X-mallisto: paras suorituskyky ja turvallisuus

 
Brembon X-mallistoon kuuluvat Brembo Xtra -jarrulevyt, joiden jarrutuspinnoilla on reikiä tai uria, Brembo Max -jarrulevyt, joita voidaan kutsua aukollisiksi jarrulevyiksi, sekä Xtra-jarrupalat.
 
Jarrutuspinnoilla olevat reiät ja urat parantavat merkittävästi jarrujärjestelmän suorituskykyä vaikuttamalla seuraavasti:
  • parempi pito
  • kitkamateriaalin puhdistus ja uusiutuminen varmistettu
  • veden hajautuminen
  • kaasujen hajoaminen
  • jarrujärjestelmän suurempi jäähtymisnopeus
 
Xtra-jarrulevyt ja Max-jarrulevyt sekä vastaavat Xtra-jarrupalat 
 

Jarrutuspinnalla olevien reikien ja urien tuottamat hyödyt

 
Jarrulevyissä olevat reiät ja urat (voidaan kutsua myös aukoiksi) antavat paremman pidon ja epäilemättä nopeamman ja paljon tehokkaamman reaktion jarrujärjestelmältä. Tämä takaa suuremman kitkakertoimen.

Reiällisten tai uritettujen jarrulevyjen käytöllä on lisäksi toinen tärkeä etu: jarrupalan kitkamateriaalin puhdistuminen ja jatkuva uusiutuminen. Reitä ja urat tuottavat "kaapimisvaikutuksen", joka puhdistaa jarrupalan pinnan haitallisista materiaalikerääntymistä.

Lisäksi reiät auttavat murtamaan vesikalvon, joka voi muodostua jarrutuspinnalle ajettaessa märissä olosuhteissa. Erityisesti jarrulevyt, joissa on ulospäin suuntautuvat urat, hajauttavat tehokkaasti vettä, jota voi olla jarrulevyn pinnalla.

Reiät ja urat eivät ainoastaan auta hajauttamaan vettä, vaan ne myös takaavat paremman kaasujen hajoamisen; kaasuja voi muodostua korkeissa lämpötiloissa jarrupalan ja -levyn pinnoille. Tällaiset kaasut voivat aiheuttaa jarrujen häipymistä, mikä pienentää jarrulevyn ja -palan välistä kitkakerrointa, jolloin jarrutusteho heikkenee.
 
Mainittakoon vielä, että tehdyt reiät tai urat tehostavat jarrulevyn ja -palan lämmönhajottamisen kykyä, ja tällöin koko jarrujärjestelmän yleinen tehokkuus paranee.
 

BRM X L01 -materiaalista valmistetut Xtra-jarrupalat

 
Rei'itetyt tai uritetut jarrulevyt voivat johtaa jarrupalojen kulumisen nopeutumiseen. Tästä syystä on erittäin suositeltavaa käyttää erityisesti suunniteltuja jarrupaloja, kuten Brembon Xtra-jarrupaloja, jotka on valmistettu BRM X L01 -yhdisteestä. Tämä materiaali koostuu yli 30:stä eri komponentista. Brembo on testannut sen onnistuneesti ensiluokkaisilla urheiluautoilla sekä keskikokoisilla ajoneuvoilla urheiluautofanien tarpeiden täyttämiseksi. Yhdiste takaa kitkakertoimen erinomaisen vakauden kaikissa ajo-olosuhteissa välttäen kuumien kohtien muodostumista jarrutuspinnoille ja estäen siten tärinää. Tämä lisäksi tuloksena on parempi kuljettajan jarrutustuntuma, mikä parantaa ohjaamisen tarkkuutta. BRM X L01 -materiaalia käyttämällä voidaan myös ajaa pidempään ja taata tasainen kuluminen, mikä merkitsee vähemmän pölyä ja puhtaampia vanteita.
 

ECE R 90 -tyyppihyväksytty rakenne ja tuotanto

 
Reiällisten ja urallisten jarrulevyjen suunnittelu- ja tuotantovaiheiden on täytettävä ankarat vaatimukset maksimaalisen luotettavuuden takaamiseksi lujuuden, suorituskyvyn, kestävyyden ja ennen kaikkea turvallisuuden osalta.

Suunnitteluvaiheessa on tutkittava jokaisen reiän tai uran lukumäärä, koko, muoto ja sijainti ja työstöprosessissa on suoritettava dynamometritestejä ja ajotestejä tiellä mahdollisimman hyvän suorituskyvyn varmistamiseksi kaikissa tilanteissa ja kaikissa ajo-olosuhteissa samalla kun täytetään kaikki ajoneuvovalmistajille asetetut turvallisuus- ja lujuusvaatimukset. Tästä syystä koko Xtra- ja Max-jarrulevyjen ja Xtra -jarrupalojen valikoima on ECE R 90 -tyyppihyväksytty.
 
On aina suositeltavaa valita merkki, jonka taustalla on vankka asiantuntemus reiällisten ja urallisten jarrulevyjen suunnittelusta ja valmistuksesta samoin kuin on suositeltavaa käyttää jarrupaloja, jotka on erityisesti kehitetty ja testattu tällaisia erikoisvalmisteisia jarrulevyjä varten.

Onko jotain muuta, mitä haluat kysyä?

Ota yhteyttä Brembon tekniseen tukitiimiin. Teknikkomme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!
Palaa hakemistoon
Selitykset
Lue seuraava artikkeli
Jarruneste miksi se on tärkeä ajoneuvon jarrujärjestelmässä
Tietosuojakäytäntö">