Tulevaisuuden jarrut: lyhyt autojen historia

 

Osio 1. Eilisen, tämän päivän ja huomisen autot

 
Miten modernit autot eroavat menneiden aikojen autoista ja mitä muutoksia on tulossa? Miten nämä muutokset ovat vaikuttaneet ja miten ne tulevat vaikuttamaan jarrujärjestelmiin ja niiden komponentteihin? Vastaamme näihin kysymyksiin analysoimalla ensimmäisessä osiossa sitä, miten autot ovat kehittyneet nykypäivään saakka. Toisessa osiossa "Tulevaisuuden jarrut", käsittelemme sitten pääasiallisia suuntauksia, jotka ovat havaittavissa tulevaisuuden autojen valmistuksessa, erityisesti seuraavia:
  • ympäristöystävällisyys
  • turvallisuus
  • liikkuvuus
 
Kolmannessa osiossa tarkastelemme yksityiskohtaisesti näiden muutosten vaikutuksia jarrujärjestelmiin ja varaosamarkkinoihin yleisesti ottaen.
 
 

Menneiden aikojen autoista nykypäivän autoihin: mikä on muuttunut?

 
Autoissa on tapahtunut valtava määrä muutoksia viime vuosikymmenten aikana, mutta kuten tulemme kohta näkemään, niiden perusominaisuudet ovat pysyneet samoina. Otetaanpa esimerkiksi VW Golf, joka tuotiin markkinoille 1975, yli 45 vuotta sitten.

Jos analysoimme viittä samankaltaista bensamoottorimallia vuoden 1975 Golf I -mallista vuoden 2012 Golf VII -malliin (katso taulukkoa 1), huomaamme, että vuosien varrella sekä ajoneuvon paino että sen huippunopeus ovat kasvaneet ja tämän seurauksena samoin moottorin teho. Nämä ominaisuudet ovat muuttunut lähes samalla tavoin suurimmassa osassa autoja viime vuosikymmenien aikana.
 
Vanha 500-malli ja uusi 500-malli, väri vaaleansininen
 
Paino on lisääntynyt eri syistä. Sitä ovat kasvattaneet erityisesti autojen suurempi koko, asennettujen turvalaitteiden suurempi määrä, ovissa olevat tangot, turvatyynyt sekä elektroniset laitteet.

Lisääntynyt paino ja suurempi nopeus ovat tietenkin johtaneet aina vain tehokkaampien jarrujärjestelmien käyttöön. Näiden on hajautettava kineettistä energiaa, joka muodostuu jarrutuksen aikaisesta lämmön lisääntymisestä.
 
Kaikesta huolimatta on todettava, että auton keksimisestä kuluneiden 130 vuoden aikana auto on säilynyt olennaisilta komponenteiltaan samanlaisena:
  • aivot: kuljettaja
  • syvän: sisäinen polttomoottori
  • jalat: pyörät.
 
 

Tulevaisuuden autot: perussuuntaukset

 
Tulevaisuuden autoihin vaikuttaa asiantuntijajoukon enemmistön mielestä kolme pääsuuntausta:
  • ympäristöllinen kestävyys: päästöjen vähentäminen ja voimalinjojen sähköistäminen
  • turvallisuus: yhä edistyksellisemmät kuljettajan avustinjärjestelmät
  • liikkuvuus: uudenlainen tapa nauttia auton käytöstä.
 
Tämä viimeisin näkökohta riippuu maksullisista käyttökerroista, joita uudet sukupolvet suosivat: Sukupolvea Y ei kiinnosta omistaa autoa, vaan se haluaa pikemminkin käyttää sovellusta valitakseen sopivan kuljetusvälineen kulloisenkin tilanteen mukaisiin tarpeisiinsa.
 
Vaikka ympäristöllinen kestävyys, turvallisuus ja liikkuvuus tulevat varmasti muokkaamaan auton tulevaisuutta, niin on selvää, että myös ajoneuvon komponentteja tullaan muuttamaan huomattavasti – näihin luetaan myös jarrujärjestelmä, jota käsittelemme osiossa kaksi.

Onko jotain muuta, mitä haluat kysyä?

Ota yhteyttä Brembon tekniseen tukitiimiin. Teknikkomme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!
Palaa hakemistoon
Selitykset
Lue seuraava artikkeli
Tulevaisuuden jarrut: Tulevaisuuden jarrujärjestelmä
Tietosuojakäytäntö">