Tuuletusrivoilla varustetut jarrulevyt verrattuina pylvästuuletettuihin jarrulevyihin: erot

Miksi tulee käyttää tuuletettuja jarrulevyjä?

 
Jarrulevyssä muodostuva lämpörasitus on äärimmäisen voimakas: koko ajoneuvon energia muuntuu kuumuudeksi, joka syntyy jarrulevyn ja jarrupalan välissä, aiheuttaen paikallisen lämpötilan merkittävän nousun. Jarrulevyn valuraudan ja jarrupalan kitkamateriaalin vaihtelevasta lämmönjohtavuudesta riippuen suurimmassa osassa tapauksia yli 80 % tuotetusta lämmöstä absorboituu jarrulevyyn.
 
Siten jarrulevyn jäähdytys on olennaisen tärkeä seikka jarrujärjestelmän kunnollisen toiminnan kannalta. Tämä tapahtuu ajoneuvon liikkeen tuottaman ilmankierron avulla, mutta itse jarrulevyn pyörintä tuottaa suurimman osan ilman liikkeestä.
Haihdutettavan lämmön määrästä riippuen tarvitaan asianmukaisia ratkaisuja jarrun moitteettoman toiminnan takaamiseksi. Ratkaisu, joka yleensä valitaan lämmönvaihtopinnan lisäämiseksi on tuuletettujen jarrulevyjen käyttö. Tällöin niissä on sopivanlevyiset tuuletuskanavat ja ilmanvaihtoa tehostavat muodot. Ne parantavat jäähdytystä verrattuina umpinaisiin jarrulevyihin, joita käytetään tästä syystä useimmiten keskikokoisten autojen taka-akselissa tai pienten autojen ja miniautojen etuakselissa.
 
Muutama vuosi sitten Brembo patentoi PVT-tekniikkansa (Pillar Venting Technology, pylvästuuletusteknologia), joka muodostaa pylväiden muodon ja jakautumisen pohjalta ilmankierron tuuletuskammion sisään parantaen siten lämmön poistumista. Erityisen merkittävä seikka on pylväiden sijoittaminen siten, ne luovat hyvän esteen halkeamien muodostumiselle ja leviämiselle.
 
Yhdeksänkymmentäluvulta alkaen tämäntyyppinen teknologia on kehittynyt jatkuvasti. Sen suorituskykyä on parannettu erityisesti raskaissa ajoneuvoissa ja merkittävälle lämpörasitukselle altistuvissa ajoneuvoissa.
 
Uusin uutinen Brembo-yhtiöltä on PVT plus patent, joka on tarkoitettu kuorma-autoihin ja huipputehoisiin autoihin. Se parantaa edelleen jarrujärjestelmän suorituskykyä yhdistämällä kaikki aikaisemmin kehitetyt tekniikat.
 
Sarake, jossa ajoneuvon tietoja
 

Mitä parannuksia PVT-tuuletus tarjoaa verrattuna perinteiseen tuuletukseen?

 
Jarrutuksen aikana kehittyvät korkeat lämpötilat johtavat ajan myötä jarrulevyn kulumiseen, mikä heikentää jarrutustehoa ja lisää jarrupalojen kulumista.
 
Tehostetun jäähdytysjärjestelmän ansiosta PVT-tuuletus lisää lämpöhalkeamien kestävyyttä jopa yli 40 % vähentäen siten kulumista ja pidentäen näin jarrulevyjen ja -palojen keskimääräistä käyttöikää.
 
Brembo on jatkanut PVT-tuuletettujen jarrulevyjensä laadun kehittelemistä pitkän aikaa ottamalla käyttöön kuorma-automarkkinoille suunnatut T Pillar- ja Star Pillar -patentit.
T Pillar -malli estää hiukkasia pääsemästä kuorma-auton jarrulevyjen tuuletuskammioon, kun taas Star Pillar -malli parantaa entisestään lämpöhalkeamien kestävyyttä.
 
Näiden patenttien kehittelyn aikana saavutetun tietotaidon ansiosta on ollut mahdollista luoda PVT Plus -järjestelmä, joka on suunnattu kuorma-automarkkinoille sekä ensiluokkaisten porrasperämallien ja huipputehoisten autojen segmenteille.
 
Show Latin-crossed-shaped brake disc pillars

Mitä PVT Plus -ratkaisu pitää sisällään?

 
PVT Plus -tuuletusratkaisu parantaa edelleen tuuletusta verrattuna aikaisempiin järjestelmiin taaten siten jarrupalojen ja jarrulevyjen paremman kestävyyden.

Tuuletuspylväiden erityinen ristimuoto ja niiden asettelu antaa 30 % enemmän kestävyyttä lämpöhalkeamia vastaan. Näin saavutetaan myös itse jarrulevyn merkittävä painonalennus, joka voi olla jopa 10 %.

Tästä saadaan useita etuja, eikä vain jarrutukselle, vaan myös ajoneuvon yleistä suorituskykyä ajatellen. Alhaisempi paino merkitsee todellakin vähäisempiä kulutustasoja, pienempiä CO2-päästöjä ja parempaa käsiteltävyyttä tiellä.
 

Mitä tämä merkitsee ajoturvallisuuden kannalta?

 
Jokaisen jarrujärjestelmän erinomaisen turvallisuustason takaamiseksi uusi PVT Plus -tuuletusjärjestelmä on luotu käyttäen erilaista geometriaa jokaiselle jarrulevylle. Tällöin mielessä on pidetty erityisesti kohdeajoneuvon tekniset ominaisuudet.
 

Entä tuki ja huolto?

 
Kaarevilla tuuletusrivoilla ja suuntariippuvaisella tuuletusmekanismilla varustettujen jarrulevyjen tapauksessa, kun asennuspuoli on määritetty, PVT Plus -ratkaisun käyttö mahdollistaa kummankin jarrulevyn vaihdon käyttäen yhtä ainoata osanumeroa. Tämä takaa – erinomaisen suorituskyvyn pohjalta – yhtäläisen ellei paremman suorituskyvyn kuin jarrulevyt, joissa on tiettyyn suuntaan asennettavat tuuletusrivat. Tämä merkitsee sitä, että asentaminen ja varaosien hallinta on helpompaa.
 

Onko jotain muuta, mitä haluat kysyä?

Ota yhteyttä Brembon tekniseen tukitiimiin. Teknikkomme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!
Palaa hakemistoon
Kuinka valita oikea tuote
Lue seuraava artikkeli
Xtra-jarrupalat: seikat, joita et ehkä tiennyt
Tietosuojakäytäntö">