Ohjeet jarrulevyjen ja jarrupalojen vaihtamiseen: EV KIT

Lue kaikki ohjeet huolellisesti ja noudata niitä. Samat ohjeet löytyvät jarrulevyn ja jarrupalan pakkauksesta. Muista säilyttää ne tuotteen koko elinkaaren ajan. Luovuta ne uudelle omistajalle, jos myyt ajoneuvon.
Ohjeet ovat vain yleisiä suuntaviivoja, koska jarrulevyt voivat poiketa alla olevista kuvista.

HUOMIO!
Brembo EV Kit -jarrulevyt ja Brembo EV Kit -jarrupalat on aina asennettava yhdessä. Niiden yhdistäminen muihin tuotteisiin voi vaarantaa koko tarvikesarjan luotettavan toiminnan.
 
Vaihtomenettely
 
Tässä on esitetty jarrulevyn vaihtomenettely yhden pyörän osalta. Kaikki toimenpiteet on toistettava akselin toisenkin pyörän kohdalla.
Kuvattu menettely koskee yhtä pyörää. Se on toistettava akselin toisen pyörän kohdalla.
 
1. Remove the wheel
1. Poista pyörä.
2. Remove the pads and pull back the piston(s). Use the dedicated tool!
2. Poista jarrupalat ja vedä mäntä/männät taakse. Käytä tähän tarkoitettua työkalua! 
3. Remove the caliper from its mount
3. Poista jarrusatula sen asennuskohdasta.
 
VAARA! Älä irrota jarrunesteen syöttöletkua jarrusatulasta. Ripusta jarrusatula varmistaen, että syöttöletku ei tule kireälle.
4. If necessary, disassemble the wheel hub before removing the disc. Then disassemble the brake disc.
4. Jos tarpeen, irrota pyörännapa ennen jarrulevyn poistamista. Irrota sitten jarrulevy. 
5. Clean the mounting face on the new disc.
5. Puhdista uuden jarrulevyn asennuspinta.
 
VAROITUS! Älä likaa asennuspintaa öljyllä tai rasvalla.
6. Thoroughly clean the disc mounting face on the wheel hub, removing any deposits and rust; check that the surface is not damaged or deformed, and restore it to the proper condition if necessary.
6. Puhdista pyörännavassa olevan jarrulevyn asennuspinta perusteellisesti kerääntymistä ja pölyistä. Tarkista, että pinnalla ei ole vaurioita eikä vääntymiä. Palauta se alkuperäiseen tilaan, jos tarpeen. 
7.	Check for smooth rotation and correct end float of the wheel bearings.
7. Tarkista, että pyörän laakerit pyörivät pehmeästi ja oikean liikematkan verran. 
Rimontaggio mozzo ruota
8. Jos pyörän napaa ei ole poistettu: aseta uusi jarrulevy pyörän napaan ja kiinnitä se kiinnitysruuvilla. Säädä laakeria tarpeen tullen noudattaen ajoneuvon valmistajan ohjeita. 
9. Assemble the hub and disc, tightening the fastening screws at the specified torque
9. Jos pyörän napa on poistettu vaiheessa 4 (kuva D): kokoa napa ja jarrulevy ja kiristä kiinnitysruuvit määritettyyn kiristysmomenttiin. Aseta navan ja jarrulevyn kokoonpano pyörän akselille. Säädä laakeria ja päätä kiinnitystoimenpide ajoneuvon valmistajan ohjeita noudattaen. 
Lue artikkeli oikeasta kiristysmomentista.
10. Check lateral runout of the disc using the metrology kit
10. Tarkista jarrulevyn sivuttainen heitto käyttämällä metrologian tarvikesarjaa; mittakello on asetettava kuvan mukaisesti 5 mm:n etäisyydelle ulkohalkaisijasta. Kiinnitä jarrulevy useilla pyöränmuttereilla pyörän asennustilanteen simuloimiseksi. Jarrulevyn maksimiheitto per täysi kierros on 0,10 mm henkilöautoissa - 0,12 mm hyötyajoneuvoissa. Jos tarpeen, poista jarrulevy ja asenna se pyörän napaan toiseen asentoon ja toista sitten mittaus.
VAROITUS! Suorita testi huolellisesti. Ilmoitettua suurempi heitto voi johtaa epätavalliseen kulumiseen ja tärinään jarrutuksen aikana.
 
11. If the runout measurement is unacceptable, measure the runout of the wheel hub mounting face; if necessary, replace the hub and refit the disc.
11. Jos mitattu heittoarvo ei ole hyväksyttävä, mittaa pyörän navan asennuspinnan heitto. Jos tarpeen, vaihda napa ja asenna jarrulevy takaisin.

VAROITUS! Pyörän navan asennuspinnan suurin sallittu heittoarvo on likimäärin puolet jarrulevylle määritetystä arvosta.
12. Refit the caliper to its mount; in the case of a floating caliper, check for smooth sliding action of the body on the guides.
12. Asenna jarrusatula takaisin sen asennuskohtaan. Jos kyseessä on kelluva jarrusatula, tarkista, että runko liukuu pehmeästi ohjaimissa.

HUOMIO! Tarkasta, että kumiosat ovat ehjät. Vaihda tarvittaessa.
13. Fit the new pads, with the related springs and pins
13. Kiinnitä uudet jarrupalat vastaavilla jousilla ja tapeilla. Voitele jarrupalojen takapuoli ja reunat, jos niin on ilmoitettu. Liitä kulumisenosoitin, jos asennettu. 
14. Operate the pedal to bring the pads closer to the disc.
14. Käytä poljinta, jotta jarrupalat liikkuvat lähemmäksi jarrulevyä. Tätä toimenpidettä, kunnes polkimen liikematka on oikein. 
 
15. Tarkasta säiliössä olevan jarrunesteen täyttötaso ja lisää nestettä tarpeen mukaan.
16. Asenna pyörä ja kiristä pyöränmutterit ajoneuvon valmistajan tai Brembon tuoteluettelon ohjeiden mukaan.
17. Tasapainota pyörä.
 
Testaus ja sisäänajo
 
Koeaja ajoneuvo tiellä. Älä paina jarrua voimakkaasti yhtäkkisesti pohjaan äläkä pidä poljinta painettuna yli 3:a sekuntia. Varmista, ettei jarruista kuulu melua ja ettei niissä ilmene tärinää.
Ajoneuvon käyttäjän tulee ajaa sisään uudet jarrulevyt ja -palat vähintään 200 km:n matkalla käyttämällä jarruja hellävaraisesti ja säästäväisesti, aktivoimatta ABS-järjestelmää.

HUOMIO! Jos uusia jarruja ei ajeta sisään kunnolla, jarrujärjestelmä ei ehkä toimi tehokkaasti.
 
 
Tärkeitä yleisiä huomautuksia
 
Jarrupalat ovat osa jarrujärjestelmää ja siten turvallisuuden kannalta merkittäviä osia. Tästä johtuen kaikki työt on tehtävä äärimmäisen huolellisesti. Jarrupaloja saavat vaihtaa ainoastaan henkilöt, joilla on riittävä asiantuntemus. Väärin suoritettu työ voi johtaa jarrujärjestelmän täydelliseen toimimattomuuteen.
 
 
Vaihtomenettely
 
Ennen kuin alat työskennellä jarrujärjestelmän parissa, kiinnitä ohjauspyörään varoitus, että ajoneuvo on korjattavana, aseta kiilat niiden pyörien alle, joihin ei kohdisteta toimenpiteitä, nosta ajoneuvo tunkkien varaan ja varmista, että se pysyy vakaasti paikoillaan. 
On suositeltavaa vaihtaa jarrupalat ensin akselin jommassakummassa päässä. 
Toinen jarru voi tällöin toimia mallina siitä, miten yksittäiset osat asetetaan paikoilleen kokoamisen aikana. 

VAROITUS! Jarrupalojen kiinnityksessä käytettävissä jousissa ja kiinnikkeissä voi olla jännitystä. Se tulee vapauttaa hallitusti, ja osia tulee pitää paikoillaan jarrusatulan rungon avulla.
Älä käytä jarrua, kun jarrupalat on poistettu.
 
Tässä on esitetty ajoneuvon jarrupalojen vaihtomenettely:
a) irrottamatta jarrusatulaa
b) irrottaen jarrusatula osittain.
 
a) Jarrupalan vaihtaminen irrottamatta jarrusatulaa: kiinteä jarrusatula (kuva 1) ja kelluva jarrusatula, jos jarrupala voidaan irrottaa yläkautta (kuva 2).
Fixed caliper
Kuva 1 Kiinteä jarrusatula
Floating caliper
Kuva 2 Kelluva jarrusatula
 
1. Poista suojakotelot, jos varusteena.
2. Irrota turvavarusteet, kuten pitotapit, kiinnityshylsyt, jouset ja ruuvit, joilla jarrupalat ovat kiinni.
3. Kytke kulumisenosoittimen liitin irti, jos varusteena.

VAROITUS! Estä jarrunesteen valuminen nestesäiliöön ja valuta sitä tarvittaessa hieman pois. Jos jarrunestettä käsitellään epäasianmukaisesti, se voi aiheuttaa vakavia vammoja ja vaurioita. Noudata jarrunesteen valmistajan antamia ohjeita tarkalleen.
 
4. Käytä levitystyökalua jarrupalojen työntämiseksi taaksepäin, jos tarpeen.​​​​​​​
5. Jos kyseessä ovat kiinteät jarrusatulat, vedä jarrupaloja poispäin jarrusatulan rungosta.
6. Jos kyseessä ovat kelluvat jarrusatulat, aloita irrottamalla jarrupalat männän puolelta ja siirrä sitten liukuvaa jarrusatulaa, kunnes voit poistaa toisetkin jarrupalat tapista (jos soveltuu).
7. Poista mahdolliset välilevyt ja vaihda ne uusiin, jos ne ovat vaurioituneet. Älä irrota varusteita, jotka on kiinnitetty jarrumäntään. Ne saa korjata ainoastaan valtuutettu ammattimainen korjaamo, joka toimii ajoneuvon valmistajan ohjeiden mukaan.
 

b) Jarrupalan vaihtaminen osittaisella jarrusatulan irrotuksella – nyrkkisatula. Jos jarrupalan poistaminen yläkautta ei ole mahdollista, katso kuvaa 3.
Fist caliper
Kuva 3 Nyrkkisatula
 
 
1. Jos kulumisenosoitin on asennettuna, irrota sen liitin.​​​​​​​
2. Riippuen jarrusatulan varustuksesta irrota lukitusjouset, kiinnitysruuvit, ohjauskappaleet tai pultit.
VAROITUS! Estä jarrunesteen valuminen nestesäiliöön ja valuta sitä tarvittaessa hieman pois. Jos jarrunestettä käsitellään epäasianmukaisesti, se voi aiheuttaa vakavia vammoja ja vaurioita. Noudata jarrunesteen valmistajan antamia ohjeita tarkalleen.

3. Työnnä mäntää taakse ja kampea irti tai poista jarrusatulan runko. Älä irrota jarruputkia.​​​​​​​
4. Tue tai ripusta irrottamasi jarrusatulan runko siten, että jarruputket eivät veny tai vaurioidu.​​​​​​​
5. Poista jarrupalat jarrusatulan rungosta tai kannakkeesta.
 
 
Seuraavat vaiheet
 
1. Työnnä mäntää taaksepäin, jotta saat uudet jarrupalat sopimaan jarrusatulaan.​​​​​​​
2. Jos kyseessä ovat 4-mäntäiset kiinteät jarrusatulat tai 2-mäntäiset nyrkkisatulat, työnnä välilevyt paikoilleen sen estämiseksi, että mäntiä liukuu ulos takaa samalla kun työnnät muita mäntiä taaksepäin.​​​​​​​
3. Jos jarrusatuloissa on yhdistetty mekaaninen seisontajarru ja jarrun välyksen säätötoiminto, mäntä on vietävä taaksepäin sen alkuperäiseen asentoon kiertämällä sitä tai käyttämällä säätöruuvia, riippuen jarrusatulan tyypistä.​​​​​​​
4. Puhdista kannake, jarrusatulan runko ja ohjaimet ei-mineraaliöljypohjaisella puhdistusaineella. Vaihda murtuneet ja muutoin vaurioituneet pölysuojukset.
 
HUOMIO! Älä puhdista jarrujärjestelmän komponentteja paineilmalla, jäykällä harjalla tai muulla vastaavalla esineellä. Älä nostata ilmaan hienopölyä, joka voisi hengitettynä olla vahingollista terveydellesi. Käytä hengityssuojainta, jos työskentelet heikosti tuuletetussa paikassa. Älä poista rasvaa ohjaimista ja jarrusatulan jousikokoonpanoista, koska ne vaativat erikoisrasvaa. Jos jarrusatula ei meinaa liukua helposti, voitele liukupinnat kevyesti erikoisrasvalla ajoneuvon tai jarrusatulan valmistajan antamien ohjeiden mukaan. Jarrupalojen ja jarrulevyjen kitkamateriaalit eivät saa joutua kosketuksiin rasvojen kanssa, koska tämä voisi johtaa jarrujen vikaantumiseen. Jos näin sattuu käymään, poista rasva jarrulevyistä ja käytä uusia jarrupaloja. Vaihda syöpyneet ohjaimet.

5. Jos männät ovat porrastetut, tarkista niiden oikea asento käyttämällä erityisiä männän asennon mittatulkkeja ja säädä niitä tarvittaessa.​​​​​​​
6. Tarkista jarrulevyn paksuus ja vaihda kaikki akselilla olevat jarrulevyt, jos kulumisraja on ylittynyt tai jos pinnoilla on havaittavissa syviä naarmuja tai halkeamia.​​​​​​​
7. Poista kaikki syöpyneet alueet jarrulevyn jarrutuspinnan ulko- ja sisäosista.
 
 
Asennusmenettely
 
1. Uusien jarrupalojen on voitava liikkua vapaasti ohjaimissa.​​​​​​​
2. Jarrupalan metallisen taustalevyn ja jarrusatulan ohjainten väliset kosketuspinnat sekä jarrupalan metallisen taustalevyn ja jarrumäntien väliset kosketuspinnat on voideltava kevyesti erikoisrasvalla ajoneuvon valmistajan ohjeiden mukaan.​​​​​​​
3. Välilevyt, jotka eivät ole syöpyneet, taipuneet tai takertuneet kiinni, voidaan asentaa uudelleen.​​​​​​​
4. Jos kulumisenosoitin on käytettävissä, liitä uusi anturi tai olemassa oleva, jos se ei ole vaurioitunut.
5. Aseta uudet jarrupalat paikoilleen päinvastaisessa järjestyksessä kuin mitä on kuvattu kappaleessa "Vaihto" siten, että kitkapinta osoittaa jarrulevyyn päin. Jos jarrupalat ovat epäsymmetriset, nuolen on osoitettava jarrulevyn pyörimissuuntaan (ajovaihteella).
6. Työnnä kohdistustapit, jouset ja kiinnityshylsyt samoihin kohtiin kuin missä ne olivat ennen irrotusta.​​​​​​​
7. Jos jarrupalat on varustettu kulumisenosoittimilla, liita pistokkeet ja liitännät.​​​​​​​
8. Kiristä kiinnitysruuvit tai ohjaustapit. Vaihda itselukittuvat ruuvit uusiin samantyyppisiin.
 
VAROITUS! Noudata ajoneuvon valmistajan suosittelemaa kiristysmomenttia. Virheellinen kiristysmomentti voi johtaa jarrujärjestelmän vikaantumiseen.

9. Sellaisten jarrujen, joihin on yhdistetty mekaanisen seisontajarrun välyksensäätötoiminto, on pystyttävä liikkumaan vapaasti toistuvien jarrutustoimenpiteiden jälkeen. Noudata ajoneuvon valmistajan antamia ohjeita.​​​​​​​
10. Vaihda jarrupalat akselin toisesta päästä samalla tavalla.
 
 
Toimintatesti
 
Kun olet asentanut pyörät takaisin ja laskenut ajoneuvon alas, muista noudattaa seuraavia ohjeita:
 
1. Tarkista säiliössä olevan jarrunesteen täyttömäärä ja täytä maksimimerkkiin asti, jos tarpeen. Käytä ainoastaan kulloisellekin ajoneuvotyypille määritettyä uutta jarrunestettä.

VAROITUS! Jos jarrunestettä käsitellään epäasianmukaisesti, se voi aiheuttaa vakavia vammoja ja vaurioita. Noudata jarrunesteen valmistajan antamia ohjeita.
HUOMIO! Jotta jarrupalat asettuvat oikein, käytä jarruja toistuvasti, kun ajoneuvo on taas maanpinnalla.
Toista tätä prosessia, kunnes jarrupolkimen liikematka on vakiintunut noin kolmannekseen sen kokonaismatkasta. Kun poljinta painetaan tasaisesti maksimaalisella voimalla, polkimen liikematka ei saa muuttua pitkän painamisen aikana.
HUOMIO! Jos painepistettä ja johdonmukaisuutta ei voida saavuttaa, tarkasta koko jarrujärjestelmä uudelleen. Muussa tapauksessa seurauksena saattaa olla jarrujen vikaantuminen.
Tarkasta jarrujärjestelmä uudelleen vuotojen varalta.

2. Tarkista uudelleen jarrunesteen täyttömäärä ja täytä maksimimerkkiin asti, jos tarpeen. Käytä ainoastaan kulloisellekin ajoneuvotyypille määritettyä uutta jarrunestettä.
 
VAROITUS! Jos jarrunestettä käsitellään epäasianmukaisesti, se voi aiheuttaa vakavia vammoja ja vaurioita. Noudata jarrunesteen valmistajan antamia ohjeita. Suorita jarrutestejä alhaisilla nopeuksilla pitäen mielessä, että jarrujen teho saattaa olla hieman heikko ensimmäisillä jarrutuskerroilla. Älä käytä liikaa voimaa tai pidä jarrua jatkuvasti painettuna voidaksesi nopeuttaa jarrupalojen sisäänajoa.

3. Noudata aina ajoneuvon valmistajan antamia sisäänajoa koskevia ohjeita.​​​​​​​
4. Noudata liikennesääntöjä suorittaessasi jarrutestejä.​​​​​​​
5. Suorita toimintatesti testiradalla sen varmistamiseksi, että järjestelmä täyttää kaikki lakisääteiset vaatimukset.
 
 
Yleiset ja turvallisuustiedot
 
Tämä Brembo-tuote on suunniteltu kaikkien sovellettavien turvallisuusstandardien mukaiseksi. Tuotetta ei ole tarkoitettu käytettäväksi muuhun tarkoitukseen kuin mihin se on suunniteltu ja valmistettu. Tuotteen käyttö muuhun tarkoitukseen tai sen muokkaaminen tai peukaloiminen voi vaikuttaa tuotteen toimintaan ja tehdä tuotteesta vaarallisen.
 
Tällainen väärä käyttö tai muokkaus voi saada rajoitetun takuun raukeamaan ja tehdä näin väärin toimivasta henkilöstä velvollisen vahingonkorvauksiin ulkopuolisten henkilöiden loukkaantuessa tai esinevahinkojen sattuessa.
 
Jarrupalat ovat alttiina kulumiselle, ja sen vuoksi ne on tarkastettava säännöllisin väliajoin.
Mikäli jarrupalassa jäljellä olevan kitkamateriaalin paksuus on alle 2 mm tai jos kulumisen merkkivalot syttyvät, vaihda kaikki akselilla olevat jarrupalat.

Brembo EV KIT -jarrulevyt ja Brembo EV Kit -jarrupalat on aina asennettava yhdessä. Niiden yhdistäminen muihin tuotteisiin voi vaarantaa koko tarvikesarjan luotettavan toiminnan.
 
Näissä ohjeissa varoitus "VAARA!" viittaa menettelyyn, jonka laiminlyönnistä on seurauksena erittäin todennäköisesti vakava loukkaantuminen tai jopa kuolema. "HUOMIO" viittaa menettelyyn, jonka laiminlyönnistä voi olla seurauksena fyysinen vahinko, kun taas merkintä "VAROITUS!" viittaa menettelyyn, jonka laiminlyönnistä voi olla seurauksena ajoneuvon vaurioituminen.
 

VAARA!
Varmista ennen vaihtomenettelyn aloittamista, että varaosat soveltuvat ajoneuvon merkkiin ja malliin. Tämä tuote on olennaisen tärkeä sen ajoneuvon turvallisen toiminnan kannalta, johon se asennetaan. Se on tarkoitettu asennettavaksi ainoastaan sellaisen taitavan ja pätevän henkilön toimesta, joka on saanut koulutuksen ja/tai jolla on kokemusta tällaisten tuotteiden asentamisesta ja käytöstä.
 
Asentajalla on oltava käytettävissään asianmukaiset toimialalla käytettävät työkalut. Hänellä on oltava riittävä asiantuntemus ja kokemusta ajoneuvojen korjaamisesta. Epäasianmukainen tai virheellinen asennus, johtuipa se sitten näiden ohjeiden osittain tai kokonaan noudattamatta jättämisestä tai muusta syystä, saa rajoitetun takuun raukeamaan ja voi johtaa siihen, että asentaja on velvollinen vahingonkorvauksiin henkilövammojen tai omaisuusvahinkojen sattuessa.
 
On tärkeätä, että jokaisen akselin jarrulevyt vaihdetaan käyttäen samasta laatikosta otettavia tuotteita. Aina kun vaihdat jarrulevyjä, vaihda myös vastaavat jarrupalat.
Vältä kosketusta rasvaan ja muihin voiteluaineisiin, joita voi olla jarrulevyjen ja -palojen jarrutuspinnoilla, koska se voisi vaikuttaa jarrujärjestelmä tehokkuuteen.
 
Brembo ei ole vastuussa vahingoista eikä loukkaantumisista, jotka aiheutuvat ajoneuvoa käyttävälle tai sen parissa työskentelevälle henkilölle, jos varaosa on asennettu väärin.
 
HUOMIO!
Vaihdetut osat on hävitettävä lain mukaisesti.
On tärkeätä välttää tuotteen, sen osien ja komponenttien iskeytymistä ja/tai vaurioitumista, koska se voisi heikentää niiden tehoa ja aiheuttaa niihin liittyvän toimintahäiriön. Jos välttämätöntä, vaihda vaurioitunut osa tai komponentti. Loukkaantumisten välttämiseksi on suositeltavaa noudattaa seuraavia ohjeita:
  • Käytä aina suojakäsineitä teräväreunaisten komponenttien irrottamisen ja asentamisen aikana.
  • Älä päästä ihoa suoraan kosketukseen jarrupalojen ja jarrukenkien kitkamateriaalin kanssa, koska se voisi aiheuttaa hankaumia.
  • Älä anna jarrupalojen, jarrulevyjen, jarrusatuloiden, jarruputkien jne. kitkamateriaalin joutua kosketuksiin rasvojen, öljyjen, muiden voiteluaineiden tai mineraalipohjaisten puhdistusaineiden kanssa, koska se voisi johtaa jarrujen vikaantumiseen. Jos välttämätöntä, vaihda tahriintuneet osat. Jarrupalat on vaihdettava akselikohtaisina sarjoina.
  • Älä käytä teräviä työkaluja, koska niiden epäasianmukainen käyttö voisi aiheuttaa vaurioita. Käytä ainoastaan erikoistyökaluja (momenttiavainta, laajennustyökalua, irrotuskoukkuja jne.).
  • Jos jarrujärjestelmän missä tahansa osassa havaitaan vaurio sen käsittelemisen yhteydessä, ongelma on korjattava välittömästi.
Takuun rajoitukset
Tämä takuu kattaa kaikki vaatimustenmukaisuusvirheet, jotka ilmenevät kahden vuoden kuluessa tavaran toimittamisesta. Kuluttajan on ilmoitettava myyjälle sopimuksenmukaisuusvirheestä kahden kuukauden kuluessa virheen havaitsemisesta, sanotun kuitenkaan rajoittamatta sitä, että vanhentumisaika virheen korjaamiseksi vaadittavien toimien toteuttamiselle on kaksikymmentäkuusi kuukautta tavaran luovutuksesta. Vaatimustenmukaisuusvirheen sattuessa käyttäjällä on oikeus korjata tai vaihtaa tavara tai saada asianmukainen hinnanalennus tai purkaa sopimus kuluttajalain 130 artiklan mukaisesti, soveltuvin osin.

Tämä takuu on ainoa tälle tuotteelle annettu takuu ja korvaa kaikki muut suulliset ja kirjalliset takuut.

Onko jotain muuta, mitä haluat kysyä?

Ota yhteyttä Brembon tekniseen tukitiimiin. Teknikkomme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!
Palaa hakemistoon
Asentaminen autoon
Lue seuraava artikkeli
Ohjeet jarrusatulan vaihtoon
Tietosuojakäytäntö">