Mikä on sopiva jarruneste autooni?

Milloin se tulee vaihtaa? Ovatko jarrunesteet vaihdettavissa keskenään?
 
Jarrujärjestelmän moitteeton toiminta ei riipu ainoastaan sen mekaanisten ja hydraulisten komponenttien huollosta, vaan myös jarrunesteen laadusta. Sen on pystyttävä muuntamaan polkimen mekaaninen painallus jarrusatuloihin hydrauliseksi paineeksi.
 
Tämän tärkeän tehtävän lisäksi jarrunesteen tulee pitää jarrujärjestelmä voideltuna ja suojata sen komponentteja korroosiolta.
 

Milloin?

Yleensä kannattaa vaihtaa jarruneste valmistajan erityisiä suosituksia noudattaen. Ne voivat vaihdella käytössä olevan tyypin mukaan. Jarrunesteen laatu heikkenee melko nopeasti, jopa vain vähäisestä vesimäärästä, ja siten peukalosääntönä tulee pitää, että vaihto on suoritettava 2–3 vuoden välein.
Ajan kuluessa jarruneste tavallisesti imee itseensä ulkoista kosteutta, jota siihen tulee jarruputkien huokoisuuden kautta. Tämä johtaa alkuperäisten ominaisuuksien vähittäiseen huonontumiseen. Erityisesti kiehumispiste voi olla 3 vuotta vanhalla jarrunesteellä huomattavasti alhaisempi kuin upouudella jarrunesteellä. Tämä johtaa hidastuneeseen vasteeseen jarrutettaessa. Joissain tapauksissa jarrupolkimen painalluksella ei saada aikaan vaikutuksia – tätä ilmiötä kutsutaan höyrylukoksi. Tällöin jarruneste alkaa kiehua, kun se saavuttaa jarrutuksen aikana korkeita lämpötiloja.
Lisäksi jarrunesteen tulee olla kirkasta ja puhdasta. Tumma ja samea jarruneste on merkki lian kerääntymisestä ja siitä, että on aika vaihtaa se.
 

Minkä valitsen?

Voit tarkistaa oikean jarrunesteen autosi huoltokäsikirjasta.
Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että DOT 4- ja alhaisen viskositeetin DOT 4 -jarrunesteet täyttävät ne tekniset vaatimukset, joita on Euroopassa ja maailman laajuisesti käytössä olevista autoista noin 90:llä prosentilla.
Brembo DOT 4 -jarruneste soveltuu käytettäväksi kaikissa autoissa vanhimmasta uusimpaan malliin, mukaan lukien lukkiutumisenestojärjestelmällä (ABS) varustetut ajoneuvot.
Uusimman sukupolven autoihin, joissa on ABS-järjestelmän lisäksi vakaudenhallinta- tai luistonestojärjestelmä (ESP, ASR, TCS, EBD), on suositeltavaa valita erityisesti alhaisten lämpötilojen viskositeetin suhteen vielä parempi neste. Tällöin kannattaa valita Brembon DOT 4 LV -jarruneste (LV = Low viscosity, alhainen viskositeetti).
Näissä elektronisissa järjestelmissä neste virtaa ohjausmekanismien kautta (usein ne ovat venttiileitä, joissa on erittäin kapeat virtausväylät). Nesteen sujuva virtaus on tärkeätä erityisesti sen vuoksi, että paineen on siirryttävä tarkasti ja välittömästi.
DOT 4 LV -nesteen vaihtoehtona niille, jotka pitävät urheilullisesta ajamisesta ja urheilullisesta jarrujen käytöstä, suosittelemme DOT 5.1 -nestettä. Se vaatii ominaisuuksiensa vuoksi vielä tarkempaa huoltoa kuin DOT 4 -nesteet.
 

Ovatko jarrunesteet vaihdettavissa keskenään?

Autojen jarrujärjestelmät on suunniteltu siten, että niissä käytetään tietyntyyppistä nestettä. Tämän vuoksi autossa tulee jatkaa määritetyn tyyppisen nesteen käyttöä sen koko käyttöiän ajan. Näin on erityisesti siksi, että jarrujärjestelmän sisäiset komponentit on suunniteltu, valittu ja testattu toimimaan määritellyllä nesteellä. Siitä huolimatta, että DOT 3- ja DOT 4 -nesteet ovat kaikki glykolipohjaisia, jokaisen nestetyypin kemiallinen koostumus on erilainen; niillä on siis erilainen vaikutus järjestelmään. Järjestelmän optimaalisen toimintakyvyn säilyminen varmistetaan jatkamalla valmistajan suositteleman jarrunesteen käyttämistä.
 
Jos kuitenkin toivot autosi jarrujen toimivan tehokkaammin, voit käyttää jarrunestettä, jolla on korkeamman tasoiset määritykset kuin alkuperäisellä nesteellä.
 
Jarrunestettä voidaan siis hyvin vaihtaa esimerkiksi DOT 3 -nesteestä DOT 4 -nesteeseen tai DOT 4 -nesteestä DOT 4LV -nesteeseen. Joissain tapauksissa se on jopa suositeltavaa. On kuitenkin vaarallista vaihtaa valmistajan suosittelemaa nestettä alhaisemman tason DOT -nesteeseen.
 

Lisätietoja

Mitä jarruneste tekee ja miksi sen huoltaminen on tärkeätä:
 
 

Onko jotain muuta, mitä haluat kysyä?

Ota yhteyttä Brembon tekniseen tukitiimiin. Teknikkomme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!
Palaa hakemistoon
Kuinka valita oikea tuote
Lue seuraava artikkeli
Tavanomaiset vai Xtra-jarrupalat: kummat pitäisi valita?
Tietosuojakäytäntö">