Kummat ovat paras valinta autooni, Max- vai Xtra-jarrulevyt?

Tarkista ennen kuin ostat Brembo-tuotteen, että se on yhteensopiva autosi kanssa. Seuraavassa on selitetty, miten saat selville, ovatko Max-jarrulevyt vai Xtra-jarrulevyt paras valinta omalla kohdallasi.
 
Brembon Max-jarrulevyissä on aukot, kun taas Brembon Xtra-jarrulevyissä on ristikkäin porattuja reikiä. Kumpikin ominaisuus tehostaa merkittävästi jarrujärjestelmän toimintaa seuraavasti:
 
Kuvake, joka osoittaa Brembo-jarrulevyjen pidon tehostumisen ominaisuuden
lisäämällä jarrupalan/levyn pitoa
Kuvake, joka osoittaa Brembo-jarrulevyjen kitkamateriaalin puhdistumisen ja uudistumisen ominaisuuden
pitämällä jarrupalan pinnan puhtaana ja hankaamalla pois vanhan kitkamateriaalin
 
Kuvake, joka osoittaa Brembo-jarrulevyjen veden- ja kaasunpoiston ominaisuuden
poistamalla osaltaan vettä ja haihduttamalla kaasua
Kuvake, joka osoittaa Brembo-jarrulevyjen käytössä jarrujärjestelmän parhaan mahdollisen jäähdytysominaisuuden
parantamalla jarrun jäähdytystä
 
 
 
Ristikkäin poratut reiät tai aukot jarrulevyssä lisäävät jarrulevyn ja jarrupalan välistä pitoa. Tämä parantaa välitöntä jarrutusvastetta ja tekee jarrujärjestelmästä tehokkaamman kokonaisuudessaan. Näin on siksi, että reiät ja aukot suurentavat jarrulevyjen pinnan kitkakerrointa, mikä parantaa jarrutuksen tehoa erityisesti jarrujen painamisen alussa.
 
Toinen tärkeä ristikkäin rei'itettyjen tai aukollisten jarrulevyjen suoma etu on se, että ne pitävät jarrupalan puhtaana ja poistavat jatkuvasti vanhaa kitkamateriaalia siten, että pelkästään jarrupalan uusi materiaali on kosketuksissa jarrulevyn kanssa. Lisäksi reiät murtavat vesikalvon, joka voi muodostua jarrutuspinnalle. Tämä merkitsee sitä, että jarrujärjestelmä reagoi tehokkaasti jopa märissä olosuhteissa heti ensimmäisellä kerralla, kun jarrupoljinta painetaan. Samalla tavalla ulospäin suuntautuvat aukot poistavat tehokkaasti kaiken veden, jota kerääntyy jarrulevyn pinnalle, varmistaen ennakoitavan käyttäytymisen kaikissa sääolosuhteissa.
 
Veden poistamisen lisäksi reiät ja aukot parantavat jarrulevyn kykyä haihduttaa kaasuja, joita muodostuu jarrupalan ja itse jarrulevyn välissä korkeissa lämpötiloissa. Nämä kaasut, joita muodostuu kitkamateriaalin valmistuksessa käytettyjen hartsien palaessa korkeissa lämpötiloissa, voivat vähentää jarrulevyn ja jarrupalan välistä kitkakerrointa, mikä johtaa jarrutehon menetykseen – tämä ilmiö tunnetaan myös jarrujen häipymisenä. Jarrulevyjen ristikkäiset reiät tai aukot mahdollistavat sen, että itse jarrulevy poistaa mainitut kaasut pikaisesti ja palauttaa siten optimaaliset jarrutusolosuhteet hyvin nopeasti.
 
Mainittakoon lopuksi, että reiät ja aukot parantavat myös järjestelmän kykyä haihduttaa jarrulevyjen ja -palojen tuottamaa lämpöä parantaen siten koko jarrujärjestelmän toimintaa.
 
Erityisesti jarrutustehon parantamiseen kehitetyt ristikkäin rei'itetyt tai aukolliset jarrulevyt voivat tietyissä olosuhteissa ja riippuen jarrupalan rakenteesta ja käytetystä kitkamateriaalista johtaa jarrupalojen nopeampaan kulumiseen.
 
Yleisesti ottaen ristikkäin rei'itetyt ja aukolliset jarrulevyt tarjoavat vertailukelpoisia etuja suorituskyvyn suhteen. Moottoriurheilussa käytetään tavallisemmin aukollisia jarrulevyjä, koska ne mahdollistavat paremman veden- ja kaasunpoiston, kun taas ristikkäin rei'itettyjä jarrulevyjä käytetään useammin tiellä ajettavissa urheiluautoissa, koska niissä jarrupalojen kitkamateriaaliin ei kohdistu niin kovaa rasitusta. Toisaalta pelkästään esteettisestä näkökulmasta katsottuna voidaan sanoa, että ristikkäin rei'itetyt jarrulevyt antavat autolle urheilullisemman ilmeen.
 
Kun sekä ristikkäin tehtävät reiät että aukot työstetään jarrulevyn rakenteeseen koneellisesti mahdollisesti heikentäen sitä, on selvää, että suunnittelu- ja tuotantoprosessilla on oleellinen rooli luotettavuuden – mekaanisen lujuuden ja kestävyyden osalta – takaamisessa ja, mikä tärkeintä, jarrulevyn turvallisuuden varmistamisessa.
 
Jokaisen yksittäisen reiän ja aukon koko ja sijainti sekä niiden lukumäärä on mietittävä huolellisesti jokaiseen erityiseen jarrulevyyn suunnitteluprosessin aikana.
 
Tulokseksi saatava koneistettu jarrulevy testataan sitten koepenkissä ja katuajossa sen varmistamiseksi, että se toimii erinomaisesti kaikissa ajo-olosuhteissa ja että se täyttää kaikki ajoneuvon valmistajan asettamat turvallisuutta, mekaanista lujuutta ja kestävyyttä koskevat vaatimukset.
 
Jos siis etsit ristikkäin rei'itettyä tai aukollista jarrulevyä tai jarrulevyä, jossa on molemmat muodot ja joka ei ainoastaan erotu joukosta erinomaisen suorituskykynsä perusteella vaan myös parantaa turvallisuutta, on tärkeätä, että valitset aina tuotteen valmistajalta, jolla on todistetusti kokemusta tällaisten osien suunnittelusta ja valmistuksesta.
 
Yhteenveto: kuten seuraavasta taulukosta käy ilmi, (aukolliset) Brembo Max -jarrulevyt ja (ristikkäin rei'itetyt) Brembo Xtra -jarrulevyt tarjoavat samat edut.
 
EDUT Brembo MAx Brembo Xtra
Herkemmin reagoiva ja tehokkaampi jarrutustoiminto    
Vanha kitkamateriaali poistuu jatkuvasti paljastaen uutta materiaalia    
Tehokas vedenpoisto    
Ylivoimainen häipymisen kestävyys    
Parempi jarrulevyn jäähdytys    
ECE-R90-tyyppihyväksyntä    
Erinomainen korroosionkestävyys    
Kuluneisuuden tarkistus helppoa    
 
 
Muuta autosi ilmettä. Kumpi sinulle sopii parhaiten – urheilullinen, hieman aggressiivisen näköinen ristikkäin rei'itetty jarrulevy vai elegantti aukollinen jarrulevy?

On erittäin tärkeätä, että valitset autoosi sopivan tuotteen, jotta jarrujärjestelmä toimii oikein. Varmista, että valitset oikean osanumeron.

Onko jotain muuta, mitä haluat kysyä?

Ota yhteyttä Brembon tekniseen tukitiimiin. Teknikkomme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!
Palaa hakemistoon
Kuinka valita oikea tuote
Lue seuraava artikkeli
Miksi joissain Xtra-valikoiman jarrulevyissä on läpireikiä kun taas toisissa on umpireikiä (koloja)?
Tietosuojakäytäntö">