Tilspændingsmomenter

Bremsesystemets korrekte funktion afhænger direkte af det korrekte tilspændingsmoment for hjulene.
 

Betydningen af det korrekte tilspændingsmoment på hjulene bliver ofte overset, især når der skal skiftes dæk. Et dårligt fastspændt hjul, hvad angår korrekt tilspænding af møtrikker og bolte, har meget at gøre med de irriterende vibrationer i rattet, når du bremser, og med den generelle fejlfunktion i dit bremsesystem.
Desuden har det alvorlige konsekvenser for dit køretøjs og dine passagerers sikkerhed.
 
Overdreven eller utilstrækkelig tilspænding af hjulbolte kan potentielt have katastrofale konsekvenser. Møtrikker og bolte, der er for stramme, kan blive deforme, forlængede eller endda knække, især når man kører over huller eller vejbump.
 
Manuel stramning af møtrikker og bolte på et hjul
 
I de senere år er det blevet bevist, at den udbredte praksis med at bruge luftpistoler eller konventionelle elektriske pistoler med maksimal effekt fører til forringelse af gevindene ved hver installation og får hjulboltene til at holde op med at fungere korrekt.
I nogle tilfælde kan andre komponenter – som f.eks. navet – blive beskadiget, når hjulboltene spændes til det. Årsagen til denne skade er den forkerte procedure for fastgørelse af hjulet til hjulnavet – en situation, der forekommer oftere, end man skulle tro.

Problemet med forkert hjulmontering er stigende på grund af den løbende udvikling af køretøjer.
Stigningen i køretøjets dimensioner – både i generel højde og selve hjulstørrelsen – og den reducerede størrelse af navet er alle årsager til, at hjul-bremseskive-nav-enheden i en moderne bil udsættes for stigende spændinger, som genereres af de kræfter, der konvergerer på det punkt, sammenlignet med et køretøj, der er 20 eller 25 år gammelt.

Uregelmæssig tilspænding af hjulmøtrikker kan forårsage selv det mindste slør mellem navbremsen og skivehjulsenheden, hvilket vil føre til følgende problemer.
Da skiven presses skiftevis mod bremseklodsen og vil gøre det oftere efter den første opbremsning, har klodsen en tendens til at justere sin position i forhold til bremseskiven, hvilket er grunden til, at der kan opstå mere intensive vibrationer.
 
Den vekslende kontakt (nogle gange kan man faktisk se det ved at bevæge hjulet med hånden) varmer det ene område af bremseskiven mere op end det andet. Når føreren bremser, vil man opleve en vibrerende fornemmelse fra rattet, forårsaget af den uregelmæssige friktionskontakt mellem bremseskiven og bremseklodsen på grund af de forskellige temperaturer, der genereres. Det er meget let at skelne dette særlige problem fra den mere generiske "forvrængede bremseskive". I sidstnævnte tilfælde vibrerer rattet, når problemet opstår, men det gør pedalen ikke.

I hele bremseskivens og bremseklodsernes levetid vil bremseskiven være deformeret, og klodserne vil lide af uregelmæssigt slid. På grund af deformationen af bremseskiven forårsaget af den konstante alternative kontakt, vil pedalen også begynde at vibrere.
 
Hvad er den korrekte tilspændingsprocedure?
 
Tilspænding af hjulene skal udføres med en momentnøgle i henhold til et specifikt tilspændingsmoment, der er knyttet til dimensionerne, møtrikkernes og boltenes materiale og til gevindtypen. Tilspændingsmomentet er normalt angivet i køretøjets servicehåndbog.

Du kan bruge en konventionel pulsnøgle på den laveste indstilling (værktøjets tilspændingsmoment må ikke overstige det krævede moment) eller nøgler med en momentbegrænsningsfunktion, som sikrer, at det angivne moment ikke overskrides.

Brug af et tilspændingsmoment, der er lavere end den foreskrevne værdi, kan føre til, at hjulboltene løsnes, mens et højere tilspændingsmoment kan føre til deformation af bremseskiverne eller brud, ud over at det kan være vanskeligt at fjerne hjulboltene i tilfælde af en punktering.
 
For at sikre god kontakt mellem hjulet, bremseskiven og navet er det tilrådeligt at udføre en "stjerne"-spændingssekvens, hvilket vil sige at spænde den første møtrik og derefter den modsatte (i stedet for den næste).
 
Eksempler på stjernespænding med 4, 5 eller 6 bolte:
 
Ikon: stjernespænding med 4, 5 og 6 bolte
 
Hjulene er monteret korrekt, når møtrikkerne er spændt med det moment, der er angivet af bilproducenten, og hjulet er justeret korrekt på navet.
 

Er der andet, du vil spørge om?

Kontakt Brembos tekniske supportteam. Vores teknikere vender tilbage til dig hurtigst muligt!
Tilbage til indekset
Vedligeholdelse
Læs næste artikel
Retningsbestemte bremseklodser
Privatlivspolitik">