Kompositbremseskiver: en løsning til at reducere dit køretøjs vægt og brændstofforbrug

 
Hvad er forskellen mellem integrerede bremseskiver og kompositskiver (i to dele)?
Førstnævnte består af et enkelt stykke støbejern, mens kompositskiver består af to separate elementer: en bremseflade af støbejern og et nav af aluminium eller stål. Disse to komponenter kan sættes sammen på forskellige måder:
  • ved hjælp af fastgørelsesbøsninger, som det er tilfældet med flydende skiver
  • ved hjælp af stålstifter, som det er tilfældet med nittede skiver (f.eks. på premium BMW-køretøjer)
  • ved hjælp af støbning, som det er tilfældet med samstøbte skiver.
 
Kompositbremseskiver
 

Fordele ved kompositskiver: reduceret vægt


Ved at bruge et nav af aluminium (eller stål) i stedet for et af støbejern kan skivens samlede vægt reduceres med ca. 15 %.
Denne reduktion kan synes ubetydelig, men i virkeligheden påvirker den brændstofforbruget, ydeevnen og vejgrebet betydeligt. Årsagen er, at skiven er en del af køretøjets uaffjedrede vægt, hvilket i høj grad påvirker køretøjets opførsel.
 
Køretøjets vægt
Lad os se på forskellen mellem uaffjedret vægt og affjedret vægt:
  • Alle dele, der forbliver i samme afstand fra jorden, defineres som uaffjedret vægt, f.eks. hjul, dæk, bremser, nav, halvaksler og støddæmpere.
  • Den affjedrede vægt refererer til alle de dele af køretøjet, der befinder sig over fjedrene, som f.eks. chassiset, motoren, karrosseriet og gearkassen.
 
Forholdet mellem affjedret og uaffjedret vægt er et grundlæggende parameter til at definere et køretøjs opførsel, og for at garantere minimal komfort bør det være mindst 5: Kompakte biler har normalt et forhold på lige over 5, mens biler i premium-segmentet endda kan overstige 7 point.
Høje værdier betyder også større præcision og stabilitet, hvilket reducerer påvirkningen fra ujævne overflader.
 
 

Ydeevne og reduceret udledning

 
Hjul og bremseskiver er vægte, som bruger meget mere af motorens kraft på grund af deres roterende bevægelse. At kunne reducere mængden af uaffjedret vægt øger derfor den tilgængelige effekt og reducerer forbruget og dermed også udledningen, hvilket er et vigtigt mål for fremtidens køretøjer.
 
Men det er ikke kun køretøjets ydeevne, der kan forbedres. Bremsesystemets ydeevneniveauer nyder også godt af brugen af f.eks. en flydende skive. Fastgørelsesbøsningerne mellem navet og bremsefladen skaber større fleksibilitet i systemet og reducerer den mulige plastiske deformation, der forårsages af høje temperaturer. Bremsefladen, som opvarmes betydeligt, kan i denne type skive udvide sig uden at blive deformeret, hvorved permanente deformationer og spændinger undgås.
 
Nittede og flydende skiver, som normalt bruges på mere kraftfulde og sportslige biler, kan også anvendes på køretøjer med lavere ydelse, hvilket giver betydelige forbedringer af systemets bremsekapacitet, ydeevne og køretøjets emissioner.

Er der andet, du vil spørge om?

Kontakt Brembos tekniske supportteam. Vores teknikere vender tilbage til dig hurtigst muligt!
Tilbage til indekset
Indblik
Læs næste artikel
Brembo fremviser sit nyeste produktsortiment til eftermarkedet på automechanika frankfurt 2022
Privatlivspolitik">