedalen, til bremsesystemet.
 

Bremsevæske: egenskaber og typer

 
Bremsevæske er først og fremmest kendetegnet ved, at den er inkompressibel, men der er to andre vigtige parametre, som kendetegner forskellige typer bremsevæske: deres kogepunkt og deres viskositet.
  • De fleste moderne biler bruger glykolbaserede bremsevæsker, som er mærket efter DOT-systemet (Department of Transportation). De mest anvendte væsker er mærket DOT3, DOT4, DOT5.1, der hver især henviser til minimumstandarder for kogepunkt og viskositet.
  • Andre køretøjer, dem med et centralt bremsesystem og kobling, bruger dog en mineraloliebaseret bremsevæske, mærket LHM.
 
DOT- og LHM-væsker må aldrig kombineres.
 
Bremsevæskeserier identificeret af DOT- (Department of Transport) og LHM- (dvs. Mineralbaserede) numre.
 

Driftstemperatur og dampspærre

 
Bremsesystemer og bremsevæsker virker over en bred vifte af temperaturer. Under ekstreme forhold kan bremsevæskens temperatur komme op på 200°.
Når driftstemperaturen overstiger væskens kogepunkt, dannes der damp, som skaber bobler i væsken og øger kompressionsevnen, hvilket i sidste ende betyder, at det tager længere tid at bremse køretøjet. Dette er kendt som dampspærre. Dette fænomen skyldes absorption af fugt udefra gennem porøse rør. Det får væsken til at danne dampbobler, længe før den når det oprindelige kogepunkt, der er angivet på etiketten.
 

Viskositet og elektroniske systemer i bremsesystemet

 
Bremsevæskens viskositet er en anden vigtig forudsætning for, at bremsesystemet fungerer godt, især i moderne køretøjer, der er udstyret med antiblokeringssystemer (ABS) og elektroniske stabilitetsprogrammer (ESP).
Væsker flyder gennem kontrolmekanismer i disse systemer (ofte ventiler med meget snævre passager), og det er vigtigt, at viskositeten er passende for at give mulighed for præcis og øjeblikkelig overførsel af bremsekraften.
Desuden skal en god bremsevæske gøre det muligt for systemet at fungere godt selv i meget hårdt vejr, og der skal tages højde for viskositeten for at sikre, at der ikke er nogen forsinkelse i reaktionen.

Andre egenskaber bør også tages i betragtning, når man vælger en god bremsevæske, og disse omfatter: beskyttelse af bremsesystemet mod korrosion, effektiv smøring, kompatibilitet med elastomerer og optimal termisk stabilitet.
Få din bremsevæske kontrolleret med de tidsintervaller, der er angivet af producenten, og udskift den, når det er nødvendigt. Vedligeholdelse af bremsesystemet er et vigtigt bidrag til dit køretøjs sikkerhed.

Er der andet, du vil spørge om?

Kontakt Brembos tekniske supportteam. Vores teknikere vender tilbage til dig hurtigst muligt!
Tilbage til indekset
Indblik
Læs næste artikel
Reparationssæt til bremsebakker
Privatlivspolitik">