Kiristysmomentit

Jarrujärjestelmän moitteeton toiminta riippuu suoraan pyörien oikeasta kiristysmomentista.
 
 
Pyörien oikean kiristysmomentin tärkeyttä vähätellään usein, erityisesti renkaiden vaihdon yhteydessä. Huonosti kiinnitetyllä pyörällä (mutterien ja pulttien oikean kiristyksen osalta) on paljon tekemistä ohjauspyörän ärsyttävän tärinän kanssa jarrutuksen yhteydessä ja jarrujärjestelmän yleisen vikaantumisen kanssa.
Lisäksi sillä on vakavia vaikutuksia ajoneuvon ja matkustajien turvallisuuteen.
 
Liiallinen tai riittämätön pyörien pulttien kireys voi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin. Mutterien ja pulttien liiallinen kireys voi saada ne vääntymään, venymään tai jopa murtumaan, erityisesti ajettaessa kuoppien tai ajoesteiden yli.
 
Ajoneuvon pyörän mutterien ja pulttien kiristäminen manuaalisesti
 
Viime vuosina on osoitettu, että laajalle levinnyt käytäntö käyttää puhalluspistooleja tai perinteisiä sähkökäyttöisiä pistooleja maksimiteholla johtaa kierteiden laadun heikentymiseen, jolloin pyörien pultit eivät toimi kunnolla.
Joissain tapauksissa muut komponentit – kuten napa – saattavat vaurioitua, kun pyörän pultit kiinnitetään siihen. Tämän vaurion syynä on virheellinen tapa kiinnittää pyörät pyörännapoihin. Tämä tilanne on yleisempi kuin uskotaankaan.

Pyörien virheelliseen asennukseen liittyvä ongelma on lisääntymässä ajoneuvojen meneillään olevan kehityksen vuoksi.
Ajoneuvojen mittojen suurentuminen – sekä yleisen korkeuden että pyörien koon suhteen – yhdessä navan pienentyneen koon kanssa ovat syitä siihen, että nykyajan auton pyörän, jarrulevyn ja pyörännavan kokoonpanoon kohdistuu yhä enemmän jännitystä voimista, jotka osuvat kyseiseen kohtaan, verrattuna 20 tai 25 vuotta sitten valmistettuihin ajoneuvoihin.

Pyöränmutterien virheellinen kiristys voi aiheuttaa erittäin pienen välyksen navan ja jarrun sekä jarrulevyn ja pyörän kokoonpanon väliin, mistä aiheutuu seuraavassa kuvattuja ongelmia.
Kun jarrulevy puristuu vaihtelevasti jarrupalaa vasten ja tekee niin yhä useammin ensimmäisen jarrutustoimenpiteen jälkeen, jarrupalalla on taipumusta mukauttaa asentonsa jarrulevyn suhteen. Tästä voi seurata aikaisempaa voimakkaampaa tärinää.
 
Tämä vaihteleva kosketus (joskus sen voi todella tuntea liikuttamalla pyörää käsin) kuumentaa jarrulevyn tiettyä aluetta enemmän kuin toista. Jarrutuksen aikana kuljettaja tuntee tärinää ohjauspyörästä, mikä aiheutuu jarrulevyn ja itse jarrupalan välisestä kitkakosketuksesta eri lämpötilojen muodostuessa. On hyvin helppoa tunnistaa tämä erityinen ongelma yleisemmästä vääntyneen jarrulevyn ongelmasta. Jälkimmäisessä tapauksessa ongelman ilmetessä ohjauspyörä tärisee, mutta poljin ei tärise.

Kyseinen jarrulevy pysyy vääntyneenä koko jarrulevyn ja kyseisten jarrupalojen käyttöiän ajan, ja tällöin jarrupaloissa ilmenee epäsäännöllistä kulumista. Jatkuvan vaihtelevan kosketuksen aiheuttaman jarrulevyn vääntymisen vuoksi myös poljin alkaa täristä.
 
Mikä on oikea kiristysmenettely?
 
Pyörät on kiristettävä momenttiavaimella erityiseen kiristysmomenttiin, joka riippuu mitoista, mutterien ja pulttien materiaalista sekä kierteen tyypistä. Kiristysmomentti on yleensä ilmoitettu ajoneuvon huolto-oppaassa.

Voit käyttää tavanomaista paineilmaväännintä alhaisimmalla asetuksella (työkalun kiristysmomentti ei saa ylittää vaadittavaa kiristysmomenttia) tai väännintä, jossa on momentinrajoitustoiminto, joka varmistaa, että määritetty kiristysmomentti ei ylity.

Määritettyä arvoa alhaisemman kiristysmomentin käyttö voi johtaa pyöränpulttien löystymiseen, kun taas suuremman momentin käyttö voi johtaa jarrulevyjen vääntymiseen tai murtumiseen sen lisäksi, että pyöränpultteja on vaikea irrottaa rengasrikon sattuessa.
 
Pyörän, jarrulevyn ja navan välisen hyvän kontaktin varmistamiseksi on suositeltavaa suorittaa kiristys ristikkäisessä järjestyksessä, eli kiristää ensin yksi mutteri ja sitten sen vastakkaisella puolella oleva (eikä viereistä).
 
Ristiin tehtävän kiristyksen esimerkkejä 4:llä, 5:llä tai 6:lla pultilla:
 
Kuvake: ristiinkiristys 4:llä, 5:llä ja 6:lla pultilla
 
Pyörät on asennettu oikein, kun mutterit on kiristetty ajoneuvon valmistajan ilmoittamiin kiristysmomentteihin ja kun pyörä on oikeassa linjassa napaan nähden.
 

Onko jotain muuta, mitä haluat kysyä?

Ota yhteyttä Brembon tekniseen tukitiimiin. Teknikkomme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian!
Palaa hakemistoon
Kunnossapito
Lue seuraava artikkeli
Suuntamerkityt jarrupalat
Tietosuojakäytäntö">