Jarrulevyn ohentuminen alentaa jarrulevyn lämmönhajaantumiskykyä ja sen mekaanista lujuutta aiheuttaen kriittisiä vikoja ja toimintahäiriöitä. Näitä ovat esimerkiksi:
- lämpöhalkeamat, joita muodostuu jarrutuspinnalle lämpötilan nousun ja jarrulevyn ohentumisen seurauksena
- jarrulevyn vääntyminen, joka aiheuttaa tärinää ja melua
- polkimen liikematkan kasvaminen jarrutuspinnan ohentumisen seurauksena. Äärimmäisissä tapauksissa seurauksena voi olla myös jarrusatulan männän löystyminen, jolloin vaarana on jarrupalojen irtoaminen tai juuttuminen.
Edellä mainittujen ongelmien lisäksi kuluneet jarrulevyt voivat johtaa muihin vaarallisiin ilmiöihin, joita voi esiintyä varsinkin ajoneuvon raskaan kuormituksen, voimakkaan ja toistuvan jarrutuksen tai äärilämpötilojen vuoksi. Nämä kaksi ilmiötä ovat höyrylukko ja häipyminen.
Voimakkaan jarrutuksen aiheuttama jarrulevyn kuumeneminen korkeaan lämpötilaan – tyypillisesti ajettaessa hyvin mäkisessä maastossa tai vuoristoteillä – voi aiheuttaa höyrylukon, jolloin jarrunesteen lämpötila nousee yli 200 °C:seen.
Nesteen ylikuumentuessa putkistoon muodostuu ilmakuplia, jotka puristuvat kokoon. Tämän seurauksena ajoneuvo ei jarruta, vaikka jarrupoljin painettaisiin pohjaan.
Myös häipymisilmiö liittyy lämpötilan nousuun, jonka aiheuttaa jarrulevyn ohentuminen sekä ajoneuvon raskas kuormitus, jatkuvasti toistuva voimakas jarrutus tai kova pakkanen tai helle. Lämpötilan nousu pienentää jarrupalan ja jarrulevyn välistä kitkakerrointa, jolloin jarrutusmatka pitenee.